Now my head turns to SPM 2008

Dah selesai tugas untuk calon SPM 2007, sekarang perhatian sifu beralih kepada bakal calon SPM 2008. Yes, I am talking to you Form 4 students. Walaupun bercuti, tapi tak rugi belajarkan. Anggap aja hobi. Tak puas bercuti? Hari-hari pun cuti, so tak rugipun. Tapi jangan tertekan, relaks. Ini suggestion aja. Tak dapat belajar pun tak pa, asalkan semasa cuti ini tetap menanam azam dan motivasi kendiri yang positif. Bayangkan kejayaan pada masa akan datang. Fikirkan apakah perancangan atau strategi belajar bila buka sekolah nanti.

Sebenarnya apa yang sifu cadangkan ialah menyediakan diri dengan pemikiran positif dan membuat persediaan mental. Ia perlu supaya semangat baru akan timbul apabila buka sekolah nanti.

6 responses

  1. Habsah Mohd. Ibrahim

    Yeah…that’s a good suggestion, Sifu. How to get them started? I have a problem with the form 4 PA students this year though I’m not teaching them. I never have the chance to teach f4. I was only ask to teach form5 classes. So every year, when these student go to f5 I have to revise all the form 4 topic again with them which I feel it’s a waist of time. They are all art students…can’t expect much from them.

    What I want to know is how can we get them motivated and make them like the subject. I heard from the form4 teachers that there are some students have 0 marks for their paper 2. …this will make me sick again next year. Need help from you Sifu. Thank you.

  2. yup sifu… sy lah calonnya… uwaaaa… x saba rsenye…

  3. aSSaLaMualaikum..
    cIKgu,NeXT YEar saya salah seorang yang akan menduduki spm
    prinsip akaun..Saya nak tanya apa yang perlu ditekankan sgt bila masuk fm 5 nanti dan apa yang penting bab fm 4??

  4. Hazirim, semuanya penting. Dah lihat soalan SPM 2007? Kalau belum cuba pinjam dari senior atau guru awak sejurus buka sekolah. Ada perubahan dari segi penyediaan soalan dan mungkin berterusan untuk tahun hadapan. Subjek T4 penting juga termasuk bahagian penyediaan akaun penamat.
    Secara ringkasnya:
    1. Dokumen sumber – kemahiran penyediaan BCP, Lejar, ID tanpa pelarasan
    2. Penyediaan penyata pendapatan dan kunci kira-kira dengan pelarasan
    3. Lembaran kerja dengan pelarasan
    4. Penyediaan akaun penamat bagi tempoh 2-3 tahun.

    Masa cuti ini tak rugi kalau hazirim asah kemahiran-kemahiran spt di atas.

  5. terima kasih..yang sifu cakap tuh..fm 5 dgn fm punya bab la?saya masih tak berapa mahir lejar dan nak catat dalam buku tunai..jurnal bolehla.macam mana nak senang tau pasal lejar dan buku catatan pertama?saya sebelum ni score 1a tetiba final exam saya jatuh sebab tak berapa mahir nak wat lejar ngan buku catatan la sifu..saya bimbang kalau masih tak mahir.macam mana nak jadi lebih senang?adakah memerlukan latihan yang banyak nak wat kemahiran itu??

  6. Hazirim, tak de senang sangat. Dalam pencarian mana-mana ilmu akademik/subjek di sklh nak cemerlang dalam erti kata sebenar tiada shortcut. Latihan berulang sehingga menjadi kebiasaan, adalah salah satu cara mengasah kecekapan dan kemahiran simpankira dan perakaunan.

    Tapi sebenarnya dari jurnal dan buku tunai sebenarnya senang sangat. BT contohnya, jika semua item betul, apa-apa item tersenarai di sebelah debit MESTI dipos ke lejar ke sebelah kanan. Akauan apa terlibat? Cari nama akaun yang tertulis di dalam butiran BT tadi. Jika belum wujud, maka buka satu akaun lejar yg baru. Tapi ingat, dlm perakaunan, baki b/b tak ada akaun, begitu juga baki h/b. kedua-duanya hayalah catatan khas untuk pembukaan dan penutupan akaun berkenaan. Lejar Belian contohnya pula, dah tentu mesti dicatat ke dalam Akaun Belian. Jangan banyak perfikir, nilai jumlah akhr jurnal tersebut mesti terus aja debitkan akaun belian dan tulis pelbagai pemiutang. Senang. Sema senarai pemiutang mesti dicatat di dalam akaun pemiutang masing-masing, dan ingat aja pemiutang mesti di sebelah kredit dan tulis butiran belian.
    Itulah contoh mengingat. Apa soalan pun akan meminta kaedah yang sama. Cuba semua soalan SPM sebenar kalau mampu, dan semak jawapan anda. JIka nak yakin dgn jawapan diberi, sila muatturun soalan dan skema jwapan sifu, kerana semua didlm blog ini tlh disemak dan diperbetulkan. Cabaran bagi hazirim ialah jawab soalan 1 aje, jadi tak membebankan. LEpas tu semak dgn skema jawapan sifu. Sifu cadangkan soalan MRSM 2006, 2007, Percubaan Terengganu 2007, soalan SPM 2007 sebenar. Dah ada 4 set soalan. Gunakan set soaln itu (cari sendiri dlm blog ini), dan lepas tu semak jawapan. Sifu jamin skema jwapan yang sifu sediakan adalah betul semuanya dan mematuhi pemarkahan SPM, insyaallah selagi tiada perubahanlah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: