Tag Archives: diploma

UiTM – Ambilan Disember 2010

PERMOHONAN KEMASUKAN PELAJAR BARU
PROGRAM SEPENUH MASA PRA DIPLOMA,
ASASI, DIPLOMA, IJAZAH SARJANA MUDA,
SERTA PROGRAM PROFESIONAL (SEPENUH MASA / SEPARUH MASA)
SESI DISEMBER 2010

DIBUKA MULAI 16 OGOS 2010
JAM 12 TENGAH HARI

TARIKH TUTUP : 19 SEPTEMBER 2010

Advertisements

Akauntansi dan Sijil Profesional, Apa kata Anda?

Sifu petik beberapa komen dan komen balas yang ditulis oleh Ahtrun Zala, pelajar jurusan profesional di Kolej Poly-Tech MARA (KPTM). Oleh itu, penghargaan hendaklah ditujukan kepada beliau. Petikan sifu tidak mengikut urutan tarikh sebenar komen beliau, sebaliknya sifu cuba susun mengikut kesesuaian.
Disclaimer : Soalan itu sifu karang sendiri dan masukkan di mana yang patut demi menjadikan pos ini menarik.

Soalan : Athrun belajar di mana sekarang dan dalam jurusan apa?

Jawapan : Sy belajar di KPTM KL.under full scholarship MARA.semua students yg ambik jurusan profesional dkat KPTM dpt scholarship MARA.tapi tempat terhad dan bergantung kpd syarat2.jurusan CAT sebenarnya dah lama diperkenalkan,tapi baru diperkenalkan di IPTA dan kolej MARA.sekaran ini kolej yg paling best dlm bidang profesional adalah kolej sunway.
[Sifu : Anda boleh mengetahui program lain KPTM dengan membaca maklumat dalam fail ini.]

S : Kenapakah anda mengambil sijil profesional dan apa kelebihannya berbanding diploma perakaunan?

J : pd pendpt sy, pelajar hanya mmbuang masa ambik kos diploma perakaunan kat KPTM, Mereka dah mmbazir masa 1 1/2 tahun, sy rasa lagi baik pelajar ambik kos ACCA-CAT dekat KPTM,lagi pun certificate ACCA-CAT lagi tinggi dr diploma dan jangka masa study hanya 1 1/2 tahun.
jika dah buat diploma perakaunan dimana2 universiti,peringkat ijazah hanya 3@2 tahun je.dekat uitm 2 tahun je.tapi dgn diploma perakaunan agak susah nak dapat kerja dekat big 4 (pricewaterhouse, ernst&young, KPNG, deloid) iaitu 4 firma perakaunan terbesar didunia. Student2 diploma terpaksa bersaing dgn student2 yg ada sijil profesional antarabangsa macam ACCA,ACCA-CAT,ACCI..sijil2 ni lagi tinggi taraf drpd diploma and ijazah..big 4 biasanya mmberi keutamaan kpd student2 profesional utk bekerja dgn diorg.kursus2 profesional ni boleh diambil selepas SPM.jangka2 masa study just 1@1 1/2 utk ACCA-CAT yg tinggi sikit taraf drpd diploma,3 tahun utk ACCA(require ACCA-CAT@STPM) yg hampir sama taraf dgn master,sijil ACCA dikeluarkan sekali dgn degree oxford brooke university.2 tahun utk ACCI yg sijil setraf dgn sijil ACCA-CAT.

S : Apakah cadangan anda tentang kerjaya dalam bidang akauntansi?

J : jika nak ambik jurusan perakaunan,better ambil yg sijil profesioanal punya, jika ambik degree & diploma, … susah sikit nak dapat kerja di firma perakaunan, market utk student yg ada sijil profesioanl lagi tinggi, sijil profesional perakaunan ditawarkan dekat UITM shah alam,kolej poly-tech mara(KPTM)&sunway kolej..utk sijil profesioanl di KPTM ada tajaan MARA.

S : Apakah kelebihan mengambil program sijil profesional seperti ACCA kepada pelajar lepasan SPM?

J : bermula tahun 2007 kem.pelajaran malaysia telah bekerjasama dgn ACCA bg menilai semula silibus pembelajaran subjek perakaunan. so bg semua pelajar lepasan SPM 2007 yg megambil perakaunan.
sesiapa yg dpt A1 dan A2 utk matapelajaran tersebut.anda sebenarnya telah lulus utk paper basic bg ACCA.dan jika anda sambung pengajian dibidang ACCA anda dpt skip masa pengajian anda drpd 4 1/2 tahun kpd 4 tahun sahaja@mungkin 3 1/2. ini adalah advantage bg anda.dlm masa 4@3 1/2 tahun saja anda sudah memperoleh sijil ACCA yg hampir setaraf MASTER,dan anda boleh sambung terus ke peringkat Phd jika keputusan ACCA anda cemerlang,sijil ACCA dikeluarkan sekali dgn DEGREE oxford university.tapi sesiapa yg mengambil jurusan ini perlulah berusaha bersungguh2 kerana soalan exam yg dikeluarkan oleh ACCA england sendiri,dan yg memeriksa kertas exam anda juga adalah ACCA england,ini bermakna kertas exam anda akan di mark di england.so english anda mestilah sekurang2nya basic jika ingin mengambil jurusan ini.bg sesiapa yg dpt B3 kebawah bg subjek perakaunan anda terpaksa bermula dari paper basic jika anda ingin mengambil jurusan ACCA.

S : Adakah ramai pelajar yang mengikuti program profesional seperti ACCA dan IPT manakah yang menawarkannya?

J : ramai yg ambik jurusan ni adalah kaum cina.peratus kaum melayu agak kurang dlm jurusan profesional kerana kurang pengetahuan tentang jurusan profesional.kebanyakkan student profesional di kolej sunway dan IPTS lain adalah kaum cina.kecuali di KPTM dan UITM yg menyediakan tempat utk bumiputera.

S : Kenapa pelajar lepasan SPM sepatutnya mengikuti program ACCA-CAT?

J : sekarang big 4 byk mengambil student2 fresh graduate yg ada ACCA-CAT sebgai kerani akaun utk firma diorg selama 3 tahun.ini kerana ramai kerani akaun di firma berkenaan hanya bekerja selama 3 tahun bg mendapatkan tauliah.kebiasaannya starting gaji adalah RM1500,dan student2 yg keja dgn big 4 adalah part time student,mean,diorg akan pegi kelas ACCA pada hari minggu(sabtu,ahad),segala yuran pengajian dan exam di tanggung oleh big 4 sehingga anda graduate ACCA.

S : Adakah pelajar di KPTM boleh mendapat pembiayaan pengajian?

J : pinjaman MARA hanya boleh didapati selepas pelajar mendaftar di KPTM,borg akan diberi masa hari pendaftaran di kolej,buat masa skarang pelajar baru hanya boleh memohon pinjaman biasiswa MARA rm2000 sbgai pendahuluan, pelajar pergi ke pejabat MARA daerah dan bawa sekali surat tawaran kolej dan bg tau dgn pegawai bertugas yg anda nak buat pinjaman pendahuluan.

S&J Tamat

Pesanan kepada Athrun,
Terima kasih kepada Athrun di atas kerjasama anda. Sifu harap Athrun suka kreativiti sifu memetik tulisan anda. Ada soalan dan ada jawapan seolah-olah ada sesi temubual. Mungkin dengan cara ini, mudah pelawat mengikuti komen balas athrun tentang program sijil profesional dan KPTM.

Matrikulasi atau program asasi atau diploma?

Ramai pelajar yang bertanyakan sifu manakah di antara ketiga-tiga program lepasan SPM ini, mana yang lebih baik. Sifu dah jawab berulang kali tentang perkara ini di dalam komen balas sifu di sini. Untuk membolehkan pelawat blog ini membaca respons sifu yang terdahulu itu, maka sifu paparkan semula sebagai pos tetap.

Matrikulasi dan program asasi adalah program khas yang dirangka untuk membolehkan pelajar cemerlang melangkau program diploma. Matrikulasi keutamaan adalah program satu tahun (PST) walaupun ada juga program dua tahun (PDT). Matrikulasi yang popular sekarang ialah matrikulasi KPM. Namun begitu program asasi seperti program asasi sains atau program asasi undang-undang atau program asasi perakaunan juga memberi peluang lepasan SPM melangkau ke peringkat ijazah dalam tempoh singkat iaitu 1 tahun (2 semester) . Kedua-dua peluang pembelajaran ini, matrikulasi dan program asasi dikenali sebagai program laluan pantas (fast track). Bayangkan dalam usia 19 tahun pelajar dari kedua-dua program ini, jika cemerlang, layak memasuki program ijazah aliran sains (3 tahun kecuali perubatan 4-5 tahun) atau perundangan (3 tahun) atau perakaunan (4 tahun) dan selepas tamat belajar, bakal memasuki dunia pekerjaan di usia muda, 21-22 tahun.

Diploma pula terbuka kepada semua lepasan SPM dan semua aliran dan jenis persekolahan. Walau bagaimanapun, ia menawarkan tempoh pembelajaran yang panjang iaitu 3 tahun. Hanya selepas tamat atau bergraduat dari diploma, barulah pelajar lepasan diploma boleh mengikuti program ijazah dalam bidang yang mereka minati, sama ada aliran sains/teknikal atau aliran sastera. Ada banyak peluang belajar disediakan dalam kategori diploma oleh itu pelajar boleh merancang kerjaya mereka dari awal lagi. Sebagai contoh, pelajar diploma perakaunan selepas tamat pegajian boleh membuat keputusan sama ada terus sambung belajar atau terus bekerja. Sebaliknya pelajar matrikulasi dan program asasi tidak boleh berhenti belajar kerana dari segi pengiktirafan, sijil matrikulasi dan program asasi itu hanya sah kegunaannya untuk kemasukan ke IPT. Jika mereka memilih untk bekerja sementara waktu atau bagi tempoh yang lama, pelajar-pelajar lepasan matrikulasi dan program asasi sebenarnya hanya memiliki kelayakan SPM. Begitulah bezanya dari segi taraf dan peluang pekerjaan.

Tetapi perlu diingat di sini, pelajar-pelajar yang memohon matrikulasi dan program asasi sememangnya diandaikan akan terus belajar ke peringkat ijazah, dan kerana itulah pihak KPM dan IPTA yang menawarkan program-program laluan pantas ini hanya memilih pelajar cemerlang. Ini kerana dipercayai pelajar sedia cemerlang dalam SPM akan mampu menangani kehidupan dan proses pembelajaran yang ketat dan pelbagai bagi tempoh singkat 2 semester. Juga diyakini individu sebegini sebenarnya mempunyai kesungguhan dan cita-cita diri yang jelas. Tanpa faktor ini, maka ada segolongan kecil pelajar lepasan SPM yang menyesal mengikuti program matrikulasi maupun program asasi kerana didapati lebih ‘demanding’ dan agak sukar menerima perubahan yang mesti dilakukan pelajar. Program diploma pula, walaupun turut dipohon oleh pelajar cemerlang dan pelajar sederhana, proses pembelajarannya telah direncanakan dan dipanjangkan bagi tempoh 3 tahun. Maka pelajar-pelajar diploma ada sedikit ruang ‘bernafas’ dan peluang membetulkan keadaan jika mengalami kegagalan atau kejatuhan prestasi.

Tetapi pembaca blog ini harus sedar bahawa matrikulasi, program asasi dan diploma sememangnya dirancang berdasarkan dasar dan falsafah yang berbeza. Jika anda memilih matrikulasi atau program asasi ketahuilah bahawa jerih payah anda dibalas dengan kepantasan memasuki bidang ijazah dan dunia pekerjaan manakala program diploma, walaupun tidak ‘menyesakkan nafas’ pelajar tetapi dari segi persaingan, akan terlewat masuk ke peringkat ijazah dan seterusnya lambatmemasuki bidang pekerjaan sebagai lepasan ijazah.

Contohnya anggaplah ada 2 orang pelajar, pelajar A dan Pelajar B merupakan lepasan SPM 2007 kini mencari peluang belajar di IPTA. Pelajar A ditawarkan matrikulasi di Kolej Martrikulasi Labuan, pelajar B ditawarkan diploma perakaunan di UiTM Shah Alam. Kedua-duanya adalah pelajar cemerlang dan kedua-duanya berpakat bakal mengikuti program ijazah perakaunan di UUM.

Di usia 18 tahun ini, kedua-duanya memulakan pengembaraan masing-masing tahun 2008 ini.

Pertengahan tahun 2008 – Pelajar A mula belajar di matrikulasi PST manakala Pelajar B mula belajar di peringkat diploma perakaunan di UiTM.

Pertengahan tahun 2009 – Pelajar A tamatkan pengajian matrikulasi dengan CGPA 3.80 dan Julai 2009 mula mengikuti program ijazah perakaunan di UUM di tahun pertama. Pelajar B pula memasuki tahun kedua pengajian diploma.

Pertengahan tahun 2010 – Pelajar A sedang belajar di tahun kedua ijazah perakaunan di UUM. Pelajar B memulakan pembelajaran di tahun ketiga program diploma beliau.

Pertengahan tahun 2011 – Pelajar A sedang belajar di tahun ketiga ijazah perakaunan di UUM. Pelajar B dah tamat diploma dengan CGPA 3.80 juga dan mulai Julai 2011 mulakan pengajian beliau di tahun pertama ijazah perakaunan di UUM. Pelajar A sekarang ini senior 3 tahun berbanding rakannya Pelajar B yang baru menjadi pelajar junior.

Pertengahan tahun 2012 – Pelajar A memulakan pembelajaran di tahun keempat dan terakhir program ijazah perakaunan di UUM. Rakannya pelajar B pula baru memasuk tahun kedua pengajian ijazah perakaunan di UUM juga.

Pertengahan tahun 2013 – Pelajar A telah tamat pengajian dengan CGPA 4.00, menunggu konvokesyen dalam bulan Ogos dan sejak Julai dah bekerja di Ernst & Young sebagai pembantu juruaudit. Pelajar B sedang melanjutkan pelajaran di tahun ketiga ijazah perakaunan di UUM.

Pertengahan tahun 2014 – Pelajar A masih berkerja di Ernst & Young dan kecekapannya menyebabkan beliau telah dinaikkan jawatan dan tangga gaji yang lebih lumayan. Pelajar B mula belaja di tahun keempat, tahun terakhir ijazah perakaunan di UUM.

Pertengahan tahun 2015 – Pelajar A masih bekerja di E&Y dan memasuki tahun ketiga bertugas untuk melengkapkan syarat menjadi akauntan bertauliah*. Pelajar B tamat pengajian degan CGPA 4.00 dan sedang menunggu konvokesyen di bulan Ogos 2015. Mula bekerja di Price Waterhouse sejak Julai 2014 dan bakal mencipta kerjaya sebagai akauntan bertauliah juga.
* Syarat untuk mejadi akauntan bertauliah ialah pengalaman 3 tahun bekerja minimum dalam bidang perakaunan yang diiktiraf. Juruaudit adalah salah satu darinya.

Dan begitulah seterusnya. Dengan andaian persaingan yang sihat, dan tiada masalah yang menghalang kedua-dua mereka menangguhkan pembelajaran dan mencari pekerjaan. Sifu berharap, dari penerangan dan contoh yang sifu berikan dapat memberi sedikit gambaran kepada pelajar untuk membuat keputusan mana satukah laluan yang lebih sesuai kepada dirinya. Setiap keputusan itu bakal mempengaruhi peluang dan kejayaan anda di masa hadapan.
Tambahan : Jika pelajar B sambung belajar ke peringkat ijazah di UiTM, sebagai pemegang diploma UiTM, beliau layak mendapat pengecualian jam kredit, dan tempoh masa belajar boleh disingkatkan kepada 3 tahun (6 sem) atau 3 1/2 tahun (7 sem), tertakluk kepada syarat UiTM. Sebaliknya jika sambung belajar ke IPTA lain, pelajar B terpaksa mengharungi pembelajaran genap 8 sem (4 tahun).

Selain dari itu, sifu turut memetik beberapa jawapan sifu untuk tatapan pembaca. Bacalah dalam konteks yang positif dan untuk mengetahui urutan komen balas antara sifu dan pelawat yang lain, ikuti pos ini dan komen yang telah mececah 489 komen dan komen balas sifu.

Mahmud Cekoneng,
Kalau Mahmud sanggup menghadapi program SATU TAHUN matrikulasi, dengan matlamat jelas nak cepat dapat belajar ke ijazah maka pilih matrikulasi. INGAT! matrikulasi sememangnya bakal menguji kemampuan anda. Ada segolongan individu takut ke matrikulasi kerana takut gagal. Well, memanglah ada peluang gagal jika gagal merancang kejayaan sendiri. Matrikulasi adalah program khas, program terpantas masuk ke peringkat ijazah. Dalam usia 19 tahun awak dah menjejak kaki dlam tahun pertama ijazah, berbanding program diploma yang memakan masa 3 tahun. Ketika usia 21 tahun barulah menjadi pelajar ijazah di tahun pertama. Nampak tak bezanya. Matrikulasi mencabar tetapi berbaloi kerana dgn itu awak berpeluang (dgn syarat berjaya dengan cemerlang di matrikulasi dan ijazah) memotong pelajar lepasan diploma yang baru belajar ke ijazah dengan memasuki dunia pekerjaan lebih cepat. Di usia 22 tahun awak dah boleh mencari pekerjaan bersandarkan ijazah awak. Takkah berbaloi ke matrikulasi. Tetapi pastikan awak mengubah kaedah belajar dan strategi belajar, matrikulasi bukannya SPM lagi.
Sports, nak pergi okay gak, tetapi kalau sifu tak silap ia adalah program diploma, so mahmud fikirlah sendiri, nak laju ke ijazah atau mulakan langkah perlahan di diploma.
Seperti kata nabil, “Lu pikirlah sendiri!” heheh

budakPTS,
setakat ini, pelajar matrikulasi hanya ‘laku’ untuk IPTA. Kalau adapun bekas pelajar matriks ke luarnegara, ia adalah program khas untuk pelajar cemerlang (sifu ada sebut perkara ini dalam komen lain sebelum ini) tetapi dari ucapan pengarah bahagian matrikulasi, ianya untuk menjadikan peljar cemerlang itu tenaga pengajar matrikulasi. Awak nak jadi doktor, so tak payahlah mohon ke luar negara melalui matrikulasi. Teruskan saja menjadi doktor di USM, UM atau UKM, dah mencukupi.

Syeeda,
Matriks hanya tawarkan program persediaan sebelum ijazah, selalu digelar pra-universiti. Dari segi persaingan ia akan bersaing secara langsung dgn pelajar STPM dan program asasi kerana ketiga-tiga ini adalah prgram pra-u ke ijazah. IPTA dan IPTS adalah organisasi pendidikan peringkat tinggi, diploma, ijazah, masters dan PhD.