Soalan Percubaan Prinsip Perakaunan SPM 2008(2)

Sesiapa yang berminat dengan soalan Percubaan Prinsip Perakaunan SPM 2008 peringkat sekolah anda dipelawa memuatturun soalan ini.

SMK Putatan, Sabah (Percubaan SPM 2008):

  • Kertas 1 [ Soalan | Jawapan ] (akan datang)
  • Kertas 2 [ Soalan (Ed.2) (muatnaik 15 Sept. 2008-Edisi terkini) | Jawapan Cadangan (muatnaik 21 Sept. 2008)]

SMK Baru Miri, Sarawak (Percubaan SPM 1 2008)

  • Kertas 2 [Soalan sahaja] – sejak 16 Jun 2008 – Terima kasih Cg Hamidon.

SMK Baru Miri, Sarawak (Percubaan SPM 3 2008)

  • Kertas 1 dan 2 [Soalan sahaja] – sejak 18 Oktober 2008 – Terima kasih Cg Hamidon.

MRSM (Percubaan SPM 2008) – directlink mulai 6 Okt. 2008 – BARU

MAKLUMAN :
Fail di bawah ini merupakan salinan alternatif untuk KOLEKSI SOALAN PERCUBAAN SPM Cg Narzuki. Link di bawah disediakan dengan kebenaran khusus dari Cg Narzuki sebagai Mirrorlink. Soalan-soalan di bawah disediakan dalam bentuk fail padat (compressed files) dalam format 7-zip.
Sebelum memuatturun semua soalan di bawah, pastikan anda mendapatkan perisian percuma 7-zip dari http://www.7-zip.org/ (Direct link for files : 7z457.exe)

1. KELANTAN (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

2. KEDAH (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

3. SBP-SAS Putrajaya. (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

4. TERENGGANU (Kertas1 dan 2).7z

5. PERAK (Kertas 1 dan 2).7z

6. NEGERI 9 (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

7. JOHOR (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

8. PAHANG (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

9. SELANGOR – SMKDamansara Utama (Kertas 1 dan 2).7z

10. PERLIS (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

JADUAL ANALISIS SOALAN PERCUBAAN PRINSIP PERAKAUNAN SPM 2008 (terkini 2/10/2008)

Sementara menunggu soalan percubaan spm yang lain, sifu dapat mengumpul maklumat agihan soalan dari beberapa buah negeri dan sekolah. Untuk itu sifu sediakan analisis percubaan spm 2008 seperti yang pernah dilakukan tahun lepas.

Jadual di atas telah dikemas kini dengan maklumat dari Cg Narzuki. Harap anda dapat melihat ‘corak’ atau kecenderungan RAMALAN pihak-pihak terlibat. Ingatlah wahai pelajar bahawa soalan percubaan SPM itu boleh dianggap sebagai soalan ramalan.

59 responses

  1. saya nak soalan percubaan spm urgent please

  2. Nana,
    Itu sahaja yang ditawarkan kepada sifu, maka itu sahajalah yang ada di blog ini. Mudah-mudahan akan ada penambahan kelak.

  3. perak?
    ada tak??

  4. Khor,
    Belum ada lagi.

  5. Assalamualaikum…
    Sifu, tolong berikan jawapan skema prinsip akaun bagi soalan trial spm Sabah dan Sarawak dengan kadar yang segera…

  6. Nco,
    Sifu tak ada jawapan utk soalan SMK Baru Miri, tetapi jawapan untuk SMK Putatan akan ditawarkan dalam masa terdekat.

  7. Maklumat pantas soalan Percubaan Prinsip Perakaunan SPM 2008:

    SMK Putatan, Sabah(kertas 2)
    1. Dokumen sumber dan simpan kira
    2. Penyata Pendapatan dan Kunci Kira-kira
    3. Pembubaran Perkongsian
    4. Pelarasan pada akhir tahun – Penyediaan Akaun
    5. Penyata Penyesuaian Bank
    6. Akaun Pengeluaran – Kos Pengeluaran

    Sek. Sultan Alam Shah Putrajaya(kertas 2)
    1. Dokumen sumber dan simpan kira
    2. Laporan Kewangan Perkongsian
    3. Akaun Kelab Dan Persatuan
    4. Akaun Penqeluaran
    5. Syarikat Berhad
    6. Penyata Penyesuaian Bank

    JPN Kedah (kertas 2)
    1. Dokumen sumber dan simpan kira
    2. Penyata Pendapatan dan Kunci Kira-kira
    3. Rekod Tak Lengkap
    4. Analisis Kos Volum Untung/Titik Pulang Modal
    5. Pembubaran Perkongsian
    6. Penyata Penyesuaian Bank

    JPN Kelantan(kertas 2)
    1. Dokumen sumber dan simpan kira
    2. Penyata Pendapatan dan Kunci Kira-kira
    3. Akaun Kelab Dan Persatuan
    4. Pembubaran Perkongsian
    5. Penyata Penyesuaian Bank
    6. Analisis Kos Volum Untung/Titik Pulang Modal

    JPN Terengganu(kertas 2)
    1. Dokumen sumber dan simpan kira
    2. Penyata Pendapatan dan Kunci Kira-kira
    3. Pembubaran Perkongsian
    4. Rekod Tak Lengkap
    5. Penyata Penyesuaian Bank
    6. Akaun Penqeluaran (Kos Pengeluaran)

    HARAP MAAF, SOALAN BELUM ADA, SEDANG MENUNGGU.

    Untuk kemudahan anda, sifu ada sediakan Jadual Analisis Percubaan SPM berdasarkan maklumat yang diperoleh di atas. Sila muat naik di sini.

  8. bila akan ada soalan kuala lumpur??

  9. sifu, saya ada masalah tntng pengeposan dari jurnal am ke lejar. bagaimana hendak tahu dengan senang dan cepat mengeposkan ke lejar. kdg2 saya terlupa dan terbalikkan catatan jadi mcm sistem catatan bergu. saya beri contoh:
    perabot RM1000
    Kedai ah Cong RM1000

    bila mengeposkan ke lejar saya tersilap pindahkan ke ak perabot di mana saya akn kredit dan ak Ah chong saya dt kan (spt membergukannya). bagaimana cara yang paling baik utk saya ingt supaya tidak membuat kesilapan lagi. tq

  10. Shafiq,
    dari kenyataan shafiq di atas, sebenarnya shafiq dah mula ingat cara yang sebenarnya.

    Mudah sahaja, jika item itu datang dari Jurnal Am, maka pengeposan ke lejar MESTI IKUT DEBIT KE DEBIT dan KREDIT KE KREDIT. pastikan juga butiran di dalam akaun di lejar adalah perkataan bertentangan. Dalam Akaun Perabot akan tertulis Kedai Ah Cong, begitu juga sebaliknya.

    Ingati juga bahawa perabot adalah aset. Oleh itu jika ada penambahan aset perabot, wajib untuk shafiq catat di debit. Sebab itulah dari JA, apa yang didebit akan didebit juga. Ingat ya, hanya dari JA.

  11. Soalan percubaan spm perak?Belum ada?

  12. Soalan prinsip perakaunana percubaan spm perak?Belum ada?

  13. sifu, saya akan ingat tentang JA itu. jumaat ini exm percubaan pak k2 saya. t kasih.

  14. Jika hanya mendraf semula kunci kira kira sahaja tanpa menunjukkkan jadual persamaan perakaunan, berapa markah max yang dapat diperolehi?

  15. Azhan,
    Sori lambat balas. Ya, sifu belum ada soalan dari Perak. Azhan boleh tolong ke?

    Sari,
    Saya kurang faham maksud Sari. Walau bagaimanapun, jika soalan yang Sari maksudkan adalah soalan berkaitan menyediakan semula Kunci Kira-kira dari maklumat Kunci Kira-kira, maka markah adalah sepertimana yang diberi. Jika markah soalan itu adalah 8 markah, maka awak akan dapat 8 markah. Setakat yang sifu maklum, jadual persamaan perakaunan TIDAK wajib disediakan. Jika disediakan ia adalah satu daripada KAEDAH JALAN KERJA yang paling BIJAK tetapi tidak diberi markah kecuali soalan itu dengan jelas meminta jadual disediakan. Setakat ini soalan SPM hanya menghendaki calon menyediakan KKK setelah mengambilkira pembetulan atau pelarasan yang diberikan.

    Sari, menyediakan Jadual itu AMAT BAIK dan sepatutnya dilakukan juga supaya maklumat KKK dapat disediakan dengan pantas. Pengalaman sifu mengajar bahawa calon yang jawab jadual sebagai gerak kerja pantas (maknanya, ia menyediakan jadual itu secara kasar, tak perlu buang masa menyediakan kotak-kotak dengan kemas) pelajar akan dapat jawab soalan KKK itu dalam masa singkat. Tapi sudah tentulah ia amat bergantung kepada kecekapan pelajar itu sendiri.

  16. Sifu2b,

    Sedikit maklumat berkaitan Soalan Percubaan SPM 2008.

    PERAK
    1. Dokumen sumber dan simpan kira
    2. Penyata Pendapatan dan Kunci Kira-kira
    3. Akaun Kelab dan Persatuan
    4. Persamaan Kunci Kira-kira
    5. Akaun Pengeluaran
    6. Penyata Penyesuaian Bank (tanpa kemaskini)

    JOHOR
    1. Dokumen sumber dan simpan kira
    2. Penyata Pendapatan dan Kunci Kira-kira Perkongsian
    3. Rekod Tak Lengkap (Kaedah Perbandingan)
    4. Penyata Kos Pengeluaran
    5. Penyata Penyesuaian Bank (kemaskini)
    6. Syarikat Berhad

    PAHANG
    1. Dokumen sumber dan simpan kira
    2. Penyata Pendapatan dan Kunci Kira-kira
    3. Pembubaran Perkongsian
    4. Penyata Penyesuaian Bank (kemaskini)
    5. Penyata Kos Pengeluaran
    6. Akaun Kelab dan Persatuan

    NEGERI SEMBILAN
    1. Dokumen sumber dan simpan kira
    2. Penyata Pendapatan dan Kunci Kira-kira
    3. Penyata Penyesuaian Bank (kemaskini)
    4. Pembubaran Perkongsian
    5. Penyata Kos Pengeluaran
    6. Persamaan Kunci Kira-kira

  17. boleh x masukkan soalan percubaan prinsip akaun negeri-negeri lain selain negeri kedah.

  18. Cg Narzuki,
    Terima kasih di atas maklumat tersebut. Akan saya masukkan dalam analisis soalan percubaan.

    Mira,
    saya menunggu soalan negeri-negeri lain. Harap dapat bantuan.

  19. Makluman, jadual analisis percubaan SPM 2008 telah dikemaskini. Kepada sesiapa yang pernah memuatturun edisi awal, kini anda bolehlah muatturun semula edisi 2 yang merangkumi maklumat tambahan untuk negeri Perak, Negeri Sembilan, Johor dan Pahang (terima kasih Cg Narzuki). Sila analisis pattern atau kecenderungan ‘ramalan’ pihak-pihak terlibat.

    Anda dicadangkan untuk kerap memantau pos ini kerana sifu akan sentiasa meningkatkan maklumat sehingga kesemua negeri dapat diperoleh.

  20. Sifu2b,

    Soalan Percubaan MRSM 2008 (Kertas 2)

    1. Dokumen Perniagaan
    2. Penyata Pendapatan & KKK
    3. Persamaan Perakaunan
    4. Pembubaran Perkongsian
    5. Penyata Penyesuaian Bank ( Kemaskini Buku Tunai )
    6. Akaun Pengeluaran

  21. Terima kasih Cg Narzuki di atas maklumat tersebut.

  22. Sifu2b,

    SOALAN PERCUBAAN SPM 2008 MELAKA – Kertas 2

    1. Dokumen Perniagaan
    2. Penyata Pendapatan & KKK
    3. Syarikat Berhad
    4. Persamaan Perakaunan
    5. Titik Pulangan Modal
    6. Pembubaran Perkongsian

  23. saya mencadang agar sifu meletak fomat untuk akaun sperti kunci kira-kira,penyata pendaptan dan lain-lain lagi fomat..agar senang pengunjung merujuk…tolong balas meseg kt emel saya

  24. Mohd Syahmi,
    Format seperti itu rasanya tak perlulah kerana ia senang diperoleh dari buku teks. tetapi jika maksud syahmi adalah menyediakan soalan berkaitan dengan kemahiran menyediakan laporan kewangan seperti itu, saya setuju dan akan sifu usahakan.

  25. salam ckgu..
    saat2 akhir ni ada x tajuk yg ckgu fokuskan??
    blh bgtahu sy??

  26. Bieha,
    Sepertimana yang sifu pernah maklumkan, sifu tak mengajar T5 tahun ini. tetapi jika saya adalah guru tersebut maka saya akan mencadangkan pelajar-pelajar T5 untuk fokus kepada topik berikut:
    1. Simpan kira (Soalan 1 dokumen sumber-jurnal-lejar-imbangan duga) – diramal 25-29 markah
    2. Penyata Pendapatan dan Kunci Kira-kira Milikan Tunggal
    3. Penyata Pendapatan dan Kunci Kira-kira Perkongsian (sebagai langkah berjaga-jaga)
    4. Pembubaran Perkongsian
    5. Akaun Kawalan (sebagai langkah berjaga-jaga dan persediaan utk RTL (no.6)
    6. Rekod tak Lengkap
    7. Penyata Penyesuaian bank
    8. Titik Pulang Modal (TPM)

    Sifu cadangkan supaya menjawab soalan-soalan tambahan sekurang-kurangnya 3 soalan setiap satu. Untuk soalan satu, amat penting utk mahir dan dapat markah penuh, kerana ia adalah soalan termudah sebenarnya dan ditawarkan MARKAH TERBESAR. Pastikan anda mesti kuasainya.

  27. Irman Shuhaibun

    Assalamualaikum wbr Tuan,

    Berikut ialah soalan-soalan kertas 2
    Percubaan SPM tahun 2008 SMKA/SABK Sabah.

    1.Dokumen Perniagaan
    2.Penyata Pendapatan dan KKK
    3.Pembubaran Perkongsian
    4.Tafsiran Penyata kewangan
    5.Akaun Kawalan
    6.Penyata Penyesuaian Bank

    Terima Kasih atas perkongsian. Semoga Allah Memberkati usaha kita semua. Amin.

  28. […] Soalan Percubaan Prinsip Perakaunan SPM(2) […]

  29. Sifu2b,

    Terima kasih diucapkan kerana sudi tengok2kan Blog Cg Narzuki Online sepanjang saya mengikuti kursus selama 1 minggu yang berakhir pada 18-10-2008. Tq.

  30. Cg Narzuki,
    Sama-sama.

  31. Sifu, x de ke paper dr KL, sesape budak akaun dr KL, antar soalan trial kt emel ni sadpupil91@yahoo.com

  32. Audi,
    Sifu tak ada, Jika Audi dapatkannya, maklumkan sifu link dia okay.

  33. sifu,
    yerima kasih kerana uploadkn semua soalan ni.
    saya dah dwnload soalan2 ni tp sy x tahu nak buka guna ape.
    boleh sifu bg tau

  34. Dbah,
    Jika Dbah baca betul-betul, ada dimaklumkan bahawa perlu muatturun perisian percuma 7zip, untuk decompress semua isi kandungan fail. Gunakan link di atas dan muatturun sekarang.

  35. halo.masih tak ada perak skema kah?

  36. syafiqah bdk spm

    tak ader kew soalan ramalan???

  37. sifu, bolehkah sifu postkan soalan spm 2008 kertas 2 yang sebenar ?

  38. Asferezox,
    Akan dikeluarkan tak lama lagi. Sifu sudah siap soalan 2, 3, 4, dan 5. Tinggal lagi soalan 1 dan 6.

    Insyallah dalam minggu ni keluarlah kot, tapi tak janjilah. Sifu cuba tak tergesa-gesa.

  39. ada SPM percubaan prinsip perakauan johor?
    saya nak 2007 punya~

  40. salam.sifu tlg anta soalan trial 2008 semua negeri

  41. Nur Syuhada,
    Awak download sendiri semua senarai DI ATAS.

  42. hello saya rumaisyah,saya nak score A1 utk accounts..tp bila exam selalu nya dapat markah 50-60 je… selalu buat stupid mistake..hmmm and bila buat KKK selalu xbalance *sigh…

  43. hello saya joy ,saya nak score A1 90 above utk accounts..tp bila exam selalu nya dapat markah 80-85 shj…paper 2 i can score 70 above but not stabil the problem is paper 1 every time i score 26 only .what should i do? can i get more sample spm paper for my exercise?

  44. Joy Sinnu,
    Wow. That is already great achievement. Not to worry.
    I suggest you do drilling using soalan SPM sebenar, and soalan percubaan SPM which you can download from my friends blog, http://perakaunan.wordpress.com. I believe it is more than enough.
    Imagine you got 10 Kertas 1 from ten states plus buying Koleksi Soalan SPM sebenar.

  45. sifu, saya ann, nk tanya sifu tau tk trial spm ini keluar ape??
    and boleh tk bagi contoh topik lcci?

  46. hmm saya nk tau trial spm wilayah keluar ape

  47. Ann,
    Contoh topik LCCI? muat turun soalan dan jawapan cadangan ini:
    Sebagai persediaan awal dan memastikan semua rakan guru memperolehinya, disini saya sediakan bahan2 tersebut untuk di muat turun :
    1. Contoh Item Anchor SPM 2009 dan 2010 – http://www.mediafire.com/?qeww4eyinmi
    2. Contoh Jawapan Item Anchor – http://www.mediafire.com/?gnjgnij3hgt
    [SUMBER UTAMA FAIL – http://cgnarzuki.com – sila rujuk link POST ini untuk keterangan lanjut]

    Tentang soalan Wilayah tu, sifu pun tak tau lagi.

  48. bolehkah sifu bgtahu topik2 yang penting untuk spm 2009 ini…paper prinsip perakaunan

  49. spm trial seluruh negeri dan soaln ramaln prinsip perakaunan ?

  50. Andikah,
    tahun ini, sifu meneruskan kerjasama dengan Cikgu Narzuki di cgnarzuki.com. Kena tunggu link dipaparkan untuk umum di blog beliau. Barulah lepas itu, sifu akan turut menyenaraikannya.

  51. macam mana nak kenal sama ada letak dalam buku tunai atau jurnal am kalau dokumen memo………..

  52. sifu,saya nak soalan ramalan dr semua negeri

  53. i tak tahu nak cari 40 dokumen utk kertas 3 form 4… mcm mne ye? ia terlalu bnyak n confused utk cari mne 1 soalan yg nak..

  54. LAGI 4HARI NAK EXAM AKAUN ..TAKUT LA

  55. Info sangat menarik, sukses ya mas.. , Adrianne

  56. After looking over a handful of the blog articles on your site, I truly like youir technique of
    blogging. I saved as a favorite iit to myy bookmark
    ite list and will be checking bawck soon. Please check out my
    web site too and tell me how you feel.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: