SKEMA JAWAPAN LENGKAP PERCUBAAN SPM MRSM 2006 DAH KELUAR!

Okay, alhamdulillah, saya dah dapat siapkan cadangan jawapan lengkap Percubaan SPM MRSM 2006. Bukannya tak boleh lebih awal, cuma kurang masa. Inipun dapat motivasi siapkan ‘projek’ ni sebab nak bincangkan dengan pelajar-pelajar sendiri hari ini (rabu), so apa salahnya saya melangkau sempadan sekolah dengan menawarkannya kepada pelajar-pelajar lain pula. Sekali lagi ditegaskan ini merupakan cadangan jawapan TAK RASMI! The only way for us to know the exact answers and marking schemes is to get it from the original source of the said trial exams papers, i.e MRSM. If any of you have came across with MRSM official marking scheme please let me know by e-mailing me or just post the URI/URL here.
Okay, inilah jawapan lengkap yang saya dah
disediakan.

cadangan-jawapan-prinsip-perakaunan-spm-mrsm-2006-sumbangan-sifu2b.pdf (pembetulan Sln2. Thanks Uncle-15/11/06)

Advertisements

17 responses

  1. i need the answer for MRSM account and add maths. thanks

  2. Sorry Dashini, I don’t do Maths. my blog specifically for Accounting principles subject. My intention is to provide an alternate sources for accounting as I find it hard to find any other source for accounting subject.

  3. thank you so much for your answer.

  4. SO U HAVE 2004 MRSM ANSWER

  5. Sorry, I did but unfortunately been deleted from my computer. I don’t have spare time to do it again.

  6. Uncle, I think you are correct. I didn’t read the question thoroughly.
    And that would mean you have to make an adjustment like this: Dt. Ambilan RM2400, Kt. Belian RM2400.
    For you guys out there, I’m sorry for overlook this matter. I will make necessary correction soonest possible.
    Again, thanks Uncle. I can’t wait for others to contribute to this blog just like Uncle did.

  7. i have a question on “Lembaran Kerja” Question no.2. The extra information said “the owner took RM200 each month”. Aren’t the answer is RM200 x 12 months = RM 2400. Why the answer for this, is RM200?

  8. askum… leh saya tau cra nak cek result spm dlm internet???

  9. Cikgu mana ada skema jawapan utk test bulan april ni kat ketas exam cikgu tulis bleh tgk skema kat web skull..mana da tu!!!!!!

  10. Dah masuk dah kelly, cari je. sori lambat

  11. Nak maklumkan kepada semua pelawat, saya dah melancarkan post baru, khusus untuk Pre-Exam Series Modules. https://sifu2b.wordpress.com/2007/05/12/pre-exam-series-soalan-dan-jawapan-prinsip-perakaunan-spm/
    Dapatkan modul soalan dari post tersebut

  12. macam mana nak jawab soalan prinsip akuan bagi dapat markah banyak ……

  13. Saipul, berusaha adalah satu daripada tangga kejayaan. Sifu doakan anda berjaya. Amin.

    Fiz, pastikan S1 (kitaran Perakaunan) dikuasai sepenuhnya. Markah 29-30M adalah terlalu banyak untuk dipersiakan. Sesetengah pelajar sanggup tidak belajar kemahiran ini (kemahiran T4 sebenarnya) kerana dianggap sukar. Sebenarnya, strategi seperti ini merugikan kerana S1 sudah jelas soalan yang boleh dijangka, sehingga ke satu tahap seperti soalan bocor. Ini kerana walaupun kita (guru dan pelajar) tidak mengetahui soalan sebenar, guru-guru (dan pelajar) sebenarnya telah sedia maklum kemahiran yang akan diuji iaitu sediakan Jurnal Am (catatan pembukaan, catatan lain – belian aset, ambilan barangniaga, tambahan modal)), Jurnal Khas seperti Jurnal Jualan (jualan kredit), Jurnal Belian (belian kredit), Jurnal Pulangan Jualan (pulangan jualan) dan/atau Jurnal Pulangan Belian (Pulagan Belian), serta Buku TUnai (semua urusniaga yang berkaitan tunai dan bank, dan akan ada kontra tunai-bank/bank-tunai). SElain itu, pengeposan ke lejar adalah straight forward. poskan semua Buku Catatan Pertama disebut tadi ke dalam lejar, dan akhirnya menyenarai semua baki dalam lejar ke dalam Imbangan Duga. Kalau Fiz menguasai S1, Fiz telah pun bersedia untuk bekerja sebagai pembantu kerani akaun. PErcayalah cakap sifu. Markah kedua tertinggi adalah S2, mahirkan diri untuk Penyata Pendapatan, Penyata Pendapatan Perkongsian atau LEmbaran Kerja. Inilah bentuk soalan yang keluar setiap tahun sejak 90-an. Oleh itu S1 dan S2 seumpama soalan bocor. Tak rugi jika Fiz kuasai kemahiran itu dan perolehi 18M. Soalan lain dah tentu perkongsian juga keluar setiap tahun. Selebihnya Fiz dapatkan nasihat lanjut dari guru Fiz, saya yakin bunyi sifu akan sama dengan guru Fiz.

  14. Warren, sori tidak ada. Sifu eksklusif untuk Prinsip Perakaunan SPM dan STPM.

  15. hi!!
    sifu…
    saya pelajar ambil SPM tahun 2008
    saya ingin mencari jawapan akuan kertas
    2 pada tahun 2006 tatapi tidak dapat..
    berharap sifu menberitahu kertas jawapan tersebut
    di ‘which page’?
    thanks….

  16. Chiew,
    Sifu tak sediakan jawapan SPM sebenar bagi tahun 2006. Bagaimana dengan guru awak, ada tak beliau bincangkan soalan SPM 2006? ALternatif lain ialah Chiew beli buku soalan SPM sebenar terbitan Cerdik, sekarang ini mungkin dah terjual di pasaran. Rujuk tatacara jawapan yang disediakan penulis jawapan dan selepas itu berbincanglah dengan guru awak kerana mungkin masih ada kesilapan cetak dalam buku tersebut. setahu sifu ada kesilapan jawapan dicetak dalam edisi tahun lepas. Harap tahun ini dah dibetulkan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: