Tag Archives: acca

Peluang sambung belajar dalam bidang perakaunan selepas SPM

Pelajar saya bertanyakan soalan yang relevan dengan tajuk pos ini. Bagaimana nak sambung belajar dalam bidang perakaunan selepas tamat SPM 2013. Saya pernah menulis tentang perkara ini beberapa tahun lepas tetapi saya dah buang pos asal. Di kesempatan ini, suka saya berkongsi pandangan saya berkenaannya.

Pelajar lepasan SPM masa kini digalakkan menceburi bidang profesional di peringkat awal lagi. Tak lama lagi keputusan SPM 2013 akan diumumkan. Selalunya dalam bulan Mac. Pasti akan ada yang bergembira dengan keputusan keseluruhan SPM yang cemerlang, tak kurang juga yang akan mengalami pencapaian kurang memberangsangkan. Dalam hal pos ini, saya membayangkan wajah gembira yang teramat sangat kerana keputusan SPM bagi subjek Prinsip Perakaunan mendapat gred A+. Tetapi gred A- atau A, mahupun gred B dan B+ tetap dianggap cemerlang.

Ada beberapa laluan utama yang boleh dipilih oleh pelajar lepasan SPM meneruskan pengajian dalam bidang perakaunan atau yang berkaitan dengan perakaunan.

  1. Sambung terus ke tingkatan 6 – keutamaan kelas yang ada menawarkan subjek Perakaunan STPM dan/atau Ekonomi STPM
  2. sambung terus ke Matrikulasi KPM aliran Perakaunan
  3. Sambung terus ke program asasi (foundation) perakaunan di IPTA atau IPTS
  4. Mengikuti program Diploma Perakaunan di IPTA atau IPTS – selalunya bagi tempoh 3 tahun.
  5. Terus ke program profesional Perakaunan ACCA di IPTA/IPTS tertentu – contohnya PolyTech MARA ada menawarkan program profesional ACCA, selain dari program diploma perakaunan.
  6. terus belajar peringkat LCCI sahaja sambil bekerja – selalunya ada pusat latihan dan peperiksaan LCCI boleh didapati di bandar-bandar utama di Malaysia. Untuk lokasi terperinci, rujuk sesawang LCCI Asia-Malaysia.

Kelebihan laluan no.5 di atas, ia setanding dengan pemegang ijazah perakaunan, malahan lebih baik lagi. Tetapi ianya tertakluk kepada kesinambungan anda menjadi ahli pertubuhan perakaunan itu dan dianugerahkan lesen perakaunan menurut Akta Akauntan 1967. Jika anda terlucut kelayakan keahlian, maka status akauntan ACCA anda turut terjejas. Dalam hal ini, maka memperoleh ijazah perakaunan lebih selamat dan menjamin kekekalan status sebagai profesional accountant.

Dalam hal Public Accountant, tidak menghairankan ada yang bermula dengan belajar di peringkat Ijazah perakaunan sebelum turut mendapatkan kelayakan ACCA untuk tahap lebih tinggi dan untuk pengiktirafan tertinggi.

Laluan no.1 hingga no.4 bolehlah dianggap laluan transit, kerana secara teknikal anda belum lagi memegang ijazah perakaunan. Selepas tamat pengajian STPM, matrikulasi, asasi atau diploma, barulah anda boleh memohon sambung belajar ke peringkat sarjana muda perakaunan/ijazah perakaunan/bacelor perakaunan (nama-nama degree itu mengikut IPTA masing-masing).

Apa yang perlu diperingkatkan ialah kepada pelajar yang mengikuti program tingkatan 6. Awak sebaiknya belajar subjek EKONOMI dan Perakaunan dan mendapat gred STPM minimum B+. Lagi tinggi lagi baik. Ianya menjadi jaminan anda ditawarkan ke ijazah perakaunan. Subjek-subjek aliran sastera tidak dapat menggantikan kedua-dua subjek tersebut atau mempunyai nilai kukuh menggantikannya. Sebagai contoh, ada IPTA boleh menerima subjek Geografi STPM sebagai syarat kelayakan gantian untuk subjek  Ekonomi atau Perakaunan asalkan mempunyai gred B ke atas. Tetapi dari segi persaingan, janganlah hairan jika lebih ramai pelajar lepasan STPM yang sambung belajar ke bidang perakaunan adalah yang mengambil subjek ekonomi dan perakaunan. Dalam kebanyakan kes, subjek seperti geografi diguna sebagai syarat kelayakan mengganti perakaunan tetapi subjek ekonomi mesti diambil oleh pelajar STPM tersebut. Permohonan hanya akan dilayan jika syarat dipenuhi.

Begitulah sedikit sebanyak, pandangan, maklumat dan cadangan saya sebagai panduan pelajar lepasan SPM untuk memutuskan apakah hala tuju mereka seterusnya. Semoga berjaya.

Advertisements

Prinsip Perakaunan Sasaran SPM 2008 dan Penarafan Antarabangsa

Sifu baru sahaja melawat blog rakan guru dari SMK Baru Miri, Cikgu Awang.

Sifu sarankan agar semua pengunjung membaca pos beliau, penting juga untuk diketahui oleh semua orang yang berkepentingan, calon SPM 2008 dan guru sendiri. Untuk makluman, Cikgu Awang dan Cikgu Hamidon telah mengikuti kursus penataran sejak tahun 2007 lagi, oleh itu mereka lebih didedahkan kepada perubahan ini berbanding sifu di Sabah ini. Mungkin turn kami (guru Sabah) bulan September/Oktober ini.

Okay, ini alamat pos Cikgu Awang bertajuk Sasaran SPM 2008 dan Penarafan Antarabangsa. Didalamnya mengandungi beberapa dokumen yang perlu dibaca untuk memahami kenapakah perubahan kertas Prinsip Perakaunan perlu dibuat dan apakah perubahan yang dimaksudkan.

Sebagai menghormati penulis dan penyedia bahan asal (etika ni), sifu hanya akan ringkaskan sahaja dokumen yang mesti dimuatturun dari blog beliau,

a. projek-penandaaras-antarabangsa-pak.doc

b. kursus-penataraan-zon-sarawak.pdf

c. spesimen-soalan-lcci.pdf

Harapan sifu, bantuan dari Cikgu Awang akan mempercepatkan persediaan anda semua. Sifu ni kebetulannya tahun 2008 ini tidak mengajar tingkatan lima so sifu umpama pemerhati luar sahaja. Sifu bertindak melakukan perubahan pengajaran untuk pelajar SPM 2009, yang mana diuar-uarkan lagilah ada perubahan.

Terima kasih Cikgu Awang.

Soalan Ramalan Prinsip Perakaunan SPM 2008

Soalan yang biasa ditanya, “Cikgu, cikgu rasa apa tajuk yang keluar tahun ini ya.” Seperti biasa sifu akan jawab, “Soalan dokumen sumber sudah pasti keluar, soalan 2 mungkin perkongsian lagi, soalan 3 hingga 6, nanti cikgu buat analisis.” Tapi tahun ini sifu terpaksa tambah, “Tapi ginilah, tahun 2008 ni ada perubahan sikit, so nanti sifu akan fikirkan dan buat cadangan soalan target SPM 2008.” Pelajar selalunya akan sengih, sama ada sengih nervous, atau sengih confident. Biasalah tu.

So, kali ini sifu nak buka gelanggang. Apa kata, anda semua cadangkan apakan topik yang keluar tahun ini.

Tapi sebelum itu, baca dulu maklumat ini yang sifu petik dari satu komen dalam blog Cg narzuki,

Maklumat daripada Cg Ghazali menyatakan bahawa “Perubahan 2008 bagi Kertas 2 SOALAN 2 dan 3 dari tajuk-tajuk `Anchor Item’ LCCI dan ACCA ( PP, Perkongsian, Rekod Tak Lengkap, Ak Kelab, Ak Kawalan) Soalan 1, 4, 5 dan 6 dari tajuk-tajuk lain.”.

Ini bermakna 2 SOALAN yang akan digunakan untuk penilaian gred LCCI-ACCA ialah SOALAN 2 dan SOALAN 3. Di mana tajuk-tajuk (Anchor Item) yang akan dikemukakan untuk tujuan tersebut adalah terdiri daripada topik-topik berikut :

1. Penyata Kewangan
2. Perkongsian
3. Rekod Tak Lengkap
4. Akaun Kelab dan Persatuan
5. Akaun Kawalan

SOALAN 1 : Dokumen sumber
SOALAN 4, 5, dan 6 : Topik-topik lain.

Terima kasih Cg Ghazali.

Setelah membaca pelbagai maklumat tentang perubahan fokus SPM 2008, maka sifu ingin menyarankan pelajar fokus kepada kemahiran berikut:-

Cadangan Soalan Kertas 2
1. Kitaran Perakaunan – dokumen sumber, BCP ke lejar dan ID;

2. Laporan kewangan – Penyata pendapatan perkongsian (lagi…);

3. Rekod tak lengkap – kaedah analisis

4. Akaun Kelab dan persatuan

5. Syarikat Berhad

6. Penyata penyesuaian bank.

Okay, itu adalah cadangan sifu. Seperti kata Cg narzuki, soalan anchor ialah soalan 2 dan soalan 3, maknanya jika pelajar nak 1A supaya dapat sijil kedua, Sijil Profesional tu, kemahiran S2 dan S3 mesti difokuskan dengan teliti termasuk menjawab dengan gerak kerja yang betul.

Apa-apapun, tolong diri anda (pelajar) sendiri, iaitu turut bersedia dengan kemahiran topik yang tidak sifu sebut di atas.

Tambahan – 29 Ogos 2008:
Anda berminat dengan analisis 4 tahun? Sila muatturun sekarang. Maaf ya, sifu dah sediakan sebelum Ogos lagi, tapi lupa nak muatnaik.

Akauntansi dan Sijil Profesional, Apa kata Anda?

Sifu petik beberapa komen dan komen balas yang ditulis oleh Ahtrun Zala, pelajar jurusan profesional di Kolej Poly-Tech MARA (KPTM). Oleh itu, penghargaan hendaklah ditujukan kepada beliau. Petikan sifu tidak mengikut urutan tarikh sebenar komen beliau, sebaliknya sifu cuba susun mengikut kesesuaian.
Disclaimer : Soalan itu sifu karang sendiri dan masukkan di mana yang patut demi menjadikan pos ini menarik.

Soalan : Athrun belajar di mana sekarang dan dalam jurusan apa?

Jawapan : Sy belajar di KPTM KL.under full scholarship MARA.semua students yg ambik jurusan profesional dkat KPTM dpt scholarship MARA.tapi tempat terhad dan bergantung kpd syarat2.jurusan CAT sebenarnya dah lama diperkenalkan,tapi baru diperkenalkan di IPTA dan kolej MARA.sekaran ini kolej yg paling best dlm bidang profesional adalah kolej sunway.
[Sifu : Anda boleh mengetahui program lain KPTM dengan membaca maklumat dalam fail ini.]

S : Kenapakah anda mengambil sijil profesional dan apa kelebihannya berbanding diploma perakaunan?

J : pd pendpt sy, pelajar hanya mmbuang masa ambik kos diploma perakaunan kat KPTM, Mereka dah mmbazir masa 1 1/2 tahun, sy rasa lagi baik pelajar ambik kos ACCA-CAT dekat KPTM,lagi pun certificate ACCA-CAT lagi tinggi dr diploma dan jangka masa study hanya 1 1/2 tahun.
jika dah buat diploma perakaunan dimana2 universiti,peringkat ijazah hanya 3@2 tahun je.dekat uitm 2 tahun je.tapi dgn diploma perakaunan agak susah nak dapat kerja dekat big 4 (pricewaterhouse, ernst&young, KPNG, deloid) iaitu 4 firma perakaunan terbesar didunia. Student2 diploma terpaksa bersaing dgn student2 yg ada sijil profesional antarabangsa macam ACCA,ACCA-CAT,ACCI..sijil2 ni lagi tinggi taraf drpd diploma and ijazah..big 4 biasanya mmberi keutamaan kpd student2 profesional utk bekerja dgn diorg.kursus2 profesional ni boleh diambil selepas SPM.jangka2 masa study just 1@1 1/2 utk ACCA-CAT yg tinggi sikit taraf drpd diploma,3 tahun utk ACCA(require ACCA-CAT@STPM) yg hampir sama taraf dgn master,sijil ACCA dikeluarkan sekali dgn degree oxford brooke university.2 tahun utk ACCI yg sijil setraf dgn sijil ACCA-CAT.

S : Apakah cadangan anda tentang kerjaya dalam bidang akauntansi?

J : jika nak ambik jurusan perakaunan,better ambil yg sijil profesioanal punya, jika ambik degree & diploma, … susah sikit nak dapat kerja di firma perakaunan, market utk student yg ada sijil profesioanl lagi tinggi, sijil profesional perakaunan ditawarkan dekat UITM shah alam,kolej poly-tech mara(KPTM)&sunway kolej..utk sijil profesioanl di KPTM ada tajaan MARA.

S : Apakah kelebihan mengambil program sijil profesional seperti ACCA kepada pelajar lepasan SPM?

J : bermula tahun 2007 kem.pelajaran malaysia telah bekerjasama dgn ACCA bg menilai semula silibus pembelajaran subjek perakaunan. so bg semua pelajar lepasan SPM 2007 yg megambil perakaunan.
sesiapa yg dpt A1 dan A2 utk matapelajaran tersebut.anda sebenarnya telah lulus utk paper basic bg ACCA.dan jika anda sambung pengajian dibidang ACCA anda dpt skip masa pengajian anda drpd 4 1/2 tahun kpd 4 tahun sahaja@mungkin 3 1/2. ini adalah advantage bg anda.dlm masa 4@3 1/2 tahun saja anda sudah memperoleh sijil ACCA yg hampir setaraf MASTER,dan anda boleh sambung terus ke peringkat Phd jika keputusan ACCA anda cemerlang,sijil ACCA dikeluarkan sekali dgn DEGREE oxford university.tapi sesiapa yg mengambil jurusan ini perlulah berusaha bersungguh2 kerana soalan exam yg dikeluarkan oleh ACCA england sendiri,dan yg memeriksa kertas exam anda juga adalah ACCA england,ini bermakna kertas exam anda akan di mark di england.so english anda mestilah sekurang2nya basic jika ingin mengambil jurusan ini.bg sesiapa yg dpt B3 kebawah bg subjek perakaunan anda terpaksa bermula dari paper basic jika anda ingin mengambil jurusan ACCA.

S : Adakah ramai pelajar yang mengikuti program profesional seperti ACCA dan IPT manakah yang menawarkannya?

J : ramai yg ambik jurusan ni adalah kaum cina.peratus kaum melayu agak kurang dlm jurusan profesional kerana kurang pengetahuan tentang jurusan profesional.kebanyakkan student profesional di kolej sunway dan IPTS lain adalah kaum cina.kecuali di KPTM dan UITM yg menyediakan tempat utk bumiputera.

S : Kenapa pelajar lepasan SPM sepatutnya mengikuti program ACCA-CAT?

J : sekarang big 4 byk mengambil student2 fresh graduate yg ada ACCA-CAT sebgai kerani akaun utk firma diorg selama 3 tahun.ini kerana ramai kerani akaun di firma berkenaan hanya bekerja selama 3 tahun bg mendapatkan tauliah.kebiasaannya starting gaji adalah RM1500,dan student2 yg keja dgn big 4 adalah part time student,mean,diorg akan pegi kelas ACCA pada hari minggu(sabtu,ahad),segala yuran pengajian dan exam di tanggung oleh big 4 sehingga anda graduate ACCA.

S : Adakah pelajar di KPTM boleh mendapat pembiayaan pengajian?

J : pinjaman MARA hanya boleh didapati selepas pelajar mendaftar di KPTM,borg akan diberi masa hari pendaftaran di kolej,buat masa skarang pelajar baru hanya boleh memohon pinjaman biasiswa MARA rm2000 sbgai pendahuluan, pelajar pergi ke pejabat MARA daerah dan bawa sekali surat tawaran kolej dan bg tau dgn pegawai bertugas yg anda nak buat pinjaman pendahuluan.

S&J Tamat

Pesanan kepada Athrun,
Terima kasih kepada Athrun di atas kerjasama anda. Sifu harap Athrun suka kreativiti sifu memetik tulisan anda. Ada soalan dan ada jawapan seolah-olah ada sesi temubual. Mungkin dengan cara ini, mudah pelawat mengikuti komen balas athrun tentang program sijil profesional dan KPTM.