Prinsip Perakaunan Sasaran SPM 2008 dan Penarafan Antarabangsa

Sifu baru sahaja melawat blog rakan guru dari SMK Baru Miri, Cikgu Awang.

Sifu sarankan agar semua pengunjung membaca pos beliau, penting juga untuk diketahui oleh semua orang yang berkepentingan, calon SPM 2008 dan guru sendiri. Untuk makluman, Cikgu Awang dan Cikgu Hamidon telah mengikuti kursus penataran sejak tahun 2007 lagi, oleh itu mereka lebih didedahkan kepada perubahan ini berbanding sifu di Sabah ini. Mungkin turn kami (guru Sabah) bulan September/Oktober ini.

Okay, ini alamat pos Cikgu Awang bertajuk Sasaran SPM 2008 dan Penarafan Antarabangsa. Didalamnya mengandungi beberapa dokumen yang perlu dibaca untuk memahami kenapakah perubahan kertas Prinsip Perakaunan perlu dibuat dan apakah perubahan yang dimaksudkan.

Sebagai menghormati penulis dan penyedia bahan asal (etika ni), sifu hanya akan ringkaskan sahaja dokumen yang mesti dimuatturun dari blog beliau,

a. projek-penandaaras-antarabangsa-pak.doc

b. kursus-penataraan-zon-sarawak.pdf

c. spesimen-soalan-lcci.pdf

Harapan sifu, bantuan dari Cikgu Awang akan mempercepatkan persediaan anda semua. Sifu ni kebetulannya tahun 2008 ini tidak mengajar tingkatan lima so sifu umpama pemerhati luar sahaja. Sifu bertindak melakukan perubahan pengajaran untuk pelajar SPM 2009, yang mana diuar-uarkan lagilah ada perubahan.

Terima kasih Cikgu Awang.

17 responses

  1. kenapa bila klik link Sasaran SPM 2008 dan Penarafan Antarabangsa tu 404 not found pula yer sifu?

  2. Ainmy04,
    terima kasih di atas bantuan anda. Sifu dah betulkan link tersebut. Terima kasih sekali lagi.

  3. Terima kasih sifu, semoga para pelajar dan pendidik mendapat manfaat sepenuhnya dar perkongsian ini dan membantu menyediakan pelajar dengan sebaiknya. Warga pendidik terutamanya akan dapat gambaran sebenar nanti selepas SPM 2008.
    Wassalam.

  4. Cikgu Awang,
    terima kasih kembali.

  5. hi sifu,
    i nak soalan ramalan 2008..how to get it

  6. Joh,
    Apa kata awak beli buku soalan ramalan dari ADABI. Sifu pula belum release soalan ramalan sifu, so akan ambil sikit masa. Tetapi Joh harus gunakan soalan percubaan di sekolah sendiri dan dari sekolah lain sebagai soalan ramalan juga.

  7. apa kata sifu cuba guna buku SASBADI sy rasa itu lebih senang untuk di gunakan.sy guna buku SASBADI senang

  8. Man,
    sifu ada buku beberapa buku sasbadi juga, pelangi dan jenama lain. 8)

  9. salam sifu.actually i seorang guru tuition untuk prinsip perakaunan..this is my first experience in teaching the students. i like ur page..sgt berguna..i cuma nak tau, should i stress more on rekod tak lengkap, kaedah analisis?i ada baca kat atas tu soalan ramaln maybe keluar kaedah analisis..maksudnya dia akan mintak student prepare akaun perdagangan, dan kunci kira2, berdasarkan buku tunai, penghutang dan pemiuatang ke?ataupun soalan yang lebih mudah seperti SPM 2004, soalan 4?

  10. Deee,
    Yes, prepare them for that topics, it’ll not hurt anyone. Actually we teachers don’t really know which type of Qs will be ask on SPM this year. I suggest you ask your students to do both.

  11. sifu,saya da download plbagai soalan ramalan @ percubaan tp lps download fail trsebt xley d buka..sy gne fail firefox untk bke,sifu ade cdgan lain untk mmbntu sy?
    tQ

  12. CHi CHi,
    Awak download soalan dari sini ke? Fail mana satu, tolong beritahu sifu supaya senang diperiksa kalau-kalau link tu dah mansuh (deadlink).

  13. ckgu sy akn mnduduki trialmte pljrn prinsip akaun ari pd ari sok tp sy nk tau lah klo krtas kali nie de ikut format bru ke?

  14. Gha,
    Mungkin juga. Sifu contohnya telah mengadaptasi perubahan yang dimaklumkan itu ke atas soalan 2 dan 3. Kelantan juga begitu. Sifu yakin semua negeri akan guna pakai format baru. Tetapi Gha harus faham, perubahan itu adalah dipihak pemeriksa, bukannya kepada pelajar. pelajar hanya perlu jawab seperti biasa kerana soalan yang diberi mempunyai struktur soalan yang serupa dengan tahun-tahun sudah. Oleh itu gha tak perlu risau. Fokus kepada tugas Gha iaitu menjawab dengan betul, tepat dan yakin.

  15. salam… n slmt sjahtra, dekat laman [www.sasbadi.com.my] ne xde tunjuk satu persatu ke cara pembelajaran buku terbitannya? mksud sye,bab per bab dlm buku prinsip akaun.. sye dan kwn sye nk sgt blajar scara online je lg sng.. HARAP MAKLUM la yee….. ^_^

  16. apa pun,GooD LUCK bwt plajar2 SPM aliran perakaunan thn ne succes k! thn ne Hanny masih fm4 thn dpn lah stu2nya penentuan!

  17. segala maklum balas akn d tggu… harap sifu bley bls.. OUT!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: