Category Archives: skema jawapan

Jawapan Kertas kerja Projek 2 Prinsip Perakaunan Kertas 3

Projek Prinsip Perakaunan telah disediakan oleh LPM

Ia perlu dilaksanakan 1 April hingga 31 Mei 2013 oleh pelajar tingkatan 5 2013.
SOALAN kerja kursus Tingkatan 5 2013  Sila klik Soalan KKursus T5 2013
PANDUAN kerja kursus Tingkatan 5 2013 Sila klik Panduan KK T5 2013

BukuTeks2010

Salam.

Tawaran ini telah ditutup. Terima kasih di atas sokongan anda.

Saya beranggapan saya perlu menawarkan contoh jawapan guru untuk Kertas 3 projek 2 kepada guru-guru yang lain. Tetapi terus terang saya katakan, yang ianya dikenakan bayaran dan bukti bahawa anda adalah seorang guru yang sedang bertugas di sekolah-sekolah tertentu.

Kepada sesiapa guru Prinsip Perakaunan yang berminat, bolehlah menghubungi saya melalui emel untuk maklumat lanjut. Untuk memastikan ekslusiviti, saya hanya menawarkan kepada kepada 10-20 orang guru pertama. Dengan itu yang mengurangkan risiko (di pihak berkenaan) daripada kerugian kerana sampel jawapan lengkap guru yang saya sediakan terdedah kepada umum di internet terlalu awal. Untuk makluman, ia digunakan khas untuk saya menilai hasilan projek pelajar yang masih lagi dalam proses (nampaknya).

Alamat emel : telah dipadam

Nyatakan nama penuh, tempat bertugas sekarang, negeri asal, bilangan kelas dan pelajar PAK, nombor telefon pintar.

Saya akan berikan arahan lanjut. Pertanyaan juga boleh dilayan jika relevan, dan jika inginkan kepastian tentang tawaran saya ini.

Sekian.

TAWARAN UNTUK GURU-GURU INI HANYA SAH HINGGA 25HB. JUN, 2013, dan tulisan ini akan dibuang selepas tarikh itu.

Advertisements

Skema Jawapan Cadangan Tak Rasmi Prinsip Perakaunan SPM 2008

PERINGATAN : TELAH SIAP SIRI LENGKAP SKEMA DISEDIAKAN AKAN DATANG

Sifu telah pun membuat draf jawapan untuk soalan 2, kertas 2 Prinsip Perakaunan SPM 2008. Jika tiada aral melintang, akan diedarkan melalui blog ini untuk perkongsian bestari dengan guru-guru dan pelajar-pelajar SPM2009. Sebenarnya sifu baru sahaja mendapatkan soalan itu dari pelajar T5 sekarang ini. Itu pun selepas teringat mengenainya apabila ditanya oleh seorang pelajar yang melawat blog ini bulan lepas.

Sifu memandang serius terhadap tahap kesukaran soalan 2 dalam kertas 2 tersebut. Sifu pernah dimaklumkan oleh rakan guru, Cg Hamidon dan Cg Narzuki tentang potensi soalan sebegini diuji sejak 2007 lagi. Perbincangan dan kursus-kursus telah dijalankan di beberapa buah negeri berkenaan perubahan struktur soalan sejak tahun tersebut dan berterusan ke tahun 2008. Malangnya sifu tak pernah menghadiri mana-mana kursus LPM atau jabatan, apatah lagi membaca surat jemputan. Oleh itu sifu terpaksalah bergantung sepenuhnya kepada perkongsian maklumat yang diperoleh dari kedua-dua rakan itu. Seperti kata pepatah, “tak ada rotan, akar pun berguna juga”. Walaupun tak dapat mendengar secara ‘live’ ayat-ayat pegawai LPM, ayat-ayat emel dari rakan guru seperti Cg Hamidon dan Cg Narzuki pun sudah memadai untuk sifu membuat beberapa andaian dan kesimpulan.

Dan akhirnya semua persoalan dah terjawab. Tanpa diduga oleh orang seperti saya, soalan 2 telah diuji dan ia menjelaskan apakah format atau tahap kesukaran yang diharapkan oleh pihak LCCI/ACCA yang perlu dimasukkan ke dalam soalan Prinsip Perakaunan SPM. Kini bukan rahsia lagi, maka perlulah tindakan susulan dari guru seperti saya untuk menyediakan anak didik SPM 2009. Menyediakan jawapan SPM 2009 adalah salah satu cara yang mungkin boleh membantu mereka.

Sesiapa dikalangan guru yang sebenarnya telah mendahului saya, yang telah menyediakan jawapan lengkap kertas Prinsip Perakaunan SPM 2008, alangkah seronoknya jika anda turut berkongsi dengan kami, dan saya tak perlulah menyediakan skrip jawapan cadangan dengan sepenuhnya. Oleh itu sebarang sokongan dari pihak guru-guru lain atau pelajar amatlah dialu-alukan. hantarkan jawapan anda ke emel sifu, blogsifu2b at yahoo.com. Sudah tentulah penghargaaan adalah kepada diri anda.

PS : Jika dah siap, Link untuk jawpan itu akan diperoleh di dalam pos ini kelak.

TAMBAHAN : 11 MEI 2009

Nampak gayanya belum ada sesiapapun yang menyediakan jawapan cadangan SPM 2008 dan paparkan di interet. Maka sifu teruskan hajat untuk menyebarkannya di blog ini.

Sila muatturun fail ZIP dari link ini (muatnaik 3/9/09)sifu2b-akaun-suggestedanswers-spm2008v1_2.zip (>5.6 mb).
Makluman ringkas : Salinan di atas adalah untuk link terbaru yang telah dibuat pembetulan dalam jawapan bagi soalan 3, Akaun Semasa perkongsian (jawapan cadangan atas kertas kajang). Jawapan atas kertas Buku Tunai adalah betul.

Untuk makluman semua terutama yang telah berjaya memuatturun set jawapan sifu terebut, ini adalah kali pertama sifu menyediakan jawapan dalam bentuk tulisan tangan sepenuhnya. Sudah menjadi kebiasaan sifu untuk mengajar dan menasihatkan (atau mengarahkan) pelajar untuk menyediakan jawapan yang mudah dibaca dan disusun kemas. Malahan sifu juga tetapkan bagaimana nak menyediakan set jawapan untuk jurnal dan lejar. Sejak 3 tahun lepas, sifu telahpun memilih beberapa sampel soalan format KERTAS 2 -SOALAN 1,  dan turut menyediakan SAMPEL JAWAPAN bertulis tangan yang tersimpan dalam satu fail khas untuk pelajar pinjam pada bila-bila masa. Namun, setiap kali menyediakan skema jawapan penuh untuk soalan percubaan sekolah, MRSM mahupun kertas peperiksaan lain, sudah menjadi kebiasaan kepada sifu untuk menyediakannya dalam format spreadsheet, kerana sifu sememangnya mahir dengan MSExcel sejak dahulu lagi.

Memikirkan bagaimana membantu menyediakan pelajar untuk SPM 2009 November ini, maka sifu terfikir apakah bahan-bahan tambahan yang perlu disediakan. Merancang menyediakan jawapan SPM 2008 adalah sebahagian darinya. Sebab itu sifu sudahpun menyediakan jawapan S2 dan S3 untuk mempelajari kaedah pemarkahan ala-LCCI. Sifu abaikan soalan 1 dan soalan 6 kerana masa yang kurang sesuai. Apabila nak release di blog ini, sifu teragak-agak untuk mengeluarkan bahan yang hanya separuh jalan. Lebih baik lagi jika pelajar beli buku Koleksi Soalan SPM Sebenar. Tetapi setelah membelinya dan meninjau jawapan yang disediakan, sifu agak kecewa. Justeru itu, sifu mula merancang untuk menghabiskan jawapan sepenuhnya dalam cuti sekolah ini tetapi dengan nilai tambah. Sifu merancang menyediakan jawapan dalam bentuk  bertulis tangan sepenuhnya dengan gaya persembahan skrip jawapan yang sebaik-baiknya dan yang pada pandangan sifu akan disukai oleh pemeriksa kertas. Ini termasuklah bagaimana helaian jawapan tambahan berupa gerak kerja sepatutnya disediakan. Sudah tentulah gerak kerja TIDAK WAJIB disediakan kerana arahan tidak diberikan. Maka sudah menjadi rutin, coretan-coretan kasar selalu dibuat oleh pelajar di kertas lain dan dibuang atau ditinggalkan di bawah meja selepas peperiksaan. Tetapi jika disediakan dengan kemas, pelajar seharusnya mengetahui sekarang bahawa ia boleh dihantar bersama-sama dengan kertas jawapan dan ia akan memudahkan pemeriksa memberi markah ‘ANGKA SENDIRI atau Own Figure (OF)’.

Sifu selalu menjual slogan ini JAWAPAN MINIMUM UNTUK MARKAH MAKSIMUM. Maksud perkataan itu tergambar dalam jawapan Soalan 1 terutama di bahagian lejar, di samping soalan lain juga.

Sifu sediakan jawapan sedemikian rupa, sebenarnya untuk anak didik di sekolah sebagai salah satu strategi membantu memantapkan kualiti jawapan mereka, tetapi sebarkan awal melalui internet demi manfaat bersama.

Sebarang kesilapan, jika ada, maka sifu mohon maaf banyak-banyak. Maklumkan di dalam komen di bawah dan sifu akan usahakan untuk membuat pindaan seberapa segera yang boleh.

SELAMAT BERJAYA.

Oh ya, bagi sesiapa yang tertanya-tanya bagaimana sifu sediakan jawapan tersebut, sebenarnya sifu memiliki laptop tablet PC HP Pavilion tx2032au. Sebenarnya sifu masih menulis menggunakan komputer. Bukannya menyombong atau membangga diri, sebaliknya sekadar memaklumkan manfaat teknologi kepada guru seperti saya.

Modul Latihan Kendiri Intensif

Sifu kini membuka segmen baru, Modul Latihan kendiri Intensif Prinsip Perakaunan SPM. Tujuannya untuk membolehkan pelajar mendapatkan beberapa modul latih tubi yang disediakan oleh sifu khas untuk anak-anak murid sifu di sekolah sifu bertugas. Ia satu penghormatan untuk berkongsi dengan anda.

Sila layari segmen ini dan muat turun sekarang.

Cadangan Jawapan Prinsip Perakaunan SPM 2007

Skema Pemarkahan Tak Rasmi Prinsip Perakaunan SPM 2007 (Accounting Principles unofficial SPM marking schemes of 2007)

Mungkin ramai tak perasan kewujudan pos terdahulu. Lebih 1000 muatturun untuk cadangan jawapan soalan percubaan MRSM 2007, tetapi hanya kurang 100 muatturun cadangan jawapan SPM sebenar. Mungkin sebab ia dah jauh tertinggal. Oleh itu sifu ambil kesempatan menyebutkannya semula.

Jika anda mencari-cari jawapan ‘tak rasmi’ prinsip perakaunan SPM tahun 2007, sila MUATTURUN melalui pos ini. Ia dibuat sejak 30 November 2007 lagi. Siapa yang patut mendapatkannya? Mungkin pelajar tingkatan lima sekarang yang sudah membeli koleksi soalan SPM 2006 yang lepas. Daripada membeli set baru, lebih baik anda dapatkan soalan asli dari bekas pelajar 2007 dan muatturun cadangan jawapan sifu dari blog ini. Rakan guru pun sudah tentu boleh, tapi minta maaf banyak-banyak jika jawapan saya tidak mencapai ekpektasi rakan-rakan semua. Al-maklum, perkara ‘tak rasmi’ dah tentu tak akan menepati skema pemarkahan SPM sebenar. Jawapan yang disediakan saya yakin tepat, tetapi kaedah mengagih markah mungkin berbeza, saya tak tau.

Okay, diharap pos kedua ini lebih membantu pencarian anda semua

Cadangan Jawapan Tak Rasmi PAK2007

Nak jawapan prinsip perakaunan SPM 2007 yang baru lepas. Jika nak download, sila klik di sini untuk versi 3 (ubah agihan mkh shj, jawapan tiada perubahan). Terima kasih Cg Lama di atas komen ttg pemarkahan. Pastikan script aktif.

Diandaikan setelah memuatturun fail, anda semua mengakuri syarat dalam BACADULU-penafian.txt.

Bila dah semak, bolehlah komen atau beri pandangan, atau post-mortem di ruangan komen disini. Mana tau komen anda boleh dijadikan panduan dan ikhtibar kepada pelajar calon PAK tahun depan pula.

Jawapan Prinsip Perakaunan 2007

Korang nak tak jawapan? Kalau nak sifu buat sekarang. Kalau tak nak, sifu buat tahun depan je.

JADUAL ANALISIS SPM DAN PERCUBAAN SPM

 

Sifu dah membuat analisis 14 tahun soalan Prinsip Perakaunan SPM sebenar serta mengemaskini trend semasa soalan-soalan Kertas 2 dalam peperiksaan percubaan 2007 yang disediakan oleh pihak-pihak berkenaan. Pelajar dan guru bolehlah memuatturun dan membacanya di sini (edisi2-24/10/2007). Kemas kini termasuk JPN Kelantan dan JPN Terengganu, terima kasih Cikgu Narzuki.

Edisi 3 Analisis Percubaan SPM 2007 (1 Nov. 2007-pembetulan). Kalau nak fail PDF, edisi 3pdf di sini.

Diharap, analisis ini dapat membantu pelajar bimbingan sifu dan anda semua.

Jika boleh, sifu juga berharap mana-mana guru atau pelajar dari negeri-negeri selain yang telah disenaraikan supaya dapat meninggalkan komen tentang agihan soalan kertas 1 dan kertas 2 bagi negeri masing-masing supaya dapat dimasukkan ke dalam jadual trend.

