T4-Bhg 6 – Akaun Kawalan

Sebarang soalan berkaitan Akaun kawalan hendaklah ditaip di bahagian ini. Sifu akan lakukan apa yang termampu untuk menjawab soalan-soalan yang diajukan.

Tetapi sila baca dahulu soalan dan respons sifu sebelum menyoal, kerana kemungkinan besar soalan anda telah pun dijawab oleh sifu atau guru lain.

20 responses

  1. salam..ckgu,,tumpang tya ya..erm..agak2 cikgu la lan,,final spm ni akaun msuk soalan ape??time kseh…..

  2. salam..ckgu,,tumpang tya ya..erm..agak2 cikgu la kan,,final spm ni akaun msuk soalan ape??time kseh…..

  3. _tqah_,
    salah tempat soalan awak ni. Ini khas untuk soal masalah topikal sahaja.
    Soal di bahagian lain key.

  4. cikgu macam mana nak belajaq prinsip akaun ni???
    sebenarnya elon tak reti prinsip akaun dr dulu..
    cikgu tlg ajarkan..
    elon perlu sangat2..
    itu pun kalau cikgu nak tlg la..
    harap balas kembali..

  5. elon,
    nak tolong gimana tu? Tak reti dari dulu tu susah sangat tu, kecualilah awak masih T4, masih boleh diperbaiki perlahan-lahan. JIka dah T5, ni kena bimbingan intensif ni.

  6. salam c’gu..
    sya plajar tingkatan 4..juz nk tya ckgu,bab fom 5 nie mcm ne kte nk tackle soalan dye..cntoh bab nie..ap yang perlu kte lbih fhm spaya kte bley skor…juz nk wat psiapan awal,,nnty spm x dew la rse cam stupid sgt..sya arap ckgu dpt bg taw scara detail klu bley..untuk bab fom 4 plak sy x dpt tackle bab susut nilai,plarasan n peruntukan hutang ragu n yg sma wak2 dgnnye..tengkiu byk2 ats sgala yg ckgu rply nnty..
    salam..

  7. Najatul,
    Bab Akaun Kawalan merangkumi akaun kawalan penghutang dan akaun kawalan pemiutang.

    Penghutang adalah seorang atau lebih dari seorang individu atau perniagaan yang berhutang dengan perniagaan kita. Oleh itu akaun Kawalan Penghutang (Debtors Control Account) adalah satu ringkasan akaun bagi satu atau lebih akaun penghutang dalam sesebuah buku lejar jualan perniagaan.

    Pemiutang pula adalah seorang atau lebih dari seorang individu atau perniagaan yang memberikan hutang kepada perniagaan kita. Oleh itu akaun Kawalan Pemiutang (Creditors’ Control Account) sebenarnya hanyalah akaun yang meringkaskan semua transaksi yagn tercatat dalam satu atau lebih akaun pemiutang dalam sesebuah buku lejar belian perniagaan.

  8. cikgu, faedah akan dimasukkan ke dlm akaun kwln penghutang dan pemiutang kan? tp yg saya confuse tu faedah apa eh? faedah atas pinjaman ke yg perlu dimasukkan?

    dan kalau maklumat tambahan ada nyata yg hutang lapuk dihapus kira pada 1 mac 2008, itu perlu dimasukkan ke dlm akaun kwln penghutang jugak ke?

  9. Amir,
    faedah yang dinyatakan dalam buku teks, dalam bab akaun kawalan bukanlah Faedah Simpanan tetap atau Faedah pinjaman bank.

    Ia sebenarnya adalah faedah yang dikenakan kerana LAMBAT BAYAR. Ada sesetengah pembekal yang membekalkan barang secara hutang atau kredit (maka pemiutang wujud okay) dan menyatakan syarat berapa lama tempoh maksimum mesti dibayar. kegagalan pihak peniaga membayar dalam tempoh dinyatakan akan menyebabkan ia dikenakan FAEDAh (interest). ia adalah faedah lewat bayar, tetapi untuk SPM dan hanya dalam bab Akaun kawalan, ia hanya ditulis sebagai FAEDAH.

  10. askum,cg..sy xreti r bab dokumen??leh x cg tlong ajarkan..cg pa sy blum ajar ag…taun dpan nk msuk f5 da…cmne ney..

  11. macam mana nak ingat semua formula-formula penyata pendapatan?????

  12. kenapa cikgu sekolah saya tak nak mengajar dengan jelas dan apa yang boleh saya lakukan

  13. salam. .cikgu,sy nk tnye, adakah akaun kwalan pnghutang berbeza bakinye dgn akaun kwalan pemiutang? dan akaun kwalan pnghutang bkinye brada dsbelah mna,, dn akaun kwalan pmiutang brada dsbelah mna??time kaseh. .

  14. Akma, AKaun Kawalan Penghutang akan mempunyai baki akhir di sebelah DEBIT (baki h/b di sblh KT, dan baki b/b akhir di sblh DT.) Sebaliknya, Akaun Kawalan Pemiutang mempunyai baki akhir di sebelah KREDIT (baki h/b di sblh DT, dan baki b/b akhir di sblh KT.)

  15. salam ckgu… sya f5 skrang.. sya tgh buat kerja krsus.. sya ade msalah dlm wat pelarasan laa ckgu.. pastu nk pndahkn catatan pelarasan dlm jurnal kemudian ke akaun kawalan… ckgu bleh tlg sya x ??

  16. nak tnya kalu ada contra…
    kita x payah tengok apa butir dye kan
    just tlis kat ak debtor sebelah kredit
    dan kat ak creditor sebelah debit….
    btul dak… plssss reply

  17. 1-maksud akaun kawalan.
    2-kesan urusniaga terhadap persamaan perakaunan
    3-definisi hasil terakru
    4-maksud debit dan kredit
    5-maksud jurnal jualan dan belian
    6-maksud peruntukan hutang lapuk
    7-maksud belanja prabayar
    8-tujuan pelarasan

  18. who can tell me “kelebihan akaun kawalan penghutang )

  19. assalamualaikum cikgu.
    sye nk tanye.
    akaun kawalan pemiutang & akaun kawalan penghutang mne 1 yang masuk imbangan duga n mne 1 msuk penyata kewangan.
    maaf lah ckgu sye tnye soalan remeh. sye x ade basic account actually

  20. Kalau kedua-duanya dah ada maka kedua-duanya dicatat di imbangan duga dan kunci kira2.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: