Tag Archives: spm

JADUAL ANALISIS SPM DAN PERCUBAAN SPM

 

Sifu dah membuat analisis 14 tahun soalan Prinsip Perakaunan SPM sebenar serta mengemaskini trend semasa soalan-soalan Kertas 2 dalam peperiksaan percubaan 2007 yang disediakan oleh pihak-pihak berkenaan. Pelajar dan guru bolehlah memuatturun dan membacanya di sini (edisi2-24/10/2007). Kemas kini termasuk JPN Kelantan dan JPN Terengganu, terima kasih Cikgu Narzuki.

Edisi 3 Analisis Percubaan SPM 2007 (1 Nov. 2007-pembetulan). Kalau nak fail PDF, edisi 3pdf di sini.

Diharap, analisis ini dapat membantu pelajar bimbingan sifu dan anda semua.

Jika boleh, sifu juga berharap mana-mana guru atau pelajar dari negeri-negeri selain yang telah disenaraikan supaya dapat meninggalkan komen tentang agihan soalan kertas 1 dan kertas 2 bagi negeri masing-masing supaya dapat dimasukkan ke dalam jadual trend.

Bersedia untuk Peperiksaan SPM dan bersedia meraih cita-cita

Adakah anda dah bersedia untuk SPM (2007)? Bagaimana dengan prestasi anda dalam Percubaan SPM baru-baru ini? Kepada pelajar-pelajar Muslim, amacam dah selesai berhari raya? Sifu cuma nak ingatkan bahawa SPM dah dekat. Kalau nak lulus saja, tak ada masalahlah, ulangkaji ala kadar boleh mencapai lulus SPM. Syarat lulus SPM ialah lulus BM, tu aje. Tapi tak dapat sijil penuh. Kalau pelajar nak ‘jual’ SPM nanti supaya dapat masuk tingkatan 6, pun tak susah sangat. Setakat dapat jumlah kredit sbyk 12 dari 5 mata pelajaran dah layak masuk T6. So pelajar mungkin bolehlah belajar 5 subjek aja. Kalau pelajar nak ‘cipta peluang’ masuk matrikulasi atau diploma di IPTA, kena ulangkaji lebih sikit. Kena ingat yang kemasukan ke IPTA dipengaruhi oleh kelayakan SPM yang bakal diperoleh dan gred subjek yang diutamakan bagi setiap program. Ramai orang boleh masuk U tapi tak semua akan dapat program yang utama/kritikal. COntohnya nak jadi jurutera awam, dah tentu subjek fizik, mat. tambahan jadi keutamaan. Panel pemilih terpaksi membandingkan keputusan SPM pelajar-pelajar yang terbaik untuk diberi tempat dalam program ijazah kejuruteraan itu. Itupun mesti kelayakan matrikulasi, diploma atau STPM. Jadi pelajar yang berminat ijazah kejuruteraan mesti merancang nak masuk mana satu, matrikulasi sains, diploma kejuruteraan terus atau tingkatan 6 aliran sains tulen. Bagi pelajar bukan aliran sains dlm T4 dan T5, janganlah pula angan-angan nak ambil kejuruteraan pula. Dah sah tak dapat sebab awak tak ambil fizik dan mat. tambahan sebagai subjek elektif.

Bagi pelajar yang berminat memasuki ijazah perakaunan, dah tentu cemerlang dlm subjek Prinsip Perakaunan membantu. Ramai pelajar yang ambil PAK juga, so nak masuk matrikulasi perakaunan juga ada saingan yang sengit. Nak masuk matrikulasi, syaratnya agak mudah, setakat Mtamb gred 7 dah layak memohon, asalkan Mat gred 5 dan PAK gred 5 juga. Itu syarat memohon, jangan salah faham. Nak dapatkan tempat dah tentu pelajar terbaik akan dipilih. Bayangkan ada 2 org pelajar yang sama kebolehan, kriteria dan keputusan SPM, kecuali gred bagi Prinsip Perakaunan dan M.Tamb. Pelajar 1 dapat PAK Gred 1A dan MT gred 5C. Pelajar 2 dapat PAK 5C dan MT gred 7E. Logiknya pelajar 1 akan terpilih walaupun pelajar 2 juga memenuhi syarat. Ini kerana dalam panel pemilih menilai, the best possible is a must. Malaysia nak mencapai tahap pendidikan tertiari bertaraf dunia, maka sudah tentu bakal mahasiswa mesti sebaik yang boleh, kualiti dari peringkat awal boleh memudahkan proses penciptaan kualiti graduan seterusnya.

Apa yang sifu nak katakan ialah, pelajar-pelajar mesti peka bahawa pengorbanan awak diperingkat SPM ini, spt kurang beraya, banyakkan belajar, latihtubi berulang-ulang dan sbg, memang tak fun, tapi ingat sekali awk buat keputusan untuk lebih rela enjoy hari raya atau enjoy sbb cukup lulus, ia akan menjejaskan peluang awk seterusnya, krn keputusan SPM sentiasa jadi taruhan walaupun awk dah ada sijil lebih tinggi.

Fikirkanlah. JIka ada pertanyaan sifu sudi menjawab berkaitan perkara ini.

Pre-Exam Series – Modul 6 Edisi Khas Soalan Laporan Kewangan

Memberi respons cadangan Cikgu Hamidon, saya menyediakan modul 6 ini di sini untuk kemudahan guru dan pelajar menguji diri dengan soalan-soalan yang sering dan mungkin di tanya sebagai soalan no.2 dalam Kertas 2. Untuk makluman pelajar, soalan 2 adalah soalan yang menjanjikan perolehan markah kedua tertinggi di dalam kertas 2. Selain dari lembaran kerja, soalan 2 juga mungkin dalam bentuk laporan kewangan iaitu penyata pendapatan dan kunci kira-kira. Sila muatturun modul 6 (prebiu) seberapa segera.

BENGKEL PRINSIP PERAKAUNAN MIRI

Sifu telah menerima beberapa bahan dari rakan sifu, Cikgu Hamidon untuk dikongsi dengan guru-guru lain serta pelajar-pelajar yang melawati blog ini. Ia merupakan nota dan latihan yang sangat bermanfaat. Sila klik di sini untuk mula muatturun fail itu.

AGIHAN SOALAN PRINSIP PERAKAUNAN DALAM PERCUBAAN SPM 2007

Sifu dah membuat analisis trend semasa soalan-soalan Kertas 2 yang disediakan oleh pihak-pihak berkenaan. Pelajar dan guru bolehlah melihat dan membacanya di sini. Edisi kedua di sini.
Diharap, analisis ini dapat membantu pelajar bimbingan sifu dan anda semua.

Jika boleh, sifu juga berharap mana-mana guru atau pelajar dari negeri-negeri selain yang telah disenaraikan (MRSM, KISAS, JPWP, JPN9) supaya dapat meninggalkan komen tentang agihan soalan kertas 1 dan kertas 2. Terima kasih.

HOWTO GET READY FOR SPM IN 7 WEEKS!

Most of SPMers (spammers!?!) will seat their first examination paper on 12th November 2007, monday. Get ready for Bahasa Melayu.

As of the next week, ie. 1st October, 2007, my countdown will begin. As you may have noticed, it will only leave us (student and teachers alike) a sweet number of 7 weeks as a ‘windows’ to make any improvement or adjustment to your revision strategies. I open this page for your feedback as of how will you or have you been doing about planning your EXCELLENT grades in accounting principles and other subjects. Please don’t hesitate to share your plan with us.

Here, how to study dot com, may give you some ideas.

SKEMA JAWAPAN LENGKAP PERCUBAAN SPM MRSM 2007 DAH KELUAR!

Ini dia cadangan jawapan sumbangan sifu2b.wordpress.com (bukan skema rasmi MRSM):

Cadangan Jawapan Percubaan SPM MRSM 2007 – Prinsip Perakaunan
Kertas 1 & Kertas 2 (lengkap), muat turun fail ini [mirror link  di easy-share.com]:.
Updated on 6th. Oktober, 2007
Kertas 2 (s2-6 shj)muatturun yang di atas sahaja, kecuali anda hanya inginkan soalan 2 hingga 6 sahaja.

Pengumuman : Soalan Rakan Sifu telah ditambah soalan percubaan sekolah lain.
Sifu juga menyajikan analisis trend Percubaan SPM.

Makluman awal: Sifu akan bina skema jawapan HANYA untuk Prinsip Perakaunan MRSM 2007. Tetapi hanya akan disiarkan diblog ini (DAN SEPATUTNYA HANYA DI SINI), seawal 1 minggu dari hari ini-26 Sept 2007. Ini supaya pelajar-pelajar yang rajin dah buat dulu soalan itu bersendirian dan dah berbincang sesama rakan atau guru anda. Kemudian bolehlah bandingkan jawapan anda dgn cadangan jawapan sifu di sini nanti.

PERHATIAN KEPADA bloggers dan student’s forum or participant lain dan favorite sifu, malaysia-student.com.
Sifu harap anda HANYA LETAKKAN LINK (PAUTAN) terus ke mukasurat ini, https://sifu2b.wordpress.com/2007/09/26/skema-jawapan-lengkap-percubaan-spm-mrsm-2007-dah-keluar/ , bukannya ke fail PDF (jika dah diedarkan). Macam tahun lepas, sifu terpaksa update skema kerana pembetulan atau kemaskini, maka uploading fail baru akan menggunakan NAMAFAIL BARU. Ini sudah tentu bakal mengecewakan pelawat-pelawat anda kerana link terputus. So lebih selamat jika pautan diblog anda disambung terus ke mukasurat ini shj. Kerjasama anda amat dihargai. Walau apapun, sifu tetap menghargai usaha anda untuk berkongsi ilmu sesama pelajar.
Besides, all of us (bloggers) were surely benefited emotionally and motivated from what we did all this while (for years!!!). Don’t you think so?

SOALAN PERCUBAAN SPM MRSM 2007 DAH KELUAR

Good news, MRSM SPM Trial Paper 2007 is available for download today! Grab it now. As for Accounting Principlies (ONLY) schemes (Q’s direct link – Paper1 and Paper2) , I’ll try to shed some lights on it as soon as possible.

Any takers?

Cadangan Jawapan Kertas Prinsip Perakaunan Percubaan SPM 2005 MRSM sudah ada

Saya hampir terlupa tentang perkara ini. Saya terbitkan di blog ini untuk kegunaan pelajar semua. Harap ianya berguna. Sebenarnya saya memang dah sediakan jawapan ini tahun lepas untuk kegunaan pelajar saya. So fail ini merupakan kompilasi pdf yang telah saya edit sedikit sahaja, tak sempat nak periksa semula kalau-kalau tersalah jawab. Skema pemarkahan saya dah buang. Takpelah, rujuk saja jawapan 2006 okay. Jika ada typo-error, tolong beritahu saya secepat mungkin, Ini dia failnya, cadangan-jawapan-prinsip-perakaunan-percubaan-spm-2005-mrsm-sifu2b.pdf

SKEMA JAWAPAN LENGKAP PERCUBAAN SPM MRSM 2006 DAH KELUAR!

Okay, alhamdulillah, saya dah dapat siapkan cadangan jawapan lengkap Percubaan SPM MRSM 2006. Bukannya tak boleh lebih awal, cuma kurang masa. Inipun dapat motivasi siapkan ‘projek’ ni sebab nak bincangkan dengan pelajar-pelajar sendiri hari ini (rabu), so apa salahnya saya melangkau sempadan sekolah dengan menawarkannya kepada pelajar-pelajar lain pula. Sekali lagi ditegaskan ini merupakan cadangan jawapan TAK RASMI! The only way for us to know the exact answers and marking schemes is to get it from the original source of the said trial exams papers, i.e MRSM. If any of you have came across with MRSM official marking scheme please let me know by e-mailing me or just post the URI/URL here.
Okay, inilah jawapan lengkap yang saya dah
disediakan.

cadangan-jawapan-prinsip-perakaunan-spm-mrsm-2006-sumbangan-sifu2b.pdf (pembetulan Sln2. Thanks Uncle-15/11/06)