SKEMA JAWAPAN LENGKAP PERCUBAAN SPM MRSM 2007 DAH KELUAR!

Ini dia cadangan jawapan sumbangan sifu2b.wordpress.com (bukan skema rasmi MRSM):

Cadangan Jawapan Percubaan SPM MRSM 2007 – Prinsip Perakaunan
Kertas 1 & Kertas 2 (lengkap), muat turun fail ini [mirror link  di easy-share.com]:.
Updated on 6th. Oktober, 2007
Kertas 2 (s2-6 shj)muatturun yang di atas sahaja, kecuali anda hanya inginkan soalan 2 hingga 6 sahaja.

Pengumuman : Soalan Rakan Sifu telah ditambah soalan percubaan sekolah lain.
Sifu juga menyajikan analisis trend Percubaan SPM.

Makluman awal: Sifu akan bina skema jawapan HANYA untuk Prinsip Perakaunan MRSM 2007. Tetapi hanya akan disiarkan diblog ini (DAN SEPATUTNYA HANYA DI SINI), seawal 1 minggu dari hari ini-26 Sept 2007. Ini supaya pelajar-pelajar yang rajin dah buat dulu soalan itu bersendirian dan dah berbincang sesama rakan atau guru anda. Kemudian bolehlah bandingkan jawapan anda dgn cadangan jawapan sifu di sini nanti.

PERHATIAN KEPADA bloggers dan student’s forum or participant lain dan favorite sifu, malaysia-student.com.
Sifu harap anda HANYA LETAKKAN LINK (PAUTAN) terus ke mukasurat ini, https://sifu2b.wordpress.com/2007/09/26/skema-jawapan-lengkap-percubaan-spm-mrsm-2007-dah-keluar/ , bukannya ke fail PDF (jika dah diedarkan). Macam tahun lepas, sifu terpaksa update skema kerana pembetulan atau kemaskini, maka uploading fail baru akan menggunakan NAMAFAIL BARU. Ini sudah tentu bakal mengecewakan pelawat-pelawat anda kerana link terputus. So lebih selamat jika pautan diblog anda disambung terus ke mukasurat ini shj. Kerjasama anda amat dihargai. Walau apapun, sifu tetap menghargai usaha anda untuk berkongsi ilmu sesama pelajar.
Besides, all of us (bloggers) were surely benefited emotionally and motivated from what we did all this while (for years!!!). Don’t you think so?

53 responses

  1. salam…

    sifu..sy seorg student ipta..
    skrg sy tgh membangunkan satu sistem tutorial online utk matapelajaran fizik..
    ada soalan ramalan utk fizik x?
    hope sifu can help me..tanx..🙂

  2. Sori, blog ini eksklusif untuk Prinsip PErakaunan. Tetapi Anna boleh lawati MRSM untuk dapatkan soalan percubaan mereka yang ada fizik. Consider saja, percubaan adalah ramalan SPM.

  3. hello may i no where to get the answers.

  4. Thinesh, if you’re looking for Accounting principles answer (ONLY), then you’re on the right BLOG. This blog is exclusively about accounting principles subject. Answer for MRSM question is here. However, I will only upload my unofficial answers when I’m ready, but not too soon.

  5. hi..saya nak tahu bagaimana nak dapat jawapan percubaan spm 2007.

  6. jawapan percubaan spm yang mana? Ayat awak terlalu umum. Kalau MRSM, dah sifu sediakan jawapan S2 hingga S6. Tak lama lagi sifu akan lengkapkan.

  7. selamat petang.
    saya nak tanya, bagaimana saya boleh dapatkan skema jawapan untuk soalan percubaan spm MRSM? untuk semua mata pelajaran…

  8. Tak tau sagacious.
    Setakat ini, hanya sifu yang dengan sengaja mengedarkan skema di internet (prinsip perakaunan sahaja). Sifu tau kebanyakan guru akan buat jawapan sendiri untuk memudahkan perbincangan dgn pelajar masing-masing, tapi tak semua akan edarkannya di internet.

  9. can i have all the complete answers for all the mrsm percubaan papers

  10. i need skema pls

  11. When can i gt d jawapan

  12. Pat I can only provide you a Principle Accountings suggested answers here. Nothing else.

  13. i tak boleh download soalan percubaan prinsip akaun mrsm,macam mana?

  14. sori, can’t help on that.

  15. hey hi, i would like to know where can i get the answers for the trial spm mrsm??

  16. i need the answers for all the subjects!! where do you think can i get??

  17. Desperate, if you’re searching with all search engines you’ll realized it’s almost impossible. MRSM did not provide official answers for internet users. Yes, MRSM teacher should have the official answers but maybe due to MRSM internal policy, they should not share it with us via internet. Ask your teacher in case they have a friend in any of MRSM college/school. Accounting paper is solely my answer, that is why I call it ‘UNOFFICIAL’. I don’t have any idea where you can get all of it. If you know, pls share with me too.

  18. Thank you very much sifu2b. Blog sigu ini memang banyak membantu saya dalam P&P dan menyediakan pelajar untuk menghadapi peperiksaan SPM 2007.

  19. https://sifu2b.wordpress.com/2007/10/24/jadual-analisis-spm-dan-percubaan-spm/. Klik link ini untuk memuatturun analisis spm 14 tahun dan trend percubaan spm yang telah dikemaskini.

  20. soalan percubaan spm mrsm 2007 nak cari kat mna?

  21. Mimi, mrsm pergi ke lamanweb rasmi mereka. Search dgn yahoo atau google aje dgn kata kunci “percubaan mrsm”, gerenti dapat.

  22. saya nak tahu kavita ap ragupathy

  23. i need the answers for all subjects! where do u think i can get?

  24. Law, as I said, I don’t know. You can ask your teacher to request formally to any MRSM. But don’t expect too soon.

  25. kenapa tak boleh download skema jawapan percubaan spm mrsm?

  26. Jue, tak de masalahpun. Boleh download, sifu dah check. Mgkn jue tak aktifkan javascript. Kalau jue pengguna Firefox (mcm sifu), sekurang-kurangnya, pastikan scripts temporarily enable.

  27. thanx sifu, I got it. blog sifu memang berguna. keep it up!

  28. ley x tnjk cre ganer nk jwb soklan fzk? skema jwp nyer.

  29. Accounting only Myrawee

  30. nak minta format akaun untuk syarikat laa..saya nak buat akaun sebuah syarikat sdn bhd membaiki kereta.nak hantar akaun tu ke auditer

  31. tolong hantar ke email saya boleh kan..tq

  32. Rineh85,
    sorilah, boleh tak google sendiri format tu. Tak pun pergi aja ke lamanweb Malaysian Institute of Accountant, dan rujuk standard pelaporan untuk laporan audit.

    Sori, can’t help you on that.

  33. sifu,mane saya nak dapatkan soalan spm 2007?

  34. ANAS,
    ada dijual dipasaran sekarang ini, koleksi soalan sebenar SPM Prinsip Perakaunan terbitan CERDIK Publication. Sifu tak boleh nak publish soalan rasmi LPM di sini kerana faktor hakcipta terhad. Sifu boleh juga cadangkan agar ANAS mohon kerjasama guru atau senior awak untuk dapatkan salinan soalan itu. Kebanyakan guru di sekolah selalunya ada salinan asal soalan SPM. Macam sifulah, pelajar sifu sendiri yang serahkan soalan itu selepas SPM, sebab itu sifu dapat sediakan skema jawapan tak rasmi di blog ini. Cari skema jawapan di sini.

  35. Saya nak skema jawapan spm 2007 subjek bahasa inggeris.

  36. Mohd Arnizam,
    Mana-mana pengunjung blog yang ada bolehlah menyatakan linknya untuk Arnizam. Sifu sendiri hanya menumpukan kepada subjek Prinsip Perakaunan SPM.

  37. sifu..sy nk s0aln ramaln spm untuk smua sbjek bleyh x?..plzz…10q..

  38. Nasrynn,
    Sori can’t help you on that. But maybe some else could.

  39. muhammad afifi bin zamani

    sifu…sy nk jawapan UPSR 2008 sebenar bkn percubaan semua subject bahase malayu kertas 1, bahase melayu kertas 2, bahase inggeris, matematik dn sains

  40. Muhammad Afifi,
    Maaf ya, sifu tidak ada bahan untuk UPSR.

  41. apa perbezaan antara lekapan & lengkapan dan perabot?

  42. Wan,
    Lekapan dan Lengkapan (Fixtures and fittings) adalah satu akaun besar yang selalunya hanya digunakan oleh syarikat-syarikat besar untuk merekodkan urusniaga pembelian aset bukan semasa seperti perabot, kelengkapan kedai, lekapan seperti pendingin hawa, dan sebagainya.

    Selalunya untuk perniagaan bersaiz kecil, menyediakan akaun-akaun aset bukan semasa yang berasingan digalakkan.

    Sifu pernah membincangkan perkara ini berulang kali. Sifu sarankan anda turut membaca komen-komen terdahulu melalui link yang sifu senaraikan di bawah:
    2008/09/10
    2007/11/28
    2007/09/09
    2007/09/09

  43. saya nk tanye soalan brkaitan dgn penyata pendapatn dan kunci kira2..soalan no 2 spm.
    kalau maklumat tambahan meyatakan premium insurans dibayar bagi tempoh bermula pada 1 mac 2000 hingga 31 ogos 2000..apa yg patot saya lakukan? perniagaan tersebut bermula pada 30 jun 2000.

  44. Wan,
    Awak pastikah awal perniagaan 30 Jun 2000? Selalunya tarikh 30 atau 31 menandakan tarikh akhir sesuatu tempoh perakaunan.

    Okay tak apa, sifu andaikan tarikh awal tahun perakaunan ialah 1 Julai 1999, bermakna tarikh akhir tempoh perakaunan ialah 30 Jun 2000.

    Premium insurans adalah bagi tempoh 1 Mac 2000 – 31 Ogos 2000, 6 bulan.
    Dari tarikh 1 Mac 2000 hingga 30 Jun 2000, tempoh dalam bulan ialah 4 bulan.

    Maka, Premium Insurans yang mesti dilapor sebagai belanja ialah untuk tempoh 4 bulan, atau dalam matematik PREMIUM INSURANS X 4/6. Selebihnya ialah Premium Insurans Terdahulu yang hanya dinyatakan dalam Kunci Kira-kira, Aset Semasa.

  45. salam.. sifu.. nak tanya skit.. apa maskud “OF FIGURE” sekiranya, untung bersih (contoh) tidak betul?

  46. sifu..sy seorg candidate spm 2009..sy sdg mncari skema2 jwpn utk soalan2 percubaan thn2 lpas.. tp mlgnya, ia memerlukan pasword..apa yg ptt sy buat??????

  47. Fikr(gardonk)

    di mna sya blh mndpt soalan2 di intenet?? sya mngambil aliran sastera

  48. Fatin,
    Awak download soalan dari mana? Lokasi lain yang sesuai ialah blog rakan sifu, Guru Kelantan iaitu Cg Narzuki di http://perakaunan.wordpress.com

    Fikr,
    Maaf, sifu tak tau lokasi subjek lain. tapi mungkin joshuatly.com adalah permulaan yang sesuai.

  49. hye………
    saya nak tanye mane saya boleh dapat salan SPM sebenar 2006 dan 2007 [ketas 2]…

  50. hi. saya nak soalan spm tahun 2006 dan 2007

  51. Syakira,
    sudah tentulah dengan membeli buku KOLEKSI SOALAN SPM SEBENAR terbitan Cerdik. tetapi berhati-hatilah dengan skema jawapan itu. Awak mesti berbincang bersama-sama dengan guru untuk memastikan jawapan awak mengikuti sukatan pelajaran dan skema yang betul.

    Soalan SPM 2006 ada di lamanweb Pusat maklumat Rakyat,
    http://pmr.penerangan.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=3161%3Apeperiksaan-sijil-pelajaran-malaysia-2006&catid=37%3Apekhidmatan-peperiksaan&Itemid=10

  52. heloo buat baik baik

  53. Tahun 2011 ni soalan SPM Prinsip perakaunan dah ubah format. Jadi saya nak minta jasa sifu tolong bagi ramalan soalan SPM 2011

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: