T4-Bhg 3 – Kemahiran Simpan kira

Soal-jawab berkaitan Kemahiran Simpan kira – Dari BCP, ke Lejar dan Imbangan Duga

  • Buku Catatan Pertama

  • Pengeposan ke Lejar

  • Penyediaan Imbangan Duga

  • Kemahiran menjawab soalan simpan kira – bincang menyeluruh

Muatturun Alat tulis PerakaunanJurnal | Buku Tunai (2 lajur sahaja) | Buku Tunai (3 lajur sahaja) | Lejar

15 responses

  1. salam,cgu..
    saya confused mcm mana nk buat buku tunai n lejar jika ade maklumat tambahan dari soalan..
    cth soalannye mcm soalan yg cgu buat utk modul latihan kendiri intensif..

    thank u!

  2. Zati,
    Buku Tunai dan lejar dalam soalan 1 ke? Modul yang mana satu tu? Lepas ni baru sifu boleh tolong okay.

  3. modul bwh tajuk panduan utk guru baru…
    saya x tahu nk letak baki2 yg ade dalam soalan trsebut..perlu ke letak dlm lejar atau buku tunai??

  4. Zati,
    Modul Latihan Intensif – Info Guru.pdf bukanlah soalan. Ia adalah maklumat bagaimana sifu merancang membina soalan berkaitan kemahiran simpankira. Fail itu sekadar memberi panduan kepada guru-guru baru bagaimana nak membuat SKRIP SOALAN, supaya ia relevan dengan SPM.

    Dalam soalan 1, tidak akan ada maklumat tambahan seperti itu, semuanya disampaikan menggunakan sampel DOKUMEN, selalunya sebanyak 12-15 dokumen, tertakluk kepada markah diperuntukkan.

  5. salam cikgu….bagaimana nak buat bil tunai?

  6. Sifu terserempak dengan soal jawab dalam Forum ini,, dan ianya menarik untuk disalin ke sini.

    Soalan:
    I would like to know how do i remember the double entry of Purchases Returns, Sales Returns, Carriage on Purchases and Carriage on Sales…
    In other words.. i mean the “is it a debit or credit entry” Huh

    hope i have a reply soon..
    thanks!

    Jawapan:
    I will give the double entry first and then give the explanation. The explanation might help you to remember when to debit or credit.

    Purchases Returns/Return of goods purchased in cash or on credit/Return Outwards
    Dr Cash/Creditor
    Cr Purchases Returns

    Consider the double when the business is purchasing goods in cash or on credit
    Dr Purchases Account
    Cr Cash/Creditor

    After a purchasing transaction, wee need to debit the Purchases Account as goods are entering the business and credit the cash account as the business is losing money. If the purchasing transaction was on credit, then the business owe money to the supplier/creditor, thus we need to credit his account.

    When the business is returning goods bought in cash to his supplier, the business will return him cash equivalent to the value of the goods returned returned thus the business will get money and we need to debit the cash account. If the initial transaction was on credit, then when we are returning goods to the supplier, what happens is that the business now owes less money to his supplier thus we need to debit the creditor’s account.

    ============================================================================================

    Sales Returns/Return of goods sold in cash or on credit/Return Inwards
    Dr Sales Returns
    Cr Cash/Debtor

    Consider the double when the business is selling goods in cash or on credit
    Dr Cash/Debtor
    Cr Sales

    When goods that were previously sold to a customer on a cash basis is returned to the business by that customer, then the business must pay back to the customer in cash the value of the goods returned. Thus, the business is losing money, therefore we credit our cash account. If the customer bought the goods on credit, when he returns the goods to the business, he owes less money to the business now, therefore, we credit his account to reduce this balance.
    ===============================================================================================

    Carriage on Purchases/Carriage Inwards
    Dr Carriage Inwards
    Cr Cash

    Carriage on Sales/Carriage Outwards
    Dr Carriage Outwards
    Cr Cash

    Both are expenses.
    However, Carriage Inwards is added to Purchases in the Trading Account to get the cost of sales whereas Carriage Outwards is treated as a normal expense in the Profit and Loss Account.
    ================================================================================================

    i would be happy to hear from you again…
    feel free to contact us …

  7. assalamu’alaikum..
    cg, imbangan duga sy dalam folio prinsip perakaunan tak imbang..
    saya sudah menyemak semula dari urusniaga, buku tunai, lejar namun hasilnya tetap sama..

  8. eizzah :
    assalamu’alaikum..
    cg, imbangan duga sy dalam folio prinsip perakaunan tak imbang..
    saya sudah menyemak semula dari urusniaga, buku tunai, lejar namun hasilnya tetap sama..

    Imbangan DUga tak imbang?

    Berdasarkan pengalaman membantu menyemak tugasan K3, maka CG senaraikan langkah-langkah awal dengan memeriksa perkara ini:

    1. Hitung semula tetapi dengan lebih perlahan. Beberapa kes pelajar CG melibatkan kecuaian pengiraan menggunakan SCIENTIFIC CALCULATOR! Almaklumlah pakai DUA JARI ALA-HANDPHONE MESSAGING, maka timbul masalah salah kira. Taip nombor dengan satu jari sahaja, mungkin membantu.

    2. Ada ambil barang niaga? Jika ya, ada tak awak tulis “Ambilan” di sebelah Kredit AKAUN BELIAN? Pastikan ada dan MESTI ada. Jika Tidak ada maka abaikan perkara 2 ini.

    3. Ada Jualan Kredit? Jika Ya, sepatutnya awak ada sediakan Jurnal JUALAN. Adakah semua penghutang dalam Jurnal Jualan telah diposkan ke sebelah DEBIT Akaun Penghutang masing-masing? Pastikan ada.

    4. Ada Belian Kredit? Jika Ya, seperti juga perkara 3 di atas, pastikan semua pemiutang yang tersenarai dalam Jurnal Belian di kreditkan dalam Akaun Pemiutang masing-masing.

    4. Bagaimana dengan AKAUN AMBILAN? Adakah semua ambilan, ambilan tunai/cek dan ambilan barang niaga didebitkan ke AKAUN ambilan? Pastikan betul.

    5. Jika semua dah okay, maka cikgu sarankan awak semak semula POSTING dari BCP ke LEJAR awak dengan lebih teliti. Ada kemungkinan ada ketinggalan mana-mana urus niaga lain dan/atau seluruh akaun yang terbabit.

    6. Hitung beza antara DT dan KT imbangan Duga. Cari nilai beza itu di dalam lejar dan buku tunai. Mana tau awak terlupa hitung NILAI TERSEBUT.

    7. Seperti juga perkara 6, tetapi bahagi dua beza DT-KT itu, dan cari nilai tersebut di dalam BT dan Lejar AM dan LEjar Khas.

    8. Jangan putus asa. Imbangan DUga melibatkan NOMBOR SEMATA-MATA. Kesilapan tak seimbangan PASTI AKAN TERJUMPA JUGA.

    Akhir sekali, jika masih juga gagal imbang, jika awak pelajar saya, sila jumpa cikgu Isnin ini. Jika bukan pelajar saya, sila jumpa guru awak dan mohon bimbingan langsung dari beliau.

  9. cikgu, nak tanya soalan:
    contoh, sewa bulan 8-2010= RM 1K. bayaran diterima pada bulan 10-2010.
    DR. RENT RM 1K;
    CR. ACCRUED RENT RM1K?
    BETUL KE NIH CIKGU?
    TAHUN AKAUN DARI OGOS 09- OGOS 2010.
    APA entry kalau sepanjang tahun terdapat tunggakan bayaran seperti contoh di atas? misalnya, bulan seterusnya sewa bulanan bagi bulan 9, bayaran diterima tertunggak 2 bulan kemudian. so saya nak pastikan entry record tu cikgu.

    1 lagi soalan, jika pihak pengurusan mengenakan caj deposit sebagai bayaran muka untuk penyewa, apa perlu direkod, cikgu?

    contoh, si pemilik rumah melantik agen hartanah mengutip wang hasil sewa rumah.
    so, setiap bulan para penyewa akan membayar sewa rumah kepada agen hartanah tersebut. agen hartanah pula akan memulangkan wang kutipan kepada pemilik rumah dan jika terdapat bayaan deposit, saya confused apa double entrynya cikgu?

    sekian terima kasih,
    cd70s@yahoo.com

  10. Adik,
    Ni tak dah dlm SPM ni?!!
    Awak sedang bincangkan hal SEWA DITERIMA.
    Untuk catatan jurnal – catatan pelarasan ya,

    DR. RENTAL UNRECEIVED RM1000
    CR. RENTAL RECEIVED RM1000
    (Being an income of rental of August yet to received)

    Tentang tunggakan bulan-bulan sepanjang tahun perakaunan. Selalunya, kita boleh abaikan tertunggak atau tidak. Of course dalam dokumen, Resit yang diisu akan catat tujuan penerimaan hasil sewa tersebut. Hanya di akhir tahun pelarasan dilakukan.

    Caj Deposit sewa?
    Ada 2 cara – isytihar sebagai deposit sewa – hasil terakru – liabiliti semasa
    atau isytihar sebagai hasil sewa terima dahulu/advance. Tetapi dalam perakaunan, jika ada REKOD PERJANJIAN bahawa deposit 1 bulan atau beberapa bulan dinyatakan, maka dilaporkan/dicatat ke dalam AKAUN DEPOSIT SEWAAN KEDAI/RENTAL DEPOSITS ACCOUNT.

    Tentang agen hartanah pula. Bayaran kepada mereka boleh dianggap sebagai belanja perniagaan – mungkin boleh dipanggil komisen, atau fee agen hartanah, mana-mana yang berkenaan mengikut terma lantikan agen hartanah tersebut.

  11. salam…saya tak faham cikgu disekolah mengajar bab jurnal ni tok guru…sya nak mintak tips dari tok guru utk menghafal info-info penting dalam bab jurnal…

  12. sala…cgu sya nak mnta sampel soalan akaun kertas 2 bleh..?? sya lmah dlam kertas 2 lah..exam nei..sya cuma dpat mrkah besa2 je..sya hrap cg bleh sent sampel soalan akaun 2 kat email sya..terima kasih cg..

  13. Hi cikgu….saya nak tanya sikit ya….kalau akaun cash in hand dah credit side….apa masalahnya ya? dari mana silap nya hingga terjadinya begitu….sepatutnya cash in hand tu debit side sampai closing akaun kan…boleh tolong bagi saya tips tak?….terima kasih ya..

  14. Asslamualaikum… sy nak belajar asas akaun dari buku tunai,buku bank,lejar am… dan seterusnya boleh cikgu tunjukkan formatnya??? terima kasih…

  15. cikgu, saya keliru mcm mana nk cari stok akhir untuk imbangan duga ?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: