Category Archives: spm

Keputusan SPM dan STAM pada 12 Mac 2009, STPM 10 MAC 2009

Kini telah diumumkan oleh Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom, bahawa pelajar-pelajar lepasan SPM, STAM dan STPM boleh mendapatkan keputusan peperiksaan masing-masing minggu hadapan.

  • SPM dan STAM pada 12 Mac 2009
  • STPM pula akan dikeluarkan lebih awal, iaitu pada 10 Mac 2009.

Berikut adalah petikan akhbar Berita Harian bertarikh 6 Mac 2009:

Keputusan SPM, STAM 2008 12 Mac

KUALA LUMPUR: Keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2008 akan diumumkan pada 12 Mac ini.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom dalam kenyataan semalam, berkata calon yang menduduki kedua-dua peperiksaan itu boleh mendapatkan keputusan mereka di sekolah masing-masing bermula jam 10 pagi hari berkenaan.

Calon persendirian pula, katanya, akan mendapat keputusan mereka melalui pos, yang akan dihantar oleh Jabatan Pelajaran Negeri.

“Seramai 442,936 calon mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM 2008 dan daripada jumlah itu 388,079 atau 87.6 peratus adalah calon sekolah Kementerian Pelajaran; calon sekolah kerajaan negeri dan tajaan badan tertentu 16,019 (3.6 peratus); calon sekolah swasta 10,331 (2.3 peratus) dan calon persendirian 28,507 (6.5 peratus),” katanya.

Alimuddin berkata, sebanyak 3,939 pusat peperiksaan disediakan untuk peperiksaan itu di seluruh negara. Peperiksaan bertulis SPM 2008 dijalankan dari 11 November hingga 5 Disember 2008.

Bagi peperiksaan STAM pula, katanya, seramai 6,240 calon mendaftar untuk mendudukinya, dengan 886 atau 13.9 peratus adalah calon sekolah bantuan penuh kerajaan; calon sekolah agama tadbir kerajaan negeri 4,219 (67.6 peratus); calon sekolah agama rakyat dan swasta 788 (12.6 peratus) dan 367 (5.9 peratus) calon persendirian.

Sementara itu, keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2008 akan diumumkan pada 10 Mac ini.

Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) dalam kenyataan menyebut, calon boleh mendapatkan keputusan peperiksaan mereka di sekolah masing-masing bermula jam 12 tengah hari manakala calon persendirian individu akan memperolehnya melalui pos.

Di samping itu, katanya calon boleh menyemak keputusan mereka melalui Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) dengan menaip STPM (JARAK) (Nombor kad pengenalan) dan hantar ke 39003.

Selain itu, katanya keputusan juga boleh disemak melalui sistem dalam talian dengan melayari laman web Majlis Peperiksaan Malaysia http://www.mpm.edu.my mulai jam 12 tengah hari pada hari berkenaan.

Katanya, analisis pengumuman keputusan peperiksaan berkenaan akan diadakan pada 10 Mac jam 11.30 pagi di MPM.

Seramai 53,638 calon mendaftar untuk menduduki peperiksaan itu dan daripada jumlah itu, 46,319 atau 86.35 peratus adalah calon sekolah kerajaan, 2,189 (4.08 peratus) calon sekolah swasta dan 5,130 (9.56 peratus) calon persendirian. – Bernama.

Selamat berjaya.

Advertisements

Skema Jawapan Cadangan Tak Rasmi Prinsip Perakaunan SPM 2008

PERINGATAN : TELAH SIAP SIRI LENGKAP SKEMA DISEDIAKAN AKAN DATANG

Sifu telah pun membuat draf jawapan untuk soalan 2, kertas 2 Prinsip Perakaunan SPM 2008. Jika tiada aral melintang, akan diedarkan melalui blog ini untuk perkongsian bestari dengan guru-guru dan pelajar-pelajar SPM2009. Sebenarnya sifu baru sahaja mendapatkan soalan itu dari pelajar T5 sekarang ini. Itu pun selepas teringat mengenainya apabila ditanya oleh seorang pelajar yang melawat blog ini bulan lepas.

Sifu memandang serius terhadap tahap kesukaran soalan 2 dalam kertas 2 tersebut. Sifu pernah dimaklumkan oleh rakan guru, Cg Hamidon dan Cg Narzuki tentang potensi soalan sebegini diuji sejak 2007 lagi. Perbincangan dan kursus-kursus telah dijalankan di beberapa buah negeri berkenaan perubahan struktur soalan sejak tahun tersebut dan berterusan ke tahun 2008. Malangnya sifu tak pernah menghadiri mana-mana kursus LPM atau jabatan, apatah lagi membaca surat jemputan. Oleh itu sifu terpaksalah bergantung sepenuhnya kepada perkongsian maklumat yang diperoleh dari kedua-dua rakan itu. Seperti kata pepatah, “tak ada rotan, akar pun berguna juga”. Walaupun tak dapat mendengar secara ‘live’ ayat-ayat pegawai LPM, ayat-ayat emel dari rakan guru seperti Cg Hamidon dan Cg Narzuki pun sudah memadai untuk sifu membuat beberapa andaian dan kesimpulan.

Dan akhirnya semua persoalan dah terjawab. Tanpa diduga oleh orang seperti saya, soalan 2 telah diuji dan ia menjelaskan apakah format atau tahap kesukaran yang diharapkan oleh pihak LCCI/ACCA yang perlu dimasukkan ke dalam soalan Prinsip Perakaunan SPM. Kini bukan rahsia lagi, maka perlulah tindakan susulan dari guru seperti saya untuk menyediakan anak didik SPM 2009. Menyediakan jawapan SPM 2009 adalah salah satu cara yang mungkin boleh membantu mereka.

Sesiapa dikalangan guru yang sebenarnya telah mendahului saya, yang telah menyediakan jawapan lengkap kertas Prinsip Perakaunan SPM 2008, alangkah seronoknya jika anda turut berkongsi dengan kami, dan saya tak perlulah menyediakan skrip jawapan cadangan dengan sepenuhnya. Oleh itu sebarang sokongan dari pihak guru-guru lain atau pelajar amatlah dialu-alukan. hantarkan jawapan anda ke emel sifu, blogsifu2b at yahoo.com. Sudah tentulah penghargaaan adalah kepada diri anda.

PS : Jika dah siap, Link untuk jawpan itu akan diperoleh di dalam pos ini kelak.

TAMBAHAN : 11 MEI 2009

Nampak gayanya belum ada sesiapapun yang menyediakan jawapan cadangan SPM 2008 dan paparkan di interet. Maka sifu teruskan hajat untuk menyebarkannya di blog ini.

Sila muatturun fail ZIP dari link ini (muatnaik 3/9/09)sifu2b-akaun-suggestedanswers-spm2008v1_2.zip (>5.6 mb).
Makluman ringkas : Salinan di atas adalah untuk link terbaru yang telah dibuat pembetulan dalam jawapan bagi soalan 3, Akaun Semasa perkongsian (jawapan cadangan atas kertas kajang). Jawapan atas kertas Buku Tunai adalah betul.

Untuk makluman semua terutama yang telah berjaya memuatturun set jawapan sifu terebut, ini adalah kali pertama sifu menyediakan jawapan dalam bentuk tulisan tangan sepenuhnya. Sudah menjadi kebiasaan sifu untuk mengajar dan menasihatkan (atau mengarahkan) pelajar untuk menyediakan jawapan yang mudah dibaca dan disusun kemas. Malahan sifu juga tetapkan bagaimana nak menyediakan set jawapan untuk jurnal dan lejar. Sejak 3 tahun lepas, sifu telahpun memilih beberapa sampel soalan format KERTAS 2 -SOALAN 1,  dan turut menyediakan SAMPEL JAWAPAN bertulis tangan yang tersimpan dalam satu fail khas untuk pelajar pinjam pada bila-bila masa. Namun, setiap kali menyediakan skema jawapan penuh untuk soalan percubaan sekolah, MRSM mahupun kertas peperiksaan lain, sudah menjadi kebiasaan kepada sifu untuk menyediakannya dalam format spreadsheet, kerana sifu sememangnya mahir dengan MSExcel sejak dahulu lagi.

Memikirkan bagaimana membantu menyediakan pelajar untuk SPM 2009 November ini, maka sifu terfikir apakah bahan-bahan tambahan yang perlu disediakan. Merancang menyediakan jawapan SPM 2008 adalah sebahagian darinya. Sebab itu sifu sudahpun menyediakan jawapan S2 dan S3 untuk mempelajari kaedah pemarkahan ala-LCCI. Sifu abaikan soalan 1 dan soalan 6 kerana masa yang kurang sesuai. Apabila nak release di blog ini, sifu teragak-agak untuk mengeluarkan bahan yang hanya separuh jalan. Lebih baik lagi jika pelajar beli buku Koleksi Soalan SPM Sebenar. Tetapi setelah membelinya dan meninjau jawapan yang disediakan, sifu agak kecewa. Justeru itu, sifu mula merancang untuk menghabiskan jawapan sepenuhnya dalam cuti sekolah ini tetapi dengan nilai tambah. Sifu merancang menyediakan jawapan dalam bentuk  bertulis tangan sepenuhnya dengan gaya persembahan skrip jawapan yang sebaik-baiknya dan yang pada pandangan sifu akan disukai oleh pemeriksa kertas. Ini termasuklah bagaimana helaian jawapan tambahan berupa gerak kerja sepatutnya disediakan. Sudah tentulah gerak kerja TIDAK WAJIB disediakan kerana arahan tidak diberikan. Maka sudah menjadi rutin, coretan-coretan kasar selalu dibuat oleh pelajar di kertas lain dan dibuang atau ditinggalkan di bawah meja selepas peperiksaan. Tetapi jika disediakan dengan kemas, pelajar seharusnya mengetahui sekarang bahawa ia boleh dihantar bersama-sama dengan kertas jawapan dan ia akan memudahkan pemeriksa memberi markah ‘ANGKA SENDIRI atau Own Figure (OF)’.

Sifu selalu menjual slogan ini JAWAPAN MINIMUM UNTUK MARKAH MAKSIMUM. Maksud perkataan itu tergambar dalam jawapan Soalan 1 terutama di bahagian lejar, di samping soalan lain juga.

Sifu sediakan jawapan sedemikian rupa, sebenarnya untuk anak didik di sekolah sebagai salah satu strategi membantu memantapkan kualiti jawapan mereka, tetapi sebarkan awal melalui internet demi manfaat bersama.

Sebarang kesilapan, jika ada, maka sifu mohon maaf banyak-banyak. Maklumkan di dalam komen di bawah dan sifu akan usahakan untuk membuat pindaan seberapa segera yang boleh.

SELAMAT BERJAYA.

Oh ya, bagi sesiapa yang tertanya-tanya bagaimana sifu sediakan jawapan tersebut, sebenarnya sifu memiliki laptop tablet PC HP Pavilion tx2032au. Sebenarnya sifu masih menulis menggunakan komputer. Bukannya menyombong atau membangga diri, sebaliknya sekadar memaklumkan manfaat teknologi kepada guru seperti saya.

TAHUN 2009 TAHUN KEJAYAAN?

Ada orang kata ia mustahil. Ada orang kata dia masih tak pandai-pandai. Ada orang kata dia memang tak boleh lulus punya, apatah lagi mengenali huruf 1A.

Saya sebagai guru sedia membenarkan kata-kata mereka. Memang benar ia mustahil, tapi hanya jika mereka itu benar-benar tak belajar atau benar-benar tak berusaha bersungguh-sungguh. Memang benar ia mustahil jika kejayaan meraih 1A adalah melalui harapan sahaja. Ia memang mustahil jika mereka mengharapkan 1A datang sendiri tanpa perlu belajar.

Allah bagi akal, maka gunakan akal itu. Allah bagi peluang dan ruang, maka gunakan peluang dan ruang itu. Allah sediakan harapan, maka kita gunakan harapan itu.

Sebagai guru, tidak mustahil berjaya, tidak mustahil cemerlang, dan tidak mustahil anak-anak didik berjaya ‘memecah ruyung’, SELAGI mereka berusaha tanpa jemu, selagi mereka berani mengubah nasib mereka, selagi mereka mengamalkan kaedah belajar yang betul. Sebagai guru, kehadiran saya bukan hanya secara fizikal di hadapan kelas, tetapi juga dalam sanubari mereka dan juga minda mereka. So anak-anak didikku, percayalah kemampuan anda lebih dari yang anda bayangkan, dan ilmu perakaunan itu amat berguna kepada anda. Anda belajarlah, dan saya mengajar.

Jangan biarkan kegagalan anda yang baru sedikit menjadi alasan untuk ANDA MERANCANG KEGAGALAN YANG BERTERUSAN nanti. anda sebenarnya bijak, anda sebenarnya pandai, anda sebenarnya hebat.

NOTA = ‘MEREKA’ itu adalah anda semua, anak-anak murid yang sedang saya ajar di dalam kelas mahupun anda pelajar yang berada diluar sana yang kerap melawati blog ini. Anda adalah mereka.

SOALAN PERCUBAAN SPM 2008 MRSM TELAH KELUAR

Sejak beberapa minggu sifu sentiasa menjenguk lamanweb MARA dengan harapan soalan percubaan MRSM bagi tahun 2008 akan dikeluarkan, tetapi selalunya kehampaan.Hinggalah percubaan sifu malam ini, lebih tepat lagi pukul 10:15pm, barulah sifu dapati mukasurat itu telah dikemaskini.

Alhamdulillah, setelah sekian lama menunggu, baru hari ini soalan MRSM ditawarkan di lamanweb rasmi Bahagian Pendidikan dan Latihan (Menengah) MARA. Jika tahun-tahun terdahulu, pelajar dan guru boleh memuatturun soalan percubaan mrsm bagi tahun semasa sekitar minggu ketiga bulan September. Mungkin disebabkan bulan puasa dan sambutan Aidil Fitri, maka tahun ini ia lewat dari kebiasaan. Tapi sifu (dan pelajar dan guru lain tentunya) tetap berterima kasih kepada BPL(M) kerana sudi menawarkan soalan percubaan SPM 2008 MRSM kepada kita semua. Lebih baik lewat daripada tak ada langsung.

Berikut adalah link mukasurat bagi SPM 2008 di sini. Jika anda mencari soalan SPM MRSM tahun-tahun sebelumnya, anda juga boleh muat turun di lamanweb berkenaan melalui MENU dari pautan ini.

Link langsung untuk kertas Prinsip Perakaunan pula di sini: Kertas 1 , Kertas 2.

Sepertimana anda mungkin sudah maklum, berikut adalah kenyataan dari pihak BPL(M).

“BPL(M) tidak menyediakan jawapan bagi soalan-soalan yang dipamerkan. Sebarang pertanyaan memohon jawapan tidak akan dilayan.”

Untuk itu, sifu akan meneruskan usaha atau ‘tradisi’ blog ini dengan menawarkan set jawapan cadangan tak rasmi yang akan disediakan oleh sifu sendiri. Sememangnya ia usaha peribadi dan tertakluk kepada kekangan masa yang sedia ada. Tetapi sifu berazam untuk menyediakannya secepat mungkin untuk dikongsi dengan rakan guru dan pelajar T5 tahun ini.

Apa-apapun, sila muatturun soalan MRSM tersebut secepat mungkin dan jadikan ia dasar untuk ulang kaji anda sepertimana soalan percubaan dari negeri-negeri lain.

TAMBAHAN (25 Oktober 2008):
Set Jawapan Tak Rasmi oleh Sifu2b boleh dimuatturun sekarang. Sila klik sini.

Soalan Percubaan SPM 2008 dari negeri dan sekolah lain klik di sini.

Soalan Percubaan Prinsip Perakaunan SPM 2008(2)

Sesiapa yang berminat dengan soalan Percubaan Prinsip Perakaunan SPM 2008 peringkat sekolah anda dipelawa memuatturun soalan ini.

SMK Putatan, Sabah (Percubaan SPM 2008):

  • Kertas 1 [ Soalan | Jawapan ] (akan datang)
  • Kertas 2 [ Soalan (Ed.2) (muatnaik 15 Sept. 2008-Edisi terkini) | Jawapan Cadangan (muatnaik 21 Sept. 2008)]

SMK Baru Miri, Sarawak (Percubaan SPM 1 2008)

  • Kertas 2 [Soalan sahaja] – sejak 16 Jun 2008 – Terima kasih Cg Hamidon.

SMK Baru Miri, Sarawak (Percubaan SPM 3 2008)

  • Kertas 1 dan 2 [Soalan sahaja] – sejak 18 Oktober 2008 – Terima kasih Cg Hamidon.

MRSM (Percubaan SPM 2008) – directlink mulai 6 Okt. 2008 – BARU

MAKLUMAN :
Fail di bawah ini merupakan salinan alternatif untuk KOLEKSI SOALAN PERCUBAAN SPM Cg Narzuki. Link di bawah disediakan dengan kebenaran khusus dari Cg Narzuki sebagai Mirrorlink. Soalan-soalan di bawah disediakan dalam bentuk fail padat (compressed files) dalam format 7-zip.
Sebelum memuatturun semua soalan di bawah, pastikan anda mendapatkan perisian percuma 7-zip dari http://www.7-zip.org/ (Direct link for files : 7z457.exe)

1. KELANTAN (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

2. KEDAH (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

3. SBP-SAS Putrajaya. (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

4. TERENGGANU (Kertas1 dan 2).7z

5. PERAK (Kertas 1 dan 2).7z

6. NEGERI 9 (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

7. JOHOR (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

8. PAHANG (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

9. SELANGOR – SMKDamansara Utama (Kertas 1 dan 2).7z

10. PERLIS (Kertas 1 dan 2, Skema).7z

JADUAL ANALISIS SOALAN PERCUBAAN PRINSIP PERAKAUNAN SPM 2008 (terkini 2/10/2008)

Sementara menunggu soalan percubaan spm yang lain, sifu dapat mengumpul maklumat agihan soalan dari beberapa buah negeri dan sekolah. Untuk itu sifu sediakan analisis percubaan spm 2008 seperti yang pernah dilakukan tahun lepas.

Jadual di atas telah dikemas kini dengan maklumat dari Cg Narzuki. Harap anda dapat melihat ‘corak’ atau kecenderungan RAMALAN pihak-pihak terlibat. Ingatlah wahai pelajar bahawa soalan percubaan SPM itu boleh dianggap sebagai soalan ramalan.

Buku Teks Prinsip Perakaunan SPM

Sepertimana anda semua dah ketahui, buku teks Prinsip Perakaunan ada dua versi. Sila rujuk imej di bawah dan penerangan yang diberikan.

BUKU TEKS PRINSIP PERAKAUNAN SATU (warna kebiruan)
Penerbit : Edusystem Sdn. Bhd.
Harga : RM11.90
Penulis : Loh Lan
Negeri : Perlis, Kedah, Selangor, N.Sembilan, Pahang, P.Pinang, W.Persekutuan K.Lumpur & Labuan, Sabah, Sarawak
URL imej : https://sifu2b.files.wordpress.com/2008/08/btpak11.png

BUKU TEKS PRINSIP PERAKAUNAN DUA (warna kemerahan?)
Penerbit : Allwrite Sdn. Bhd.
Harga : RM11.90
Penulis : Ismail Ab. Wahab, Faridah Ahmad dan Azmi Abd Hamid
Negeri : P.Pinang, Perak, Melaka, Johor, Terengganu, Kelantan
URL imej : https://sifu2b.files.wordpress.com/2008/08/btpak2.png

Buku teks tingkatan lima juga mempunyai warna latar yang sama. maka buku teks edisi sabah, sarawak dan negeri lain berwarna kebiruan juga, manakala buku teks kelantan, terengganu dan lain-lain adalah kemerah-merahan.

Tujuan sifu paparkan tentang buku teks ini ialah:

a)   Sifu sendiri perlu tahu negeri mana yang gunakan buku teks yang serupa dengan Sabah. Sifu dah tahu dah. Kami di Sabah gunakan buku teks prinsip perakaunan SATU.

b)  memudahkan perbincangan kita semua (guru dan pelajar). Anda boleh utarakan kekeliruan atau ketidakfahaman tentang topik atau soalan dalam buku teks (Versi Satu-Sabah) berserta dengan nombor mukasurat yang berkenaan. Insyaallah sifu boleh beri respons yang lebih baik. TETAPI BUKAN BERI JAWAPAN. Itu tugas pelajar menjawab tugasan atau kerja rumah yang diberi.

Jadual Waktu Peperiksaan SPM 2008

Berdasarkan jadual rasmi SPM 2008 yang telah diterbitkan di lamanweb Lembaga Peperiksaan Malaysia, Kem. Pelajaran Malaysia, didapati kertas 3756 dijadualkan dalam hari yang sama.

Berikut adalah petikan jadual SPM 2008 (setakat pembacaan sifu pada 22 Ogos 2008)

Kertas Prinsip Perakaunan Kertas 2 – Isnin, 1 Disember 2008 – 8:00 hingga 10:30 pagi (2 jam 30 minit)

Kertas Prinsip Perakaunan Kertas 1 – Isnin, 1 Disember 2008 – 11:10 hingga 12:25 tengah hari (1 jam 15 minit)

Kepada sifu, jadual ini kira munasabah juga. Bagi pelajar khusus dalam kelas perakaunan, mereka mungkin memperoleh 4-5 hari tanpa peperiksaan yang digunakan utk mengulang kaji kali terakhir, atau sifu kerap panggil latihan “pemanasan badan dan minda.” Kepada calon kelas aliran Sains yg juga mengambil EST maka julat masa itu dalam 3 hari selepas EST.

Anda boleh muat turun jadual SPM 2008 di alamat dengan mengklik dan save link ini.

SEMOGA BERJAYA

Soalan Ramalan Prinsip Perakaunan SPM 2008

Soalan yang biasa ditanya, “Cikgu, cikgu rasa apa tajuk yang keluar tahun ini ya.” Seperti biasa sifu akan jawab, “Soalan dokumen sumber sudah pasti keluar, soalan 2 mungkin perkongsian lagi, soalan 3 hingga 6, nanti cikgu buat analisis.” Tapi tahun ini sifu terpaksa tambah, “Tapi ginilah, tahun 2008 ni ada perubahan sikit, so nanti sifu akan fikirkan dan buat cadangan soalan target SPM 2008.” Pelajar selalunya akan sengih, sama ada sengih nervous, atau sengih confident. Biasalah tu.

So, kali ini sifu nak buka gelanggang. Apa kata, anda semua cadangkan apakan topik yang keluar tahun ini.

Tapi sebelum itu, baca dulu maklumat ini yang sifu petik dari satu komen dalam blog Cg narzuki,

Maklumat daripada Cg Ghazali menyatakan bahawa “Perubahan 2008 bagi Kertas 2 SOALAN 2 dan 3 dari tajuk-tajuk `Anchor Item’ LCCI dan ACCA ( PP, Perkongsian, Rekod Tak Lengkap, Ak Kelab, Ak Kawalan) Soalan 1, 4, 5 dan 6 dari tajuk-tajuk lain.”.

Ini bermakna 2 SOALAN yang akan digunakan untuk penilaian gred LCCI-ACCA ialah SOALAN 2 dan SOALAN 3. Di mana tajuk-tajuk (Anchor Item) yang akan dikemukakan untuk tujuan tersebut adalah terdiri daripada topik-topik berikut :

1. Penyata Kewangan
2. Perkongsian
3. Rekod Tak Lengkap
4. Akaun Kelab dan Persatuan
5. Akaun Kawalan

SOALAN 1 : Dokumen sumber
SOALAN 4, 5, dan 6 : Topik-topik lain.

Terima kasih Cg Ghazali.

Setelah membaca pelbagai maklumat tentang perubahan fokus SPM 2008, maka sifu ingin menyarankan pelajar fokus kepada kemahiran berikut:-

Cadangan Soalan Kertas 2
1. Kitaran Perakaunan – dokumen sumber, BCP ke lejar dan ID;

2. Laporan kewangan – Penyata pendapatan perkongsian (lagi…);

3. Rekod tak lengkap – kaedah analisis

4. Akaun Kelab dan persatuan

5. Syarikat Berhad

6. Penyata penyesuaian bank.

Okay, itu adalah cadangan sifu. Seperti kata Cg narzuki, soalan anchor ialah soalan 2 dan soalan 3, maknanya jika pelajar nak 1A supaya dapat sijil kedua, Sijil Profesional tu, kemahiran S2 dan S3 mesti difokuskan dengan teliti termasuk menjawab dengan gerak kerja yang betul.

Apa-apapun, tolong diri anda (pelajar) sendiri, iaitu turut bersedia dengan kemahiran topik yang tidak sifu sebut di atas.

Tambahan – 29 Ogos 2008:
Anda berminat dengan analisis 4 tahun? Sila muatturun sekarang. Maaf ya, sifu dah sediakan sebelum Ogos lagi, tapi lupa nak muatnaik.

Soalan Percubaan SPM 2008

Soalan Percubaan Prinsip Perakaunan SPM 2008

Rakan Sifu, Cg Hamidon dari SMK Baru Miri, Sarawak telah sudi menyumbangkan soalan percubaan SPM 1 mereka di sini. Sesiapa yang berminat, pastikan anda muatturun soalan tersebut secepat mungkin.

Terima kasih Cg Hamidon.

Sila klik atau lawati pos ini, untuk SOALAN PERCUBAAN SPM 2008 PRINSIP PERAKAUNAN YANG LAIN.

Matrikulasi atau program asasi atau diploma?

Ramai pelajar yang bertanyakan sifu manakah di antara ketiga-tiga program lepasan SPM ini, mana yang lebih baik. Sifu dah jawab berulang kali tentang perkara ini di dalam komen balas sifu di sini. Untuk membolehkan pelawat blog ini membaca respons sifu yang terdahulu itu, maka sifu paparkan semula sebagai pos tetap.

Matrikulasi dan program asasi adalah program khas yang dirangka untuk membolehkan pelajar cemerlang melangkau program diploma. Matrikulasi keutamaan adalah program satu tahun (PST) walaupun ada juga program dua tahun (PDT). Matrikulasi yang popular sekarang ialah matrikulasi KPM. Namun begitu program asasi seperti program asasi sains atau program asasi undang-undang atau program asasi perakaunan juga memberi peluang lepasan SPM melangkau ke peringkat ijazah dalam tempoh singkat iaitu 1 tahun (2 semester) . Kedua-dua peluang pembelajaran ini, matrikulasi dan program asasi dikenali sebagai program laluan pantas (fast track). Bayangkan dalam usia 19 tahun pelajar dari kedua-dua program ini, jika cemerlang, layak memasuki program ijazah aliran sains (3 tahun kecuali perubatan 4-5 tahun) atau perundangan (3 tahun) atau perakaunan (4 tahun) dan selepas tamat belajar, bakal memasuki dunia pekerjaan di usia muda, 21-22 tahun.

Diploma pula terbuka kepada semua lepasan SPM dan semua aliran dan jenis persekolahan. Walau bagaimanapun, ia menawarkan tempoh pembelajaran yang panjang iaitu 3 tahun. Hanya selepas tamat atau bergraduat dari diploma, barulah pelajar lepasan diploma boleh mengikuti program ijazah dalam bidang yang mereka minati, sama ada aliran sains/teknikal atau aliran sastera. Ada banyak peluang belajar disediakan dalam kategori diploma oleh itu pelajar boleh merancang kerjaya mereka dari awal lagi. Sebagai contoh, pelajar diploma perakaunan selepas tamat pegajian boleh membuat keputusan sama ada terus sambung belajar atau terus bekerja. Sebaliknya pelajar matrikulasi dan program asasi tidak boleh berhenti belajar kerana dari segi pengiktirafan, sijil matrikulasi dan program asasi itu hanya sah kegunaannya untuk kemasukan ke IPT. Jika mereka memilih untk bekerja sementara waktu atau bagi tempoh yang lama, pelajar-pelajar lepasan matrikulasi dan program asasi sebenarnya hanya memiliki kelayakan SPM. Begitulah bezanya dari segi taraf dan peluang pekerjaan.

Tetapi perlu diingat di sini, pelajar-pelajar yang memohon matrikulasi dan program asasi sememangnya diandaikan akan terus belajar ke peringkat ijazah, dan kerana itulah pihak KPM dan IPTA yang menawarkan program-program laluan pantas ini hanya memilih pelajar cemerlang. Ini kerana dipercayai pelajar sedia cemerlang dalam SPM akan mampu menangani kehidupan dan proses pembelajaran yang ketat dan pelbagai bagi tempoh singkat 2 semester. Juga diyakini individu sebegini sebenarnya mempunyai kesungguhan dan cita-cita diri yang jelas. Tanpa faktor ini, maka ada segolongan kecil pelajar lepasan SPM yang menyesal mengikuti program matrikulasi maupun program asasi kerana didapati lebih ‘demanding’ dan agak sukar menerima perubahan yang mesti dilakukan pelajar. Program diploma pula, walaupun turut dipohon oleh pelajar cemerlang dan pelajar sederhana, proses pembelajarannya telah direncanakan dan dipanjangkan bagi tempoh 3 tahun. Maka pelajar-pelajar diploma ada sedikit ruang ‘bernafas’ dan peluang membetulkan keadaan jika mengalami kegagalan atau kejatuhan prestasi.

Tetapi pembaca blog ini harus sedar bahawa matrikulasi, program asasi dan diploma sememangnya dirancang berdasarkan dasar dan falsafah yang berbeza. Jika anda memilih matrikulasi atau program asasi ketahuilah bahawa jerih payah anda dibalas dengan kepantasan memasuki bidang ijazah dan dunia pekerjaan manakala program diploma, walaupun tidak ‘menyesakkan nafas’ pelajar tetapi dari segi persaingan, akan terlewat masuk ke peringkat ijazah dan seterusnya lambatmemasuki bidang pekerjaan sebagai lepasan ijazah.

Contohnya anggaplah ada 2 orang pelajar, pelajar A dan Pelajar B merupakan lepasan SPM 2007 kini mencari peluang belajar di IPTA. Pelajar A ditawarkan matrikulasi di Kolej Martrikulasi Labuan, pelajar B ditawarkan diploma perakaunan di UiTM Shah Alam. Kedua-duanya adalah pelajar cemerlang dan kedua-duanya berpakat bakal mengikuti program ijazah perakaunan di UUM.

Di usia 18 tahun ini, kedua-duanya memulakan pengembaraan masing-masing tahun 2008 ini.

Pertengahan tahun 2008 – Pelajar A mula belajar di matrikulasi PST manakala Pelajar B mula belajar di peringkat diploma perakaunan di UiTM.

Pertengahan tahun 2009 – Pelajar A tamatkan pengajian matrikulasi dengan CGPA 3.80 dan Julai 2009 mula mengikuti program ijazah perakaunan di UUM di tahun pertama. Pelajar B pula memasuki tahun kedua pengajian diploma.

Pertengahan tahun 2010 – Pelajar A sedang belajar di tahun kedua ijazah perakaunan di UUM. Pelajar B memulakan pembelajaran di tahun ketiga program diploma beliau.

Pertengahan tahun 2011 – Pelajar A sedang belajar di tahun ketiga ijazah perakaunan di UUM. Pelajar B dah tamat diploma dengan CGPA 3.80 juga dan mulai Julai 2011 mulakan pengajian beliau di tahun pertama ijazah perakaunan di UUM. Pelajar A sekarang ini senior 3 tahun berbanding rakannya Pelajar B yang baru menjadi pelajar junior.

Pertengahan tahun 2012 – Pelajar A memulakan pembelajaran di tahun keempat dan terakhir program ijazah perakaunan di UUM. Rakannya pelajar B pula baru memasuk tahun kedua pengajian ijazah perakaunan di UUM juga.

Pertengahan tahun 2013 – Pelajar A telah tamat pengajian dengan CGPA 4.00, menunggu konvokesyen dalam bulan Ogos dan sejak Julai dah bekerja di Ernst & Young sebagai pembantu juruaudit. Pelajar B sedang melanjutkan pelajaran di tahun ketiga ijazah perakaunan di UUM.

Pertengahan tahun 2014 – Pelajar A masih berkerja di Ernst & Young dan kecekapannya menyebabkan beliau telah dinaikkan jawatan dan tangga gaji yang lebih lumayan. Pelajar B mula belaja di tahun keempat, tahun terakhir ijazah perakaunan di UUM.

Pertengahan tahun 2015 – Pelajar A masih bekerja di E&Y dan memasuki tahun ketiga bertugas untuk melengkapkan syarat menjadi akauntan bertauliah*. Pelajar B tamat pengajian degan CGPA 4.00 dan sedang menunggu konvokesyen di bulan Ogos 2015. Mula bekerja di Price Waterhouse sejak Julai 2014 dan bakal mencipta kerjaya sebagai akauntan bertauliah juga.
* Syarat untuk mejadi akauntan bertauliah ialah pengalaman 3 tahun bekerja minimum dalam bidang perakaunan yang diiktiraf. Juruaudit adalah salah satu darinya.

Dan begitulah seterusnya. Dengan andaian persaingan yang sihat, dan tiada masalah yang menghalang kedua-dua mereka menangguhkan pembelajaran dan mencari pekerjaan. Sifu berharap, dari penerangan dan contoh yang sifu berikan dapat memberi sedikit gambaran kepada pelajar untuk membuat keputusan mana satukah laluan yang lebih sesuai kepada dirinya. Setiap keputusan itu bakal mempengaruhi peluang dan kejayaan anda di masa hadapan.
Tambahan : Jika pelajar B sambung belajar ke peringkat ijazah di UiTM, sebagai pemegang diploma UiTM, beliau layak mendapat pengecualian jam kredit, dan tempoh masa belajar boleh disingkatkan kepada 3 tahun (6 sem) atau 3 1/2 tahun (7 sem), tertakluk kepada syarat UiTM. Sebaliknya jika sambung belajar ke IPTA lain, pelajar B terpaksa mengharungi pembelajaran genap 8 sem (4 tahun).

Selain dari itu, sifu turut memetik beberapa jawapan sifu untuk tatapan pembaca. Bacalah dalam konteks yang positif dan untuk mengetahui urutan komen balas antara sifu dan pelawat yang lain, ikuti pos ini dan komen yang telah mececah 489 komen dan komen balas sifu.

Mahmud Cekoneng,
Kalau Mahmud sanggup menghadapi program SATU TAHUN matrikulasi, dengan matlamat jelas nak cepat dapat belajar ke ijazah maka pilih matrikulasi. INGAT! matrikulasi sememangnya bakal menguji kemampuan anda. Ada segolongan individu takut ke matrikulasi kerana takut gagal. Well, memanglah ada peluang gagal jika gagal merancang kejayaan sendiri. Matrikulasi adalah program khas, program terpantas masuk ke peringkat ijazah. Dalam usia 19 tahun awak dah menjejak kaki dlam tahun pertama ijazah, berbanding program diploma yang memakan masa 3 tahun. Ketika usia 21 tahun barulah menjadi pelajar ijazah di tahun pertama. Nampak tak bezanya. Matrikulasi mencabar tetapi berbaloi kerana dgn itu awak berpeluang (dgn syarat berjaya dengan cemerlang di matrikulasi dan ijazah) memotong pelajar lepasan diploma yang baru belajar ke ijazah dengan memasuki dunia pekerjaan lebih cepat. Di usia 22 tahun awak dah boleh mencari pekerjaan bersandarkan ijazah awak. Takkah berbaloi ke matrikulasi. Tetapi pastikan awak mengubah kaedah belajar dan strategi belajar, matrikulasi bukannya SPM lagi.
Sports, nak pergi okay gak, tetapi kalau sifu tak silap ia adalah program diploma, so mahmud fikirlah sendiri, nak laju ke ijazah atau mulakan langkah perlahan di diploma.
Seperti kata nabil, “Lu pikirlah sendiri!” heheh

budakPTS,
setakat ini, pelajar matrikulasi hanya ‘laku’ untuk IPTA. Kalau adapun bekas pelajar matriks ke luarnegara, ia adalah program khas untuk pelajar cemerlang (sifu ada sebut perkara ini dalam komen lain sebelum ini) tetapi dari ucapan pengarah bahagian matrikulasi, ianya untuk menjadikan peljar cemerlang itu tenaga pengajar matrikulasi. Awak nak jadi doktor, so tak payahlah mohon ke luar negara melalui matrikulasi. Teruskan saja menjadi doktor di USM, UM atau UKM, dah mencukupi.

Syeeda,
Matriks hanya tawarkan program persediaan sebelum ijazah, selalu digelar pra-universiti. Dari segi persaingan ia akan bersaing secara langsung dgn pelajar STPM dan program asasi kerana ketiga-tiga ini adalah prgram pra-u ke ijazah. IPTA dan IPTS adalah organisasi pendidikan peringkat tinggi, diploma, ijazah, masters dan PhD.