Kelayakan Diploma ke Ijazah Perakaunan

Kelayakan lepasan Diploma bagi tahun 2007 dan sebelumnya. Perhatikan bahawa syarat kelayakan bagi calon lepasan diploma sememangnya berbeza berbanding pelajar STPM.

UDM – http://www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=5u3mlzewbay&thumb=6

UIAM – http://www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=1dmdbdjq3rz&thumb=6

UiTM – http://www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=35mgnc5txzc&thumb=6

UKM – http://www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=8mtwa5mwzws&thumb=6

UM – http://www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=8dydnlinzhl&thumb=6

UMS -  http://www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=3r1dxljlzld&thumb=6

UMT – http://www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=45yx2birjou&thumb=6

UPM – http://www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=cbrldz1jvsq&thumb=6

USIM – http://www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=cmbxym34azd&thumb=6 

USM – http://www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=2hbmtycymgh&thumb=6

UUM – http://www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=1gzz9ipttm6&thumb=6

Bidang Pendidikan (bakal guru)

UUM – http://www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=fugnwwwlwll&thumb=6

23 gerakbalas-gerakbalas

  1. sifu,skrg sye masih belajar d ting. 4 prinsip akaun..cita-cita sye adalah untuk menjadi accountant..tapi sekolah sye tak de addmath untuk kelas prinsip akaun..jd sye risau kerana takut tidak ade tempat untuk masuk ke matrikulasi..jd ape pendapat sifu?? perlu ke sye ambil addmath sebagai subject tambahan??atau sifu boleh beri maklumat untuk memberi sye pengetahuan tentang universiti @ kolej yg sye boleh masuk walaupun tiada subject addmath..

  2. knp di sini hnye lepasn diploma universiti je??
    untuk student politeknik tiada kew???

  3. zharif :
    knp di sini hnye lepasn diploma universiti je??
    untuk student politeknik tiada kew???

    Zharif, lepasan diploma politeknik juga boleh memohon ke peringkat ijazah di IPTA mahupun IPTS. Syarat-syarat adalah hampir sama seperti lepasan diploma IPTA lain.

  4. hada :
    sifu,skrg sye masih belajar d ting. 4 prinsip akaun..cita-cita sye adalah untuk menjadi accountant..tapi sekolah sye tak de addmath untuk kelas prinsip akaun..jd sye risau kerana takut tidak ade tempat untuk masuk ke matrikulasi..jd ape pendapat sifu?? perlu ke sye ambil addmath sebagai subject tambahan??atau sifu boleh beri maklumat untuk memberi sye pengetahuan tentang universiti @ kolej yg sye boleh masuk walaupun tiada subject addmath..

    Sesetengah program diploma tidak mewajibkan adanya addmaths. Jika awak ingin menggunakan laluan Diploma ke ijazah perakaunan, maka usahakan supaya subjek Math awak secemerlang boleh. Diploma politeknik juga layak ke ipta.

  5. salam..sifu kalau pelajar diploma perakaunan.nk buat pratikal dekat syarikat insurance dan bank itu agak2 sifu ok kew??ye la lau yg bgus pun msti audit firm kn..

  6. salam,
    saya mendapat tawaran ke uitm untuk course sistem maklumat perakaunan.
    TAPI DALAM MASA YANG SAMA,
    saya juga mendapat tawaran ke politeknik premier untuk course kewangan dan perbankan.
    Dua² course saya minat. SPM 2009 yang lepas, saya dapat A- utk akaun. LCCI pun dapat 1. saya ingin meminta jasa baik tuan untuk memberi pandangan tentang prospek kerja di antara kedua² course ini. ramai yang saya tanya, ramai jugak yang suruh pergi ke UiTM hanya kerana UiTM tu ‘U’. :’( Budak² poli memang orang tak pandang ke?

    terima kasih.

  7. sifu… sy ni seorang penuntut diploma acc di kptm(under uitm) tp yg wtkn sy rsau ialah pointer sy amaatlah rendah..huhu belom 2.5++ . sy msih ad pluang nk smbg degree ke kt uitm? ijazah pengurusan perniagaan ke..huhu tolong sy sifu.. bg pndapat…

  8. sy mrupakan plajar dip akaun di uitm…sy mndpat twran untk ke progrm penerapan diploma ke degree…jd sy ingn mengetahui bgaimnakah perjlanan progrm ini berlku?
    apkah kbaikan dn kburukan program ini?

  9. sy nk tnye…,sy dpt twran dri dipl0ma ke degree atau fast track…,ape kebaikan dan keburukan twran nih…

  10. salam sifu..harap dapat jawap soalan saya..saya seorang pelajar ipts dip perakaunan dan sedang menjalani praktikal sehingga bulan mac 2011..adakah saya boleh apply upu untuk iklan januari ini?masalah saya, saya belum tamat semester akhir..boleh juga bantu saya di aaain_90@yahoo.com.my

  11. sy plajar IPTS mengambil diploma in accounting..tp sy keliru dgn tawaran yg dianjurkan…sy terima 2tawaran sama ada ke UiTM atau ke KOLEJ..
    kedua2nya menawarkan diploma account..apakah perbezaan LCCI dgn tawaran yg dianjurkan oleh UiTM?adakah uitm juga amek sijil LCCI?dan sy telah menerima sijil LCCI LEVEL 2 wktu SPM,boleh x klu sy skip je level 2 then amek je level3?dan jika sy gagal utk pass dlm ENGLISH BUSINESS STUDY’adakah sy masih boleh mendapat diploma?adakah sy telah melakukan pemilihan yg salah utk ke kolej?sekiranya gagal utk pass acount paper,berapa bayaran utk ulang smula paper tu?

  12. mirrah :
    sy plajar IPTS mengambil diploma in accounting..tp sy keliru dgn tawaran yg dianjurkan…sy terima 2tawaran sama ada ke UiTM atau ke KOLEJ..
    kedua2nya menawarkan diploma account..apakah perbezaan LCCI dgn tawaran yg dianjurkan oleh UiTM?adakah uitm juga amek sijil LCCI?dan sy telah menerima sijil LCCI LEVEL 2 wktu SPM,boleh x klu sy skip je level 2 then amek je level3?dan jika sy gagal utk pass dlm ENGLISH BUSINESS STUDY’adakah sy masih boleh mendapat diploma?adakah sy telah melakukan pemilihan yg salah utk ke kolej?sekiranya gagal utk pass acount paper,berapa bayaran utk ulang smula paper tu?

    Mudah aja. Awak nak pengiktirafan terus dari badan bertauliah perakaunan? Jika ya LCCI adalah antara jawapannya. ACCA pun ada juga. Saya telah dimaklumkan oleh seorang pegawai dari LCCI, di Malaysia sijil tauliah LCCI TIDAK disamakan dengan kelulusan Diploma perakaunan, tetapi dibeberapa buah negara lain, ia dianggap setaraf.

    Jika dah ada LCCI tahap 2, awak bolehlah beranikan diri mendaftar terus ke pusat latihan dan peperiksaan yang sah LCCI untuk melanjutkan pembelajaran ke tahap 3 dan seterusnya. Ia amat berguna untuk bekerja dalam bidan perakaunan di sektor swasta tetapi dalam sektor kerajaan, kelulusan LCCI belum dapat menjamin tangga gaji setaraf lepasan diploma. Kenapa? Itu kena tanya dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.
    Setakat yang sifu tahu, jika awak duduki peperiksaan LCCI, awak boleh mengulang berulang kali jika gagal atau tak cukup syarat. SEbaliknya di IPTA atau kolej, diploma adalah program pendidikan yang ada kuliah dan pentaksiran bersyarat. JIka gagal mencapai CGPA yang minimum, pelajar berisiko diberhentikan belajar.

    Akhir sekali, LCCI tak sama dengan diploma perakaunan.

  13. sy nak tanye.. dip. perakaunan memang syarat dia bahasa inggeris kena kepujian ke???..bahasa inggeris sy setakat lulus jer..math sy pula b+..ta layak jugak ke??

  14. muzakkir mukhtafil

    Salam sifu…saya pelajar lepasan SPM 2010…sye dpt A- dlm akaun….so sye keliru nk masuk matrik ke atau diploma akaun di UNISZA…klau dip akaun di Unisza bolekah transfer kredit klau sye amik ijazah akaun di UIA?…atau better U lain?

  15. AY NK MSUK UTM SKUDAI…NK SMBUNG DGREE PERAKAUNAN…APA SYARAT DY YE?
    CMNE YE..

  16. salam saya student lepasan diploma dalam bidang sains dan kesetiausahaan tapi saya minat nak sambung degree dalam bidang perakaunan boleh tak???

  17. pls reply me sifu..thnku…

  18. salam sifu n others,sy nk tanye pd sifu,harap dpt tolong la..
    sy telah bekerja di sektor kerajaan tapi belum disahkan jwtan lg,sy ade diploma cdg nak smbg pjj amik dgree boleh ke tnpa disahkan jawatan ? lg satu sy tktau kt mane boleh buat pjj ijazah perakaunan ,harap sifu dapat tolong berikan info pada saya..
    terima kasih sifu…

  19. assalamualaikum sifu..maaf krana mengganggu..saya nak tya..saya skrang lepasan SPM.saya keliru untuk memilih kos yg sesuai..kalau ikot pendapat sifu..apa yg patut saya lakukan..memilih kos ikot minat atau result.saya ambik subjek akaun.fizik.bio.chemist.apa kelebihan kos perakaunan jika nak dibandingkan dgn farmasi dan engineering.kos akaun ni terbahagi kpd byk cabang pulak kan..harap sifu blh tlg saya..trima kasih..

  20. salam sifu , sy nak tanya sifu ni dengan kelulusan spm sy mcm ni adakah sy masih berpeluang tuk menyambung d mana2 ipta ?
    BM=A-
    BI=D <—– sy risau krana bi sy x kdit
    MT=A-
    SEJ=A
    PA=A
    SC-A
    ADDMTH-B
    SYARIAH-B
    QURAANSUNNAH-B
    EKO=B
    BA=B
    Sifu sy ad mmohon matrikulasi , pndapat sifu adakah sy dikira layak dtrima masuk ke matrikulasi ngn kputusan bgini terutamanya BI? n blh x sy smbung mana2 ipta dengan keaddan bi sy D =( ? =(
    harap sifu dpt mmberi sy sbarang nasihat , trima kasih , :(

  21. salam sifu, kalau saya dapat diploma dlm LCCI, bole tak saya mohon utk degree ? lgpun sya ambi dip Lcci ne scara part time :(

  22. Salam Sifu,saya telah ditawarkan ke Kolej Profesional MARA Diploma In Bussiness Study di Ayer Molek,Melaka.Saya nak tanya Sifu,bolehkah saya ingin menyambung pengajian dalam Ijazah Sarjana Muda Perakaunan setelah saya tamat Diploma In Bussiness Study dan adakah kolej ini diiktiraf MQA,JPA? terima kasih…

  23. salam. sy nk tnye,skrg ni sy mengambil diploma in electrical engineering di politeknik.. lepas sy habis diploma.boleh ke sy smbung degree pendidikan ?

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 122 other followers

%d bloggers like this: