Cadangan Jawapan Tak Rasmi PAK2007

Nak jawapan prinsip perakaunan SPM 2007 yang baru lepas. Jika nak download, sila klik di sini untuk versi 3 (ubah agihan mkh shj, jawapan tiada perubahan). Terima kasih Cg Lama di atas komen ttg pemarkahan. Pastikan script aktif.

Diandaikan setelah memuatturun fail, anda semua mengakuri syarat dalam BACADULU-penafian.txt.

Bila dah semak, bolehlah komen atau beri pandangan, atau post-mortem di ruangan komen disini. Mana tau komen anda boleh dijadikan panduan dan ikhtibar kepada pelajar calon PAK tahun depan pula.

39 responses

  1. cepatnye sifu buat… kakak saya pnya paper 1 dpt 37/40 kertas 2 pulak… soalan 1 dia dpt sama mcm sifu buat… cuma soxlan 3 (b) iaitu buka akaun komputer, peruntukan n pelupusan tu die hentam… soxlan lain die ok.. sifu rasa die ada peluang dpt gred berapa?

  2. Kira sendiri, tengok brapa betul. Baru boleh tau gred apa. Tapi ingat, ini jawapan tak rasmi, dan pengredan tak semestinya sama dgn SPM. Lain tau.

  3. Sifu, sudah saya cek tu jawapan,kertas 1 saya 38/40..Kertas 2 mungkin 52 begitulah,jadi ada harapan dapat A2 kah??Macam mana kasi jumlah tu markah? 53/80×60=39.8 lepas tu campur dengan 38 kah??

  4. Eh silap..patut 52/80×60=39..

  5. Chin, kiraan biasa macam ni = (K1 + K2)/120 x 100%. Itu cara kira markah dalam sebutan seratus peratus.
    Oleh itu, ((38+52)/120)x100% = 90/120 x 100% = 75%. Secara kasar Chin ada potensi dpt 2A,itupun ikut gred sekolah. Sifu tak berani nak katakan gred sebenar SPM, sebab soalan tahun ini sebenarnya senang. Tunggu aje Mac ini. Cross your finger, hope for the best. Kalau jatuh mgkn 3B, kalau naik mgkn 0A.

  6. Haha sifu, adakah 0A?? Itu terlampau terer sudah lah…

  7. sifu,
    dkt jurnal am tu kalau

    Dt Perabot
    Kt Sykt Pbot Sarah

    btul tak?

  8. dan Kadar Bayaran(dlm buku tunai) saya letakkan sbg ‘bil elektrik’..adakah jwpn saya akan diterima?

  9. Prakash, setakat yang sifu tahu, kedua-duanya diterima. So don’t worry. Betullah tu.

  10. thnks sifu.

  11. Habsah Mohd. Ibrahim

    Thanks a lot for your instant answer, sifu. I got the same answers yours. By the way, juz want to clarify with you. I saw some of your accounts in the GL were not closed. Will the marks be given too? All this while I ask my students to close 1st, bring down the balance then do the Trial balance. Maklumlah sya budak baru belajar….

  12. thanks Sifu..lega rasanya

  13. Habsah, yes, any accounts with single item, just leave it as it is. Marks still be given. Any accounts with two or more items, it’s recommended that the student to close the accounts appropriately and should their trial balance is inaccurate due to error in GL accounts, marks will still be given base on ‘own figure'(OF) marking merit. If the student do not closing the said accounts, then no OF marks will be given, as simple as that. As you can see from my suggested answers, I use ‘^’ symbol to indicate which items is an OF marks. The reason behind OF marks, is double joepardy (am I spell it correctly?). Don’t punish the student twice. Once mistake occured, usually due to wrong summation, which cause the examinee losing a mark, any subsequent mistake due to the that mistake is no longer punishable. Half marks still be given.

  14. Prakash, lega tu bermakna semua betulla tu kan. TAHNIAH!!! 1A dalam tangan? Tell me.

  15. jwpn sifu ni buat smgt sy membara-bara tuk amek spm thn dpn.. hihi

  16. Habsah Mohd. Ibrahim

    OIC…I never know this. Thanks a lot for your kindness to clarify my doubt. It helps a lot. Over here, I’ve no one to share with. Luckily, I happened to meet this site for discussions. I’m learning how to give proper marks from now onward. From time to time, I might be asking more questions from you. Hope you don’t mind. Thank you very much,sifu2b.

  17. Bagus Zedin. Semangat macam tu yang akan memastikan 1A menjadi mudah.

    Habsah, eventhough that’s how we suppose to do the marking for SPM, keep in mind our jobs is to teach future accountants. This is their first step out of FIVE steps. As such, I for one believe it would be better if we continue to use our own marking scheme for Form 4 and Form 5 students, since it’s better for them to know THE EXACT skills and not ‘SPM-ready’ only skills. ‘Serampang Dua Mata’ is my motto. I believe other teachers do the same. We must always ensure our student were prepared with the proper skills. Only when when they’re in their 2nd Sem of F5, that I’ll be using this SPM marking strategies.

    I heard there is one school (don’t know which state), if the student fail to prepared the financial statement correctly or wrong format during exams, the teacher will give them zero flat. It’s strict, considering SPM marking schemes is a bit ‘student-friendly’, if you know what I mean. Anyway, in the end, all of his/her student got A’s (some 1As and others 2As) in SPM 2005/2006. All of them?! I don’t know if the story is true or not, or too good to be true, but I believe that is what we should do, or continue doing.

    Well, that’s my 5cents thought. Whatever it is, a positive motivation is a skill we need to encourage on our student.

  18. Sifu, boleh saya tahu tahun lepas gred berapa dpt A1.. x silap sy turun psl ramai student skola sy dpt A1…

  19. Sifu,
    jawapan saya di Kertas 2 semuanya sama mcm jwpn Sifu kecuali Soalan No 3.Saya hanya mendapat lebih kurang 2 markah sahaja di soalan 3.

  20. saya juga hilang beberapa markah di dalam soalan struktur.Sifu,kalau markah dlm 78-82,boleh dapat 1A atau 2A ke?

  21. Zedin and Prakash, sori sifu tak berani nak kata berapa markah untuk 1A dlm SPM, nanti lain sifu cakap lain yang jadi, ramai yang akan terkecewa. However, selamat untuk sifu kata kalau 75 ke atas, selalunya A (mgkn 1A atau 2A), itu yang dimaklumkan kpd kami semua guru-guru.

    Yang selebihnya tu, walaupun sifu maklum tak berani nak cakap sebab blog ini terbuka untuk public, so tak nak kecewakan pelajar lain.

  22. Habsah Mohd. Ibrahim

    Agree 100% with you, sifu2b. Me too always think of their future. Whatever the marking scheme it is.., we still follow our own style of marking, no shortcuts. For me, even if my students didn’t do a proper accounting format with correct particulars, marks will be deducted. After sometimes they were adapt to it and always remember a proper format.

    Anyway, nice having a discussion with someone professional and active teacher like you. Good job and thank you for your warm thoughts.

  23. You’re more than welcome. I enjoy our warm chat.

  24. Saya mesti tak dapat A. Dokumen saya tersalah catat akaunnya.Rugi tak dapat markah penuh.Soalan 3 saya hentam je sifu saya tak tau. Saya ser0n0k guru pemeriksa beri kertas Lembaran Kerja yg itula topik yg saya suka tp dlm spm soalan lembaran kerja tak kuar plak.Frustttnye!!! Waa sifu sedihnya saya..Xdpt A.

  25. Aswad tak perlu bersedih. Kertas belum diperiksa lagi. Kalau ada rezeki, dapat juga tu. Lagipun, macam sifu kata, jawapan sifu hanya panduan. Perkara berapa markah dan gred sebenar, hanya LPM yang tentukan, bukan sifu dan bukan juga aswad. Solat hajat boleh jadi penawar. Lakukanlah.

  26. […] anda mencari-cari jawapan ‘tak rasmi’ prinsip perakaunan SPM tahun 2007, sila lawati pos ini. Ia dibuat sejak 30 November 2007 lagi. Siapa yang patut mendapatkannya? Mungkin pelajar tingkatan […]

  27. salam sifu…saya nak taye btul ke results SPM kluar 28 feb 2008 ni???????

  28. Rumors has it all. The result of SPM 2007 will be out around 27/2/08.

    Update: Last year the SPM 2006 result was released on 13.3.07. Since the Pilihanraya will be on 8 March, many sources said that the result will come out earlier than last year. So guys be prepared!

    So gut luck guys

    Why so early? Wtf? That early? Wow…i am scary……dont worry guys…read my comment below…..

    Factors:
    General Election of Malaysia
    Good result means more support to govt

    Univ calendar start earlier
    More students will be send to oversea (new semester in Europe and America will normally start in MArch)

  29. hallo john….r u taking akaun????

  30. Just wait and see.8)

  31. aisha humaira

    Kat sini xde ke jawapan utk paper ekonomi,sejarah,math n science SPM 2007?

  32. Aisha, maaf ye tak ade. Sifu hanya tumpukan kepada subjek prinsip perakaunan.

  33. aisha humaira

    Sifu tau tak laman yg ade sediakan “cadangan jawapan” bg subjek2 lain, mcm yg sifu buat?

  34. Tak tau pula kalau yang percuma macam sifu ini. Tetapi yang berbayar, aisha bolehlah layari http://tutor.com.my, rasanya ada subjek itu.

  35. sifu, i calon spm tahun ni..
    i already bought d spm paper collection book…
    problemnye kat spm 07, krtas 1, num 8…
    jawapan kat fail sifu tu C..
    tapi kat buku ni pulak diorang kata A…
    n diorang kata jawapannya brdasarkan skema permakahan spm…
    im confused… plz help…

  36. Vin,
    Buku terbitan cerdik itu, SOALAN ADALAH SOALAN RASMI SPM, tetapi jawapan BUKAN. Ianya juga adalah jawapan yang dibuat sendiri oleh penulis. Sebab itu dalam buku itu ditulis “Jawapan disediakan oleh…” . KPM tidak sekali-kali menerbitkan JAWAPAN mereka.
    Anyway, berdasarkan kefahaman dan takat ilmu sifu ni, sifu tetap yakin bahawa ia mesti C. Vin ada bacakan komen sifu dalam fail itu.
    Logiknya gini, sifu tau kedai-kedai jual binatang peliharan juga jual barangniaga sampingan seperti ‘cage’, berus pembersih, ubat-ubatan dan pelbagai barang lain yang berkaitan. Maka sifu yakin ubat-ubatan itu dijual kepada pelanggan kerana ini KEDAI haiwan bukannya KLINIK HAIWAN.

    Walau bagaimanapun, jawapan A (Jurnal Am) boleh diterima jika anggapan ini dipakai:
    (i) ia dianggap urusniaga pembetulan atau pelarasan, atau
    (ii) ubat-ubatan haiwan bukan barangniaga, tetapi belanja lain.

    Mungkinkan ia dianggap (i) kerana Invois itu dikeluarkan seminggu selepas ubat-ubatan dihantar. Dengan kata lain invois itu lewat diserahkan kepada Kedai Haiwan Kesayangan Arina. Malangnya, silibus SPM tak mewajibkan pelajar mempelajari aspek sebegini secara mendalam (rujuk T4). Dalam SPM, sifu hanya wajib mengajar kemahiran pelarasan semasa menutup akaun dan bukannya pelarasan urus niaga kerana kesilapan dari pihak pembekal. Berdasarkan ‘SEMANGAT silibus PAK SPM’ maka sifu memilih jawapan C kerana ia sesuai dengan silibus itu.

    Keadaan (ii) boleh jadi juga, tetapi dari sifat perniagaan sebegitu, KEDAI HAIWAN tidak boleh merawat haiwan, ia adalah tugas doktor haiwan berlesen, tetapi pengguna boleh membeli ubat-ubatan dari kedai.
    Contoh belanja yang mungkin ialah belanja ubat-ubatan, dengan andaian pemilik kedai itu membeli ubat-ubatan itu untuk merawat sendiri binatang yang masih dalam kurungan/sangkar. Jika itulah maksud soalan 8, maka memang benar jawapannya A. Debit Belanja ubat-ubatan dan kredit Farmasi Penawar.

    Komen : Sifu percaya tak ramai pelajar mempunyai pengalaman memelihara binatang peliharaan dengan cara yang betul dan merawat sendiri atau membawa binatang kesayangan ke klinik rawatan binatang peliharaan (jumpa doktor haiwan/veterinarian) atau mengetahui bagaimana operasi perniagaan menjual binatang peliharaan secara langsung. sifu sendiri menyatakan pendapat berdasarkan pengalaman membeli dan memelihara haiwan suatu masa dulu dari kedai haiwan peliharaan. Ubat boleh dibeli dari kedai berkenaan juga. So, dalam kes ini jika sifu silap sifu minta maaf, tetapi sepertimana yang sifu nyatakan sebelum ini, sifu yakin dgn C kerana pengalaman sifu sendiri begitu. Tetapi mungkin skema SPM mempunyai andaian lain, invois ubat-ubatan itu ialah belanja ubat-ubatan kerana mengubati haiwan yang masih dalam kurungan.
    Sifu berharap soalan sebegini tidak dikeluarkan lagi dalam SPM kerana ia mengelirukan pelajar yang tidak pernah mengunjungi kedai-kedai sebegini. Bagi sesiapa yang ada pengalaman pula, dan jika menjawab C, tetapi jawapan sebenar A, maka ia tidak adil kepada calon.

  37. owh… ok ok…
    thank you so much sifu…
    skg i dh fhm 100%…
    i suppose d ans to b C also…
    neway, trima kasih byk2 sifu!
    hav a gud day… tx!

  38. …soalan ramalan untuk subjek sciences stream….

  39. Muza,
    Tak adalah dik…8(

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: