Category Archives: Percubaan SPM

SOALAN PERCUBAAN SPM 2008 MRSM TELAH KELUAR

Sejak beberapa minggu sifu sentiasa menjenguk lamanweb MARA dengan harapan soalan percubaan MRSM bagi tahun 2008 akan dikeluarkan, tetapi selalunya kehampaan.Hinggalah percubaan sifu malam ini, lebih tepat lagi pukul 10:15pm, barulah sifu dapati mukasurat itu telah dikemaskini.

Alhamdulillah, setelah sekian lama menunggu, baru hari ini soalan MRSM ditawarkan di lamanweb rasmi Bahagian Pendidikan dan Latihan (Menengah) MARA. Jika tahun-tahun terdahulu, pelajar dan guru boleh memuatturun soalan percubaan mrsm bagi tahun semasa sekitar minggu ketiga bulan September. Mungkin disebabkan bulan puasa dan sambutan Aidil Fitri, maka tahun ini ia lewat dari kebiasaan. Tapi sifu (dan pelajar dan guru lain tentunya) tetap berterima kasih kepada BPL(M) kerana sudi menawarkan soalan percubaan SPM 2008 MRSM kepada kita semua. Lebih baik lewat daripada tak ada langsung.

Berikut adalah link mukasurat bagi SPM 2008 di sini. Jika anda mencari soalan SPM MRSM tahun-tahun sebelumnya, anda juga boleh muat turun di lamanweb berkenaan melalui MENU dari pautan ini.

Link langsung untuk kertas Prinsip Perakaunan pula di sini: Kertas 1 , Kertas 2.

Sepertimana anda mungkin sudah maklum, berikut adalah kenyataan dari pihak BPL(M).

“BPL(M) tidak menyediakan jawapan bagi soalan-soalan yang dipamerkan. Sebarang pertanyaan memohon jawapan tidak akan dilayan.”

Untuk itu, sifu akan meneruskan usaha atau ‘tradisi’ blog ini dengan menawarkan set jawapan cadangan tak rasmi yang akan disediakan oleh sifu sendiri. Sememangnya ia usaha peribadi dan tertakluk kepada kekangan masa yang sedia ada. Tetapi sifu berazam untuk menyediakannya secepat mungkin untuk dikongsi dengan rakan guru dan pelajar T5 tahun ini.

Apa-apapun, sila muatturun soalan MRSM tersebut secepat mungkin dan jadikan ia dasar untuk ulang kaji anda sepertimana soalan percubaan dari negeri-negeri lain.

TAMBAHAN (25 Oktober 2008):
Set Jawapan Tak Rasmi oleh Sifu2b boleh dimuatturun sekarang. Sila klik sini.

Soalan Percubaan SPM 2008 dari negeri dan sekolah lain klik di sini.

Advertisements

Soalan Percubaan Prinsip Perakaunan SPM 2008(2)

Sesiapa yang berminat dengan soalan Percubaan Prinsip Perakaunan SPM 2008 peringkat sekolah anda dipelawa memuatturun soalan ini.

SMK Putatan, Sabah (Percubaan SPM 2008):

  • Kertas 1 [ Soalan | Jawapan ] (akan datang)
  • Kertas 2 [ Soalan (Ed.2) (muatnaik 15 Sept. 2008-Edisi terkini) | Jawapan Cadangan (muatnaik 21 Sept. 2008)]

SMK Baru Miri, Sarawak (Percubaan SPM 1 2008)

  • Kertas 2 [Soalan sahaja] – sejak 16 Jun 2008 – Terima kasih Cg Hamidon.

SMK Baru Miri, Sarawak (Percubaan SPM 3 2008)

  • Kertas 1 dan 2 [Soalan sahaja] – sejak 18 Oktober 2008 – Terima kasih Cg Hamidon.

MRSM (Percubaan SPM 2008) – directlink mulai 6 Okt. 2008 – BARU

MAKLUMAN :
Fail di bawah ini merupakan salinan alternatif untuk KOLEKSI SOALAN PERCUBAAN SPM Cg Narzuki. Link di bawah disediakan dengan kebenaran khusus dari Cg Narzuki sebagai Mirrorlink. Soalan-soalan di bawah disediakan dalam bentuk fail padat (compressed files) dalam format 7-zip.
Sebelum memuatturun semua soalan di bawah, pastikan anda mendapatkan perisian percuma 7-zip dari http://www.7-zip.org/ (Direct link for files : 7z457.exe)

1. KELANTAN (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

2. KEDAH (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

3. SBP-SAS Putrajaya. (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

4. TERENGGANU (Kertas1 dan 2).7z

5. PERAK (Kertas 1 dan 2).7z

6. NEGERI 9 (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

7. JOHOR (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

8. PAHANG (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

9. SELANGOR – SMKDamansara Utama (Kertas 1 dan 2).7z

10. PERLIS (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

JADUAL ANALISIS SOALAN PERCUBAAN PRINSIP PERAKAUNAN SPM 2008 (terkini 2/10/2008)

Sementara menunggu soalan percubaan spm yang lain, sifu dapat mengumpul maklumat agihan soalan dari beberapa buah negeri dan sekolah. Untuk itu sifu sediakan analisis percubaan spm 2008 seperti yang pernah dilakukan tahun lepas.

Jadual di atas telah dikemas kini dengan maklumat dari Cg Narzuki. Harap anda dapat melihat ‘corak’ atau kecenderungan RAMALAN pihak-pihak terlibat. Ingatlah wahai pelajar bahawa soalan percubaan SPM itu boleh dianggap sebagai soalan ramalan.

Soalan Ramalan Prinsip Perakaunan SPM 2008

Soalan yang biasa ditanya, “Cikgu, cikgu rasa apa tajuk yang keluar tahun ini ya.” Seperti biasa sifu akan jawab, “Soalan dokumen sumber sudah pasti keluar, soalan 2 mungkin perkongsian lagi, soalan 3 hingga 6, nanti cikgu buat analisis.” Tapi tahun ini sifu terpaksa tambah, “Tapi ginilah, tahun 2008 ni ada perubahan sikit, so nanti sifu akan fikirkan dan buat cadangan soalan target SPM 2008.” Pelajar selalunya akan sengih, sama ada sengih nervous, atau sengih confident. Biasalah tu.

So, kali ini sifu nak buka gelanggang. Apa kata, anda semua cadangkan apakan topik yang keluar tahun ini.

Tapi sebelum itu, baca dulu maklumat ini yang sifu petik dari satu komen dalam blog Cg narzuki,

Maklumat daripada Cg Ghazali menyatakan bahawa “Perubahan 2008 bagi Kertas 2 SOALAN 2 dan 3 dari tajuk-tajuk `Anchor Item’ LCCI dan ACCA ( PP, Perkongsian, Rekod Tak Lengkap, Ak Kelab, Ak Kawalan) Soalan 1, 4, 5 dan 6 dari tajuk-tajuk lain.”.

Ini bermakna 2 SOALAN yang akan digunakan untuk penilaian gred LCCI-ACCA ialah SOALAN 2 dan SOALAN 3. Di mana tajuk-tajuk (Anchor Item) yang akan dikemukakan untuk tujuan tersebut adalah terdiri daripada topik-topik berikut :

1. Penyata Kewangan
2. Perkongsian
3. Rekod Tak Lengkap
4. Akaun Kelab dan Persatuan
5. Akaun Kawalan

SOALAN 1 : Dokumen sumber
SOALAN 4, 5, dan 6 : Topik-topik lain.

Terima kasih Cg Ghazali.

Setelah membaca pelbagai maklumat tentang perubahan fokus SPM 2008, maka sifu ingin menyarankan pelajar fokus kepada kemahiran berikut:-

Cadangan Soalan Kertas 2
1. Kitaran Perakaunan – dokumen sumber, BCP ke lejar dan ID;

2. Laporan kewangan – Penyata pendapatan perkongsian (lagi…);

3. Rekod tak lengkap – kaedah analisis

4. Akaun Kelab dan persatuan

5. Syarikat Berhad

6. Penyata penyesuaian bank.

Okay, itu adalah cadangan sifu. Seperti kata Cg narzuki, soalan anchor ialah soalan 2 dan soalan 3, maknanya jika pelajar nak 1A supaya dapat sijil kedua, Sijil Profesional tu, kemahiran S2 dan S3 mesti difokuskan dengan teliti termasuk menjawab dengan gerak kerja yang betul.

Apa-apapun, tolong diri anda (pelajar) sendiri, iaitu turut bersedia dengan kemahiran topik yang tidak sifu sebut di atas.

Tambahan – 29 Ogos 2008:
Anda berminat dengan analisis 4 tahun? Sila muatturun sekarang. Maaf ya, sifu dah sediakan sebelum Ogos lagi, tapi lupa nak muatnaik.

SKEMA JAWAPAN LENGKAP PERCUBAAN SPM MRSM 2007 DAH KELUAR!

Ini dia cadangan jawapan sumbangan sifu2b.wordpress.com (bukan skema rasmi MRSM):

Cadangan Jawapan Percubaan SPM MRSM 2007 – Prinsip Perakaunan
Kertas 1 & Kertas 2 (lengkap), muat turun fail ini [mirror link  di easy-share.com]:.
Updated on 6th. Oktober, 2007
Kertas 2 (s2-6 shj)muatturun yang di atas sahaja, kecuali anda hanya inginkan soalan 2 hingga 6 sahaja.

Pengumuman : Soalan Rakan Sifu telah ditambah soalan percubaan sekolah lain.
Sifu juga menyajikan analisis trend Percubaan SPM.

Makluman awal: Sifu akan bina skema jawapan HANYA untuk Prinsip Perakaunan MRSM 2007. Tetapi hanya akan disiarkan diblog ini (DAN SEPATUTNYA HANYA DI SINI), seawal 1 minggu dari hari ini-26 Sept 2007. Ini supaya pelajar-pelajar yang rajin dah buat dulu soalan itu bersendirian dan dah berbincang sesama rakan atau guru anda. Kemudian bolehlah bandingkan jawapan anda dgn cadangan jawapan sifu di sini nanti.

PERHATIAN KEPADA bloggers dan student’s forum or participant lain dan favorite sifu, malaysia-student.com.
Sifu harap anda HANYA LETAKKAN LINK (PAUTAN) terus ke mukasurat ini, https://sifu2b.wordpress.com/2007/09/26/skema-jawapan-lengkap-percubaan-spm-mrsm-2007-dah-keluar/ , bukannya ke fail PDF (jika dah diedarkan). Macam tahun lepas, sifu terpaksa update skema kerana pembetulan atau kemaskini, maka uploading fail baru akan menggunakan NAMAFAIL BARU. Ini sudah tentu bakal mengecewakan pelawat-pelawat anda kerana link terputus. So lebih selamat jika pautan diblog anda disambung terus ke mukasurat ini shj. Kerjasama anda amat dihargai. Walau apapun, sifu tetap menghargai usaha anda untuk berkongsi ilmu sesama pelajar.
Besides, all of us (bloggers) were surely benefited emotionally and motivated from what we did all this while (for years!!!). Don’t you think so?

SOALAN PERCUBAAN SPM MRSM 2007 DAH KELUAR

Good news, MRSM SPM Trial Paper 2007 is available for download today! Grab it now. As for Accounting Principlies (ONLY) schemes (Q’s direct link – Paper1 and Paper2) , I’ll try to shed some lights on it as soon as possible.

Any takers?

Cadangan Jawapan Kertas Prinsip Perakaunan Percubaan SPM 2005 MRSM sudah ada

Saya hampir terlupa tentang perkara ini. Saya terbitkan di blog ini untuk kegunaan pelajar semua. Harap ianya berguna. Sebenarnya saya memang dah sediakan jawapan ini tahun lepas untuk kegunaan pelajar saya. So fail ini merupakan kompilasi pdf yang telah saya edit sedikit sahaja, tak sempat nak periksa semula kalau-kalau tersalah jawab. Skema pemarkahan saya dah buang. Takpelah, rujuk saja jawapan 2006 okay. Jika ada typo-error, tolong beritahu saya secepat mungkin, Ini dia failnya, cadangan-jawapan-prinsip-perakaunan-percubaan-spm-2005-mrsm-sifu2b.pdf

SKEMA JAWAPAN LENGKAP PERCUBAAN SPM MRSM 2006 DAH KELUAR!

Okay, alhamdulillah, saya dah dapat siapkan cadangan jawapan lengkap Percubaan SPM MRSM 2006. Bukannya tak boleh lebih awal, cuma kurang masa. Inipun dapat motivasi siapkan ‘projek’ ni sebab nak bincangkan dengan pelajar-pelajar sendiri hari ini (rabu), so apa salahnya saya melangkau sempadan sekolah dengan menawarkannya kepada pelajar-pelajar lain pula. Sekali lagi ditegaskan ini merupakan cadangan jawapan TAK RASMI! The only way for us to know the exact answers and marking schemes is to get it from the original source of the said trial exams papers, i.e MRSM. If any of you have came across with MRSM official marking scheme please let me know by e-mailing me or just post the URI/URL here.
Okay, inilah jawapan lengkap yang saya dah
disediakan.

cadangan-jawapan-prinsip-perakaunan-spm-mrsm-2006-sumbangan-sifu2b.pdf (pembetulan Sln2. Thanks Uncle-15/11/06)