AGIHAN SOALAN PRINSIP PERAKAUNAN DALAM PERCUBAAN SPM 2007

Sifu dah membuat analisis trend semasa soalan-soalan Kertas 2 yang disediakan oleh pihak-pihak berkenaan. Pelajar dan guru bolehlah melihat dan membacanya di sini. Edisi kedua di sini.
Diharap, analisis ini dapat membantu pelajar bimbingan sifu dan anda semua.

Jika boleh, sifu juga berharap mana-mana guru atau pelajar dari negeri-negeri selain yang telah disenaraikan (MRSM, KISAS, JPWP, JPN9) supaya dapat meninggalkan komen tentang agihan soalan kertas 1 dan kertas 2. Terima kasih.

SKEMA JAWAPAN LENGKAP PERCUBAAN SPM MRSM 2007 DAH KELUAR!

Ini dia cadangan jawapan sumbangan sifu2b.wordpress.com (bukan skema rasmi MRSM):

Cadangan Jawapan Percubaan SPM MRSM 2007 – Prinsip Perakaunan
Kertas 1 & Kertas 2 (lengkap), muat turun fail ini [mirror link  di easy-share.com]:.
Updated on 6th. Oktober, 2007
Kertas 2 (s2-6 shj)muatturun yang di atas sahaja, kecuali anda hanya inginkan soalan 2 hingga 6 sahaja.

Pengumuman : Soalan Rakan Sifu telah ditambah soalan percubaan sekolah lain.
Sifu juga menyajikan analisis trend Percubaan SPM.

Makluman awal: Sifu akan bina skema jawapan HANYA untuk Prinsip Perakaunan MRSM 2007. Tetapi hanya akan disiarkan diblog ini (DAN SEPATUTNYA HANYA DI SINI), seawal 1 minggu dari hari ini-26 Sept 2007. Ini supaya pelajar-pelajar yang rajin dah buat dulu soalan itu bersendirian dan dah berbincang sesama rakan atau guru anda. Kemudian bolehlah bandingkan jawapan anda dgn cadangan jawapan sifu di sini nanti.

PERHATIAN KEPADA bloggers dan student’s forum or participant lain dan favorite sifu, malaysia-student.com.
Sifu harap anda HANYA LETAKKAN LINK (PAUTAN) terus ke mukasurat ini, https://sifu2b.wordpress.com/2007/09/26/skema-jawapan-lengkap-percubaan-spm-mrsm-2007-dah-keluar/ , bukannya ke fail PDF (jika dah diedarkan). Macam tahun lepas, sifu terpaksa update skema kerana pembetulan atau kemaskini, maka uploading fail baru akan menggunakan NAMAFAIL BARU. Ini sudah tentu bakal mengecewakan pelawat-pelawat anda kerana link terputus. So lebih selamat jika pautan diblog anda disambung terus ke mukasurat ini shj. Kerjasama anda amat dihargai. Walau apapun, sifu tetap menghargai usaha anda untuk berkongsi ilmu sesama pelajar.
Besides, all of us (bloggers) were surely benefited emotionally and motivated from what we did all this while (for years!!!). Don’t you think so?

PERCUBAAN SPM MRSM 2007 – CADANGAN SKEMA JAWAPAN

Kalau soalan dah keluar di lamanweb MARA, dan tiada skema sebenar diuar-uarkan, maka sifu2b di sini akan bina cadangan jawapan tak rasmi untuk pelajar-pelajar sifu dan pengunjung sifu2b.wordpress.com.

PERHATIAN KEPADA bloggers dan forum participant lain dan favorite sifu, malaysia-student.com. Sifu harap anda HANYA LETAKKAN LINK (PAUTAN) terus ke mukasurat ditetapkan, https://sifu2b.wordpress.com/2007/09/26/skema-jawapan-lengkap-percubaan-spm-mrsm-2007-dah-keluar/, bukannya ke fail PDF (jika dah diedarkan). Macam tahun lepas, sifu terpaksa update skema kerana pembetulan atau kemaskini, maka uploading fail baru akan menggunakan NAMAFAIL BARU. Ini sudah tentu bakal mengecewakan pelawat-pelawat anda kerana link terputus. So lebih selamat jika pautan diblog anda disambung terus ke mukasurat ini shj. Kerjasama anda amat dihargai. Sifu tetap menghargai usaha anda untuk berkongsi ilmu sesama pelajar.
Besides, all of us (bloggers) were surely benefited emotionally and motivated from what we did all this while (for years!!!). Don’t you think so?