Soalan Percubaan SPM 2008

Soalan Percubaan Prinsip Perakaunan SPM 2008

Rakan Sifu, Cg Hamidon dari SMK Baru Miri, Sarawak telah sudi menyumbangkan soalan percubaan SPM 1 mereka di sini. Sesiapa yang berminat, pastikan anda muatturun soalan tersebut secepat mungkin.

Terima kasih Cg Hamidon.

Sila klik atau lawati pos ini, untuk SOALAN PERCUBAAN SPM 2008 PRINSIP PERAKAUNAN YANG LAIN.

62 responses

  1. nak cari cara2 nak study

  2. Cat,
    Ada banyak cara study. Sebagai pendahuluan, sifu cadangkan Cat membaca beberapa artikel di lamanweb MAP (Motivasi Alihan Pelajar) di sini.

  3. nak tanye macam mane nak cri soalan spm prinsip perakaunan..kalau ada pun jual tak membekalkan jawapan..

  4. saya nak nota2 kecil dari sifu,,,saya budak sains n baru nak masuk f.6

  5. Nur Amalina,
    Apa maksud awak soalan prinsip perakaunan yang dijual tak ada jawapan. Setahu sifu ada banyak soalan model SPM atau soalan klon dan pelbagai lagi jenama buku latihtubi. Semuanya ada jawapan. Kalau diblog ini pula, Nur AMalina boleh gunakan menu teratas dan klik mana-mana yang dirasakan penting.

  6. Emarn,
    Awak nak nota apa?

  7. assalamualaikum..
    emmm..
    amalina,
    beli r buku
    soalan2 spm
    thn lps2…
    ada jual bserta
    skema jwpn..
    smua sbjk ad…

  8. saya perlukan banyak latihan untuk berjaya

  9. Zuhairi,
    Sudah tentu!

  10. hii….bagai mana nak cari soalan soalan percubaan spm 2008
    cara study???

  11. Sifu2b,
    Setakat ini, belum ada soalan percubaan SPM 2008 kecuali soalan dari SMK Baru Miri. Sila klik di sini.
    Selain dari itu, jika sifu dapat peroleh soalan percubaan dari mana-mana sekolah atau negeri, sifu akan maklumkan di blog ini.
    Anda dinasihatkan untuk mencari kategori SOALAN PERCUBAAN SPM yang ada disediakan di sebelah kiri skrin (pulldown menu) tak lama lagi.

  12. halu…
    saya memerlukan soalan2 klon s.p.m ataupun soalan ramalan yang akan keluar…
    kat mana sy bley download????

  13. Anwar,
    Sifu pun tengah cari, belum terjumpa.

  14. halo…
    does sifu have SPM(U)maths 2008 paper1 de skema jawapan ma??
    i wan to check my paper1 answer..TQ..

  15. sy nak soklan spm 2008!!!!! please cikgu… percubaan pom okey gak.. anta la kat email saye erk.. ganjaran hebat menanti anda najmi_sloomp@yahoo.com

  16. Yik ting and Najmi KAJ,
    Heheheh, dah tentulah sifu tak ada. Sori ye.

  17. saya tdak mahu mengambil spm tahun ini… ada apa2 komen?

  18. sy ni plajar matrix pst 2008……. baru baru ni kan ups, baru sy rasa apa itu matrix sbenarnya…. apa komen atau nasihat yg boleh u bagi ma sy utk sy dpt skurang kurangnya..3.7????? sy sains fizikal….

  19. Ernie,
    tak nak ambil SPM, walaupun awak kini menduduki tingkatan lima, tak ada masalah. Awak boleh mohon ambil SPM tahun hadapan sebagai calon persendirian. Cuma lagi kena bayar yuran kerana hanya calon sekolah kerajaan sahaja mendapat percuma tu.

    Cc. ernie,
    Adakah awak orang yang sama di atas? Macam ya sebab tarikh dan waktu tu hampir. Apa-apapun sifu hanya boleh nasihatkan usaha lebih lagi. Jika anda jenis yang sederhana tahap kepandaian tu, maka amalkan study smart DAN study hard. Mungkin boleh membantu.

  20. Sifu, kenapa sekolah Miri dah ada soalan percubaan?

  21. Syahirah,
    Setahu sifu, sekolah tersebut merancang melaksanakan Peperiksaan Percubaan SPM 2 kali (Cg Hamidon betulke?). Maka persediaan pertama dah dibuat semasa bulan Mei. Kita tunggu fasa seterusnya.

  22. prinsip akaun je ade ke subjek lain x ade ke.

  23. Badboy,
    Tak de, sori ye. Saya ni cuma guru akaun.

  24. owh, macam tu. terima kasih ye sifu.

  25. hye sifu…….
    skrg saya baru nak mula blajar…..
    saya xtaw mau mula dari mana???

  26. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  27. hi,sifu…
    Bolehkah sifu berikan nota ringkas untuk tajuk:Penutupan akaun dan penyediaan penyata kewangan milikan tunggal dalam tingkatan 4?
    saya sgt keliru dengan bab ini..

  28. Biggie,
    Apa kata awak cuba download nota oleh Cikgu Sila ini dulu. Cuba dulu, dan jika tak mencukupi barulah nyatakan lagi di sini.

  29. Ok,sifu terima kasih ya…

  30. hi..
    sifu do u noe when the spm ulangan2008 result wil come out??
    TQ…

  31. Yik_ting,
    I don know. Probably on October.

  32. sifu untuk subjek laen xde ke dlm blog ni?

  33. Syai,
    sori tak ada, sifu tumpukan subjek Prinsip Perakaunan sahaja. Di peringkat SPM itu sahaja subjek yang sifu ajar. Jika anda berminat mencari soalan percubaan MRSM, silalah ke lamanweb MRSM, http://www.mara.gov.my/Bpm/kertas_periksa/menu_paper.htm. Selain dari itu Google perkataan ini, “jawapan soalan percubaan MRSM”, dan anda akan terjumpa jawapan cadangan yang disediakan oleh sifu untuk soalan percubaan MRSM bagi tahun 2007, 2006 dan 2005 sahaja.

  34. saya nak tanya soalan, sebuah perniagaan menjual brg runcit telah beli secara kredit rak pameran. apakah catatan di jurnal am? adakah kita catat sebagai perabot atau lengkapan.(solan 1-dokumen sumber) tq…

  35. Walsuh,
    Seperti jawapan Cg Narzuki juga, Rak pameran diletakkan sebagai Perabot atau boleh juga Lengkapan Kedai. Jika soalan itu dah senaraikan Lengkapan Kedai dalam senarai aset (baki imbangan duga), maka Walsu ada pilihan untuk mendebitkan akaun Lengkapan kedai atau buka akaun baru dipanggil Akaun Perabot. Seperti dijangkakan ramai pelajar akan fikir bahawa rak adalah sejenis perabot yang mana adalah juga benar. Oleh itu sememangnya pemeriksa akan menerima mana-mana satu jawapan pelajar kerana ia adalah tepat.

    Untuk perkongsian ilmu, tahukan Walsuh bahawa dalam perakaunan moden AKAUN LEKAPAN DAN LENGKAPAN (FIXTURES AND FITTINGS) amat luas. Perabot seperi kerusi, meja, almar, kabinet, kelengkapan kedai seperti rak besi, almari kaca, alatan dapur (restoran atau kedai makan), perkakasan kedai, peralatan seperti lampu dan kipas, aircond, dan sebagainya akan dilaporkan dalam Kunci Kira-kira sebagai LEKAPAN DAN LENGKAPAN. Ia diamalkan oleh syarikat besar/mega walaupun syarikat kecil juga boleh menggunakan pengkelasan yang serupa.

    Walau bagaimanapun dalam SPM, dan dengan skala perniagaan yang kecil (kedai runcit) yang selalu disoal dalam SPM, maka pelajar dibenarkan melaporkan aset-aset bukan semasa tersebut secara berasingan. Maka jika ada pelajar menggunakan akaun lengkapan kedai, ia adalah betul selagi pelajar tidak pula mengatakan rak pameran adalah lengkapan kedai tetapi rak kaca adalah perabot. Itu menunjukkan calon tersebut tak dapat memahami persamaan ciri antara rak pameran dengan rak kaca. Untuk itu, adalah tidak menghairkan jika ada antara guru yang memudahkan pelajar dengan menyatakan jika ada sejenis rak, laporkan sebagai Perabot. Bukankah itu lebih mudah?

  36. sifu,subjuk lain mcm ekonomi asas x de ke?betul ke klu nak sambung belajar amik jurusan akauntan kena ade basic ekonomi asas?

  37. Adenan,
    tak semestinya. tetapi jika anda bakal masuk ke ijzah perakaunan melalui STPM, maka anda mesti ada belajar ekonomi dan memperoleh gred B+. In fact, setakat tahun 2008 ini, UiTM telah menetapkan pelajar lepasan STPM mesti mempunyai gred B+ samada subjek Perakaun STPM atau ekonomi STPM. Ada setengah IPTA seperti UPM hanya memerlukan mana-mana satu subjek perakaunan atau ekonomi dan gred minimum C+.

  38. cikgu..sy guru baru yg mengajar di mrsm..berminat utk tukar2 soalan n minta pandangan n pertolongan cikgu

  39. Cg Ita,
    Tahniah kerana telah menjadi guru MRSM. Pastinya tugas anda mencabar.

    1. Pelawaan perkongsian soalan dari cikgu Ita amat dihargai. Cg Ita boleh muatturun soalan sekolah kami dan sekolah lain di bahagian https://sifu2b.wordpress.com/2008/09/11/soalan-percubaan-prinsip-perakaunan-spm2/ .

    2. Apakah bentuk pandangan dan pertolongan yang diperlukan?

  40. nak soalan percubaan spm 2008 negeri melaka

  41. An33z,
    Sifu juga mengharapkan perkara yang sama. *SAD*

  42. sifu bolehhantarkan jawapan bagi solan percubaan spm 2008 mrsm, juga soalan dan jawapan dari negeri melaka. terima kasih.

  43. ak nak soklan percubaan spm taun2008 mrsm ngan sbp anta kat email aku….sesungguhnya Allah menyukai kpd org yg membantu sesama umat tq……………..nih email aku…dark_eragon91@yahoo.com

  44. sifu,saya blh dapat soalan sebenar spm 2008.kalau sifu tak ada,cakap je laman web yang bagi soalan spm sebenar 2008

  45. Crazy Gurl,
    Awak biar betul ni? mana ada soalan spm sebenar 2008 keluar lagi. Kan ke tahun ini SPM 2008. Kalaulah ada keluar di internet, gerenti LPM akan tukar di hari peperiksaan sebab soalan 2008 itu bocor.

  46. ada sapa2 dapat soalan spm 2008

  47. nak soalan percubaan spm 2008 semua negeri

  48. nk soaln untk spk!!!!!

  49. ade yg bgtau sy kalau amik course akaun ssh nk dpt keje..
    tmbh2 kt uitm..
    bkn nk mngutuk just tny,sbb kwn2 sy rmai ckp cmtu..

  50. pe soalan spot umtok akaun n ekonomi spm 2008???
    leh tw x

  51. lusa exam spm akaun!!
    saye blaja dokumen je..
    penyata boleh ckit2 je..
    leh lulus ke??
    brp markah lulus utk akaun??

  52. akaun make me crazy!!!!

  53. yup fathin,akaun make me CRAZY!

  54. mcm mane nie akaun besok.
    risaunye.:(

  55. bleh caye k…?

  56. Lenny,
    Tak taulah. Ini soalan 2008. Apa pandangan awak?

  57. sye ade mslh dlm menjwb soala ekonomi asa…
    leh bgi tau crenye x???

  58. saya amat setuju dengan semua ini

  59. salam, boleh x beri contoh soalan spmu julai bm

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: