Tarikh Pengumuman Menerima Slip Keputusan SPM 2010

Dengan kuasa yang tiada pada saya, turut mengumumkan bahawa tarikh menerima slip keputusan SPM 2010 jatuh pada 23 haribulan Mac 2010 bersamaan dengan hari Rabu.

Sekian terima kasih.

About these ads

75 responses

  1. hello sifu, saya nak tanya, jika keputusan saya –>
    bm (A)
    bi (A)
    moral (A)
    sejarah (A)
    maths (B+)
    add maths (D)
    physics (D)
    kimia (D)
    bio (D)

    boleh ke saya maasuk ke matrikulasi? saya risau sebab syarat minimum untuk menyertai matrikulasi mata pelajaran science sekurang-kurangnya C. boleh ke saya mengambil PROGRAM DUA TAHUN di matrikulasi nanti? saya bercadang nak masuk ke aliran sains

  2. salam sifu , saya ingin bertanya , result spm sy bru2 nie seperti nie :
    BM :B
    BI :D
    MATH:A-
    SCIE:B+
    P.I:B+
    SEJ:C
    P.AKAUN:B
    PERDAGANGAN:C+
    ADDMATH:E

    so , sifu rasa kemanakah hala tuju yg layak dgn keputusan saya ini , IPTA layak ker , or matrik atau ape2 lah ,

  3. maaf , bahasa inggeris saya dapat D .

  4. salam sifu, sy nak tanya, sye baru dapat result spm saya iaitu
    BM = B+
    BI = B
    MORAL = A-
    HISTORY = A
    MATHEMATICS = A
    ADDITIONAL MATHEMATICS = C
    PHYSICS = G
    CHEMISTRY = B
    BIOLOGY = C

    soalan saya, boleh ke saya apply program asasi sains di UM atau di UITM? disebabkan physics saya G, ramai kawan2 sy kata saya tak akan berjaya ke program asasi UM atau UITM. dan selain itu, boleh ke dengan result saya nie, saya boleh memohon jurusan perakaunan atau jurusan sains di matrikulasi? terima kasih

  5. spm :hello sifu, saya nak tanya, jika keputusan saya –>bm (A)bi (A)moral (A)sejarah (A)maths (B+)add maths (D)physics (D)kimia (D)bio (D)
    boleh ke saya maasuk ke matrikulasi? saya risau sebab syarat minimum untuk menyertai matrikulasi mata pelajaran science sekurang-kurangnya C. boleh ke saya mengambil PROGRAM DUA TAHUN di matrikulasi nanti? saya bercadang nak masuk ke aliran sains

    Saya bukan sifu adik..tp bg saya result adik mmg xboleh mintak matrik..semua sains subjek dpt D jer..form 6 sains stream pon xlepas ni..disarankan adik tukar bidang sastera..utk lebih peluang ke u amek bidang akaun atau ekonomi..dgn result adik..adik xlepas even utk diploma bidang sains (tp sastera boleh)..politeknik diploma pon xlepas ni tp bidang sastera boleh..jgn sedih..better adik cuba utk stpm..

  6. hazmyl :salam sifu , saya ingin bertanya , result spm sy bru2 nie seperti nie :BM :BBI MATH:A-SCIE:B+P.I:B+SEJ:CP.AKAUN:BPERDAGANGAN:C+ADDMATH:E
    so , sifu rasa kemanakah hala tuju yg layak dgn keputusan saya ini , IPTA layak ker , or matrik atau ape2 lah ,

    matrik xlepas ni dik..kalo diploma kejururawatan boleh la ni..atau diploma bidang pengurusan,perakaunan maybe uitm..cuba try..or amek STPM akaun/ekonomi..

  7. merdeka :salam sifu, sy nak tanya, sye baru dapat result spm saya iaituBM = B+BI = BMORAL = A-HISTORY = AMATHEMATICS = AADDITIONAL MATHEMATICS = CPHYSICS = GCHEMISTRY = BBIOLOGY = C
    soalan saya, boleh ke saya apply program asasi sains di UM atau di UITM? disebabkan physics saya G, ramai kawan2 sy kata saya tak akan berjaya ke program asasi UM atau UITM. dan selain itu, boleh ke dengan result saya nie, saya boleh memohon jurusan perakaunan atau jurusan sains di matrikulasi? terima kasih

    sayang betol fizik dpt G..kalo tak dah lepas dah utk matrik..ni bukan setakat pasum..matrik kpm pon belum tentu dpt ni..tp byk lg peluang dgn result adik ni..lg pon adik punya kimia bagus..bio pon ok gak..ape kata mintak jer diploma dkt UiTM dalam bidang sains sprt diploma mikrobiologi,diploma teknologi makmal perubatan,diploma kesihatan persekitaran ke..STPM aliran sains lepas ni..

  8. Xcalibur :

    spm :hello sifu, saya nak tanya, jika keputusan saya –>bm (A)bi (A)moral (A)sejarah (A)maths (B+)add maths (D)physics (D)kimia (D)bio (D)
    boleh ke saya maasuk ke matrikulasi? saya risau sebab syarat minimum untuk menyertai matrikulasi mata pelajaran science sekurang-kurangnya C. boleh ke saya mengambil PROGRAM DUA TAHUN di matrikulasi nanti? saya bercadang nak masuk ke aliran sains

    Saya bukan sifu adik..tp bg saya result adik mmg xboleh mintak matrik..semua sains subjek dpt D jer..form 6 sains stream pon xlepas ni..disarankan adik tukar bidang sastera..utk lebih peluang ke u amek bidang akaun atau ekonomi..dgn result adik..adik xlepas even utk diploma bidang sains (tp sastera boleh)..politeknik diploma pon xlepas ni tp bidang sastera boleh..jgn sedih..better adik cuba utk stpm..

    jika saya ambil undang-undang, boleh ker?

  9. assalamualaikum sifu,

    saya berminat dlm bidang farmasi tapi result subjek sains saya taklah baik sngt
    Kimia= B
    Physics=C+
    Biologi=C

    saya mmg tak layak utk bwt diploma dlm bidang farmasi.
    tpi kalau saya bwt pra-diploma dulu sifu rsa idea yg baik atau tidak??

    tapi sifu saya ada rsa sedikit takut nanti saya takdpt bawak pra-diploma itu sendiri.
    tapi saya mmg minat sngt nk bwt diploma farmasi.
    harap sifu dpt bantu saya.
    saya tengah runsing.

    family saya ada jugak nasihatkan saya utk apply diploma kejururawatan.

  10. Assalamualaikum sifu,

    saya mendapat result spm spt d’bawah,tp masih keliru dimana ingin teruskn pelajaran..

    BM = A+
    BI = A+
    Sejarah = A
    Matematik = A
    Matematik tambahan = A-
    Fizik = B+
    Kimia = B
    Biologi = A-
    PQS = A+
    PSI = A+
    BAT = A-

    saya sgt minat bidang farmasi tetapi keputusan sy dlm subjek sains kurang memuaskan..perlukah saya masuk matrik dahulu? Jika saya mendapat kputusan cemerlang semasa matrik,dan apabila sy ingin menyambung ijazah dlm bidang farmasi,adakah keputusan spm masih di ambil kira??sy x b’cadang mngambil diploma krna ingin m’jimatkn masa belajar. Sy tidak tau sama ada ingin memilih matrik atau asasi..bantulah sy.

  11. Amy :assalamualaikum sifu,
    saya berminat dlm bidang farmasi tapi result subjek sains saya taklah baik sngtKimia= BPhysics=C+Biologi=C
    saya mmg tak layak utk bwt diploma dlm bidang farmasi.tpi kalau saya bwt pra-diploma dulu sifu rsa idea yg baik atau tidak??
    tapi sifu saya ada rsa sedikit takut nanti saya takdpt bawak pra-diploma itu sendiri.tapi saya mmg minat sngt nk bwt diploma farmasi.harap sifu dpt bantu saya.saya tengah runsing.
    family saya ada jugak nasihatkan saya utk apply diploma kejururawatan.

    amy..xpayah mohon utk jururawat..bg saya awak amat layak utk diploma farmasi..mintak ajer amy..atau pon try utk diploma physiotherapy,radiografi,teknologi makmal perubatan,kesihatan persekitaran..result awat bg saya ok

  12. harzy :Assalamualaikum sifu,
    saya mendapat result spm spt d’bawah,tp masih keliru dimana ingin teruskn pelajaran..
    BM = A+BI = A+Sejarah = AMatematik = AMatematik tambahan = A-Fizik = B+Kimia = BBiologi = A-PQS = A+PSI = A+BAT = A-
    saya sgt minat bidang farmasi tetapi keputusan sy dlm subjek sains kurang memuaskan..perlukah saya masuk matrik dahulu? Jika saya mendapat kputusan cemerlang semasa matrik,dan apabila sy ingin menyambung ijazah dlm bidang farmasi,adakah keputusan spm masih di ambil kira??sy x b’cadang mngambil diploma krna ingin m’jimatkn masa belajar. Sy tidak tau sama ada ingin memilih matrik atau asasi..bantulah sy.

    adik go for matrik la..result adik ok ape..ader peluang lg kat matrik..skor betol2 dpt 3.9 keatas PNGK tu..diploma farmasi adik hanya jadi pembantu farmasi jer..pembantu farmasi job description xmcm pegawai farmasi..malaysia perlukan pegawai farmasi bukan pembantu..gogoo

  13. Saya adr nak share program diploma sains kesihatan bersekutu di Universiti Malaya. lternative selain dr matrikulasi atau UPU..kalo cukup syarat why not mohon ajer

    Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia bagi mengikuti latihan berikut:
    Nama Program :
    2) DIPLOMA TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN
    3) DIPLOMA RADIOGRAFI

    Umur : Berumur 18 hingga 30 tahun
    Jantina : Lelaki dan perempuan
    Taraf Perkahwinan : Bujang
    Tempat Pengajian : Pusat Perubatan Universiti Malaya, Kuala Lumpur
    Tajaan : Pusat Perubatan Universiti Malaya, Kuala Lumpur
    Tempoh Program : 3 Tahun (Sepenuh Masa)
    Kelayakan Akademik
    Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setaraf dengannya dan mendapat :-
    (a) Kepujian dalam Bahasa Melayu (termasuk lulus ujian lisan), Bahasa Inggeris dan
    Matematik, SERTA
    (c) Bagi Program (2) memperolehi kepujian dalam 2 mata pelajaran Sains Tulen
    (keutamaan dalam mata pelajaran Kimia dan Biologi)
    (d) Bagi Program (3) memperolehi kepujian dalam 2 mata pelajaran Sains Tulen
    (keutamaan dalam mata pelajaran Fizik dan Biologi)

    Sihat fizikal dan mental serta tidak mengalami kecacatan yang menjadikannya tidak
    sesuai untuk mengikuti latihan.
    Ikatan perjanjian : Calon-calon yang berjaya menamatkan program dikehendaki berkhidmat dengan Pusat Perubatan Universiti Malaya selama 5 tahun.Pelajar/pelatih diberi elaun bulanan sebanyak RM 621.Ada elaun tahunan utk pakaian dan alattulis dan pegajian ditaja penaja samada UM/UMMC
    Tarikh Permulaan
    Program : 4 Julai 2011
    Tarikh Tutup : 10 April 2011 (sehingga 12.00 tengah malam)
    Cara Permohonan : 1. Permohonan hanya boleh dibuat secara online sahaja melalui
    http://spp.ummc.edu.my atau melalui laman web kami di http://www.ummc.edu.my
    dengan mendapatkan ID PPUM berharga RM5.00 di Bank Simpanan Nasional untuk
    membuat permohonan (termasuk RM1.00 caj perkhidmatan Bank Simpanan
    Nasional) mulai 28 Mac 2011 hingga 10 April 2011.
    2. Pemohon atau wakilnya hendaklah membawa bersama kad pengenalan baru atau
    salinan kad pengenalan baru pemohon untuk mendapatkan ID PPUM. Slip
    pembayaran hendaklah disimpan sebagai rujukan dan ID PPUM perlulah
    dirahsiakan.
    3. ID PPUM juga boleh digunakan untuk menyemak panggilan temuduga melalui laman
    web PPUM mulai 18 April 2011 hingga 30 April 2011. Keputusan temuduga akan
    diumumkan mulai 6 Jun 2011 sehingga 7 Jun 2011.
    4. Borang permohonan secara online perlu diisi dengan lengkap dan maklumat yang
    betul.
    PERHATIAN : Hanya calon yang disenarai tapis sahaja akan dipanggil untuk menghadiri sesi temuduga.

  14. sy dpt 4A tiada D E..
    minat nk ambik civil n mech eng(utm uitm ump)dip. dh semak dan layak utk memohon.
    agak2 sy bleh dpt x cos yg sy nk tu. ???
    atau sy kna ambik matrix dlu?

  15. Salam sifu,

    Saya baru lepas dapat result SPM. Result saya takde la bagus sangat tapi alhamdulillah.
    BM A
    BI A
    AG A
    SJ B
    MATH A
    ADD C
    ACC A
    PKU C
    PHY C
    CHM C

    So, nanti kalau ade rezeki saya nak smbung acc utk diploma. disebab kan intake ke IPTA pada bulan Sept saya nak minta pendapat Sifu, sekiranya saya ambil sijil LCCI sementara menunggu kemasukan ke IPTA apakah kebaikannya bagi saya?

  16. ouh okey , tapi kn sifu dengan keputusan saya tu boleh kah saya menyambung pengajian diploma perakaunan di unisza atau utm , sebab nya BI saya cuma dpt D , so diploma perakaunan di uitm memanglah tak layak , apa pendapat sifu ..

  17. saya dpt ini :

    kimia B+
    fizik C+
    biologi C+

    i cant go to matrix anymore sebab lambat daftar. *frustrated*
    adakah mana2 universiti yg akan mengambil saya dalam program asasi? kerana diploma mgambil 3 tahun. malah, susa utk ke degree lagi. bukankah begitu?
    form6 susah. tapi sangat ingin mengambil science stream jg. minat amat dengan farmasi jg.

  18. takdenama :
    saya dpt ini :
    kimia B+
    fizik C+
    biologi C+
    i cant go to matrix anymore sebab lambat daftar. *frustrated*
    adakah mana2 universiti yg akan mengambil saya dalam program asasi? kerana diploma mgambil 3 tahun. malah, susa utk ke degree lagi. bukankah begitu?
    form6 susah. tapi sangat ingin mengambil science stream jg. minat amat dengan farmasi jg.

    takdenama,bkn ke awk boleh hantar surat kpd bahagian matrikulasi utk mohon masuk ke sana…bg tau la sbb2 knapa x sempat nk isi borang online..cikgu kaunseling sy yg bg tau klau x sempat isi borang online,try hntar surat..

  19. terima kasih atas cadangan tersebut namun matrikulasi bahagian mana ya? jika saya ingin memasuki matrikulasi labuan, adakah sy perlu mghantarnya ke sana? atau ke cabang kl?

  20. keputusan spm saya :
    akaun a+
    math a-
    sej a-
    bm a-
    sc b+
    perdgangan b+
    agma b
    bi c+
    add math E

    ** sya nak tau apa beza pengurusan teknologi(perakaunan) dgn pengurusan teknologi yg di tawarkan di UTM . . dgn kptsan spm sy. agak2 layak ke nak mohon pngurusan teknologi(perakaunan) . thx .. tolong jawab ea :))

  21. saya dapat
    BM-A
    BI-B
    PI-A
    SJ-A
    MATEMATIK-A-
    SC-A
    AKAUN-A
    EKONOMI-A
    TASAWUR-A-
    DKAT BAWAH SLIP SY ADE TULIS 1119(GCE-O)-6C 3756(LCCI)-2
    SAYA TAK PAHAM ….APE MAKSUDNYER TU?LAYAK TAK SY NAK MOHON BIDANG AKAUN DI UITM

  22. pelajar :
    saya dapat
    BM-A
    BI-B
    PI-A
    SJ-A
    MATEMATIK-A-
    SC-A
    AKAUN-A
    EKONOMI-A
    TASAWUR-A-
    DKAT BAWAH SLIP SY ADE TULIS 1119(GCE-O)-6C 3756(LCCI)-2
    SAYA TAK PAHAM ….APE MAKSUDNYER TU?LAYAK TAK SY NAK MOHON BIDANG AKAUN DI UITM

    Pelajar, nak ke UiTM – Perakaunan? ANDA MEMANG LAYAK. Mohonlah dan tunggulah berita baik dari mereka. Berkenaan 1119 tu, 6C menunjukkan keupayaan English awak dalam pentaksiran GCE O Level. Kira kebolehan BI awak tu boleh tahan juga lah kalau nak ke UK. LCCI 2 tu bermaksud awak layak mendapatkan pengiktirafan profesiol dari LCCI International untuk LCCI Level 2. Anda telah lulus LCCI dengan kepujian. Tahniah.

  23. lisa :
    keputusan spm saya :
    akaun a+
    math a-
    sej a-
    bm a-
    sc b+
    perdgangan b+
    agma b
    bi c+
    add math E
    ** sya nak tau apa beza pengurusan teknologi(perakaunan) dgn pengurusan teknologi yg di tawarkan di UTM . . dgn kptsan spm sy. agak2 layak ke nak mohon pngurusan teknologi(perakaunan) . thx .. tolong jawab ea )

    Lisa,
    Pengurusan Teknologi (Perakaunan) lebih kurang sama aje dengan Pengurusan Teknologi. Bezanya ialah untuk yg PTP tu awak mesti belajar kursus Perakaunan yang lebih banyak. Juga anda mungkin juga belajar Accounting Information System. Pada pandangan peribadi, graduan PTP ia adalah bidang yang mempunyai potensi kerja yang cerah, tetapi tak tahulah statistik sebenar.
    Layak atau tidak? ANDA LAYAK dan masih mampu menyaingi pemohon-pemohon lain dari seluruh negara. Jika ada cacat cela hanyalah berkaitan ADDMATH awak. Tetapi pilih juga bidang Diploma lain okay yang masih dalam minat dan KEKUATAN anda. Selamat berjaya.

  24. hazmyl :
    ouh okey , tapi kn sifu dengan keputusan saya tu boleh kah saya menyambung pengajian diploma perakaunan di unisza atau utm , sebab nya BI saya cuma dpt D , so diploma perakaunan di uitm memanglah tak layak , apa pendapat sifu ..

    Hazmyl,
    Pertama, jawapan XCalibur tu adalah orang lain, bukannya saya. Tetapi nasihat Xcalibur memang bernas. Terima kasih Xcalibur.

    Kedua, layak tu memang layak. Setiap orang layak memohon masuk, boleh isi borang tetapi ketahuilah ada ramai pemohon yang sama seperti awak. Implikasinya, adalah mungkin awak berpeluang ditawarkan masuk atau tidak dapat sama sekali. Rules mudah, SELECT THE BEST AMONG THE BEST OF THE BEST. Oleh itu, cuba sahaja tetapi pastikan bukan hanya unisza atau utm, yang dalam senarai awak. Pilih juga universiti lain seperti UMT, UMS, UDM dan lain-lain yang ada perakaunan juga.

  25. bell :
    Salam sifu,
    Saya baru lepas dapat result SPM. Result saya takde la bagus sangat tapi alhamdulillah.
    BM A
    BI A
    AG A
    SJ B
    MATH A
    ADD C
    ACC A
    PKU C
    PHY C
    CHM C
    So, nanti kalau ade rezeki saya nak smbung acc utk diploma. disebab kan intake ke IPTA pada bulan Sept saya nak minta pendapat Sifu, sekiranya saya ambil sijil LCCI sementara menunggu kemasukan ke IPTA apakah kebaikannya bagi saya?

    bell,
    Bagus juga idea awak tu. Kalaulah gred LCCI awak memang antara 1-3 (atau 4-6 utk BM sahaja) awak juga boleh teruskan ke tahap 3 LCCI. Syaratnya mohon dulu sijil LCCI tersebut. Dapatkannya dengan membayar yuran RM25 kepada LCCI Malaysia. Syaratnya adalah seperti dalam dokumen ini. Borang pula di sini. Jikalau awak ambil LCCI tahap seterusnya iaitu Tahap 3, maka awak sebenarnya dah amat layak untuk bekerja terus dalam bidang profesional perakaunan. Awak juga boleh terus belajar untuk kelayakan ikhtisas ACCA untuk menjadi akauntan bertauliah. Anda boleh mempercepatkan proses menjadi seorang Akauntan dengan mengikuti program ACCA sama ada melalui pusat pembelajaran yang diiktiraf atau juga melalui UiTM dan UTM atau juga Polytech Mara serta beberapa kolej lain. Permohonan untuk ke IPTA berkenaan hendaklah dilakukan melalui lamanweb masing-masing, bukannya UPU kerana ia program profesional yang khas.
    Kebaikannya amat jelas. untuk menjadi akauntan melalui graduasi dari universiti, bakal akauntan mesti melalui pembelajaran selama paling awal 5 tahun (1 Matriks + 4 Ijazah IPT) atau 6 tahun (1 1/2 STPM + 4 Ijazah IPT) atau 7 tahun (3 DIploma + 4 Ijazah IPT). Secara ringkasnya ia mengambil masa antara 5 – 7 tahun. Tetapi jikalau bakal akauntan itu ingin dan yakin akan menceburi bidang perakaunan secara langsung maka laluan alternatif dan cepat adalah pembelajaran di pusat-pusat LCCI dan/atau ACCA. Semakin cepat anda belajar dan ambil peperiksaan dan LULUS, maka semakin cepat anda melangkah ke tahap seterusnya.
    Dari maklumat yagn sifu pernah perolehi, ada pelajar bekas SPM yang berjaya menamatkan pengajian ACCA dalam tempoh 3 tahun – 4 tahun. Dah boleh cari kerja dah.
    Tetapi bagi sesiapa yang genius, tak mustahil juga jikalau ada yang boleh menghabiskan semua pengajian dan peperiksaan dalam tempoh lebih pendek. Apa-apapun dapatkan maklumat lanjut dari pihak berkenaan, LCCI malaysia, ACCA Malaysia, Polytech MARA, UiTM-profesional courses dan UTM-professional courses, untuk memahami lebih lanjut prospek dan peluang anda.

    Semoga berjaya. Yakinlah pada diri anda, dan anda pasti boleh menjayakan misi hidup anda.

  26. riz :
    sy dpt 4A tiada D E..
    minat nk ambik civil n mech eng(utm uitm ump)dip. dh semak dan layak utk memohon.
    agak2 sy bleh dpt x cos yg sy nk tu. ???
    atau sy kna ambik matrix dlu?

    Riz,
    Kalau dah pasti nak ke Diploma, tak perlulah nak ke matrikulasi. Bagi peluang kepada orang lain dulu.
    Tapi kalau tak pasti, maka mohonlah juga matrikulasi dan teruskan pengajian untuk mempercepatkan proses ke Ijazah dalam bidang sama yang awak minati.

  27. sifu dlm spm saya dpt bm:A, bi:A, sj:A, math:A-, moral:A,b.tamil:A-, phy:C chem:C+, bio:C+, add math:C+ ……. ade x chace untk saya dpt matrik???

  28. gk :
    sifu dlm spm saya dpt bm:A, bi:A, sj:A, math:A-, moral:A,b.tamil:A-, phy:C chem:C+, bio:C+, add math:C+ ……. ade x chace untk saya dpt matrik???

    GK, mohon ajalah kerana syarat minimum masih dipenuhi. Mana tau layak ke matrikulasi, kalau tak PST mungkin boleh dapat PDT. Tetapi memanglah peluang ke matriks aliran sains hayat mahupun sains fizikal amat tipis melihat kepada prestasi subjek sains tulen awak. Apa-apapun, setiap orang berhak untuk memohon dan dipertimbangkan. OLeh itu, memohon sajalah, jangan mengalah.
    Itupun bergantung kepada bilangan pemohon lain dan prestasi akademik mereka. Umumnya rules ‘best of the best’ digunakan oleh mana-mana institusi pengajian.

  29. Sifu,
    Keputusan SPM sy bg Prinsip Perakaunan ialah A- dan sy mendapat sijil LCCI- 2. sy nk minta pendapat.. ambik ACCA-CAT terus or go for matriks>>degree..? Thanks. :)

  30. Val :
    Sifu,
    Keputusan SPM sy bg Prinsip Perakaunan ialah A- dan sy mendapat sijil LCCI- 2. sy nk minta pendapat.. ambik ACCA-CAT terus or go for matriks>>degree..? Thanks.

    Val,
    1. Adakah anda benar-benar nak menceburi kerjaya dalam bidang perakaunan. Adakah anda ingin menjadi akauntan bertauliah (CPA)?
    2. Jika anda bertekad ke kerjaya berkaitan perakaunan, ambil terus ACCA-CAT adalah amat digalakkan. Awak tak perlu masuk ke universiti, matrikulasi ataupun STPM. Awak hanya perlu mengikuti kuliah/kelas profesional ACCA dari satu level ke satu level di pusat pengajian yang mereka iktiraf. Sehingga ke satu tahap, anda boleh mencapai level tertinggi dan darinya anda layak mendaftarkan diri dengan MIA untuk menjadi AKauntan bertauliah.
    3. Jika awak memikirkan untuk mempunyai bidang kerjaya alternatif, seperti guru, pemasaran, jurubank, agen insurans, dan sebagainya, maka laluan biasa iaitu kemasukan ke universiti amat digalakkan. Ia selalunya laluan selamat tetapi mengambil masa agak lama, antara 5 hingga 7 tahun. Contohnya, melalui laluan matrikulasi perakaunan, anda boleh terus ke ijazah perakaunan 4 tahun. Tamat pengajian anda bolehlah menceburi pelbagai bidang termasuk juga bidang juruaudit yang menjadi syarat menjadi akauntan bertauliah. Dengan ijazah perakaunan dan pengalaman di firma akauntan, anda boleh juga mengambil peperiksaan ACCA atau badan profesional perakaunan lain (CIMA,MICPA, dll), dan jika berjaya mencapai tahap ditetapkan juga layak menjadi CPA.
    3. KEsimpulanannya, jikalau anda pasti nak jadi akauntan, anda boleh memfokuskan kepada laluan ACCA semata-mata, walaupun ijazah perakaunan (IPTA) juga laluan yang serupa ke arah menjadi CPA. Tetapi ijazah dari IPTA juga boleh digunakan untuk menceburi bidang-bidang lain yang tiada kaitan dengan kerja perakaunan semata-mata.

  31. Salam sifu..
    Result sy :
    BM A,BI A-,SEJ B+,MATH A,Add.MATH B+,FIZ A,KIM A-,BIO B+,PQS A-,PSI B,Arab C+

    Saya sgt brminat dgn jurusan chemical engineering..ape pndpt sifu ttg nim..adkh sy punyai bidang laen yg ssuai dgn resux sy nim..Antara Matrik n Diploma..yg mne sifu syorkn kpd sy..?
    Wasalam thx

  32. Btw,nim pilihan yg sy bt smsa mgisi form upu fasa 2

    PILIHAN 1 * : UiTM – E0001 ASASI SAINS
    PILIHAN 2 * : UIAM – Y0150 ASASI BAHASA INGGERIS (Bumiputera sahaja)
    PILIHAN 3 * : UIAM – Y0060 ASASI FARMASI (Bumiputera sahaja)
    PILIHAN 4 * : UiTM – E0400 ASASI KEJURUTERAAN
    PILIHAN 5 : UiTM – E2440 DIPLOMA KEJURUTERAAN KIMIA
    PILIHAN 6 : UM – M0010 ASASI SAINS HAYAT (Tbuka kpd Bmiptra shj)
    PILIHAN 7 : UPSI – A2002 DIPLOMA SAINS (MATEMATIK)
    PILIHAN 8 : UniSZA – D2033 DIPLOMA TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN

    btoi ke pilihan sy brdsrkn komen sy di ats??yg mne ptot mjd pilihan 1,2,3,4

  33. wans syafawani

    salam sifu..
    saya nak bertanya tentang asasi sains hayat, apa perbezaanya di antara sains hayat n sains fizikal?? bru2 ni saya dapat
    BM A+
    SEJ A+
    PI A
    MATH A
    AKAUN A
    BI B+
    ADD MATH B+
    BIO B
    FIZIK B
    KIMIA B
    memang rsult yg agk mngecewakan.. pada pandangan sifu,, masih layak ke saya untuk menjadi pelajar prubatan sedangkn minimum untuk asasi prubatan hanya B+..saya agak ssah hati klau mmikirkan perkara ini.. masih ada jalan ke untuk saya mnjadi pelajar perubatan????

  34. salam sifu
    result saya : bm=a+,bi+a-,mt=a-,pi=a-,sj=a,pngajian mekanikal=a,kimia=c+,fizik=c+,add math=d,l.k=d

    saya nak tnye saya ni brpluang tak nk msuk mtriks tuk pdt ?kalo saya buat asasi seni bina dan alam sekitar sesuai tak dgn saya ?

  35. LSM :
    Salam sifu..
    Result sy :
    BM A,BI A-,SEJ B+,MATH A,Add.MATH B+,FIZ A,KIM A-,BIO B+,PQS A-,PSI B,Arab C+
    Saya sgt brminat dgn jurusan chemical engineering..ape pndpt sifu ttg nim..adkh sy punyai bidang laen yg ssuai dgn resux sy nim..Antara Matrik n Diploma..yg mne sifu syorkn kpd sy..?
    Wasalam thx

    LSM :
    Btw,nim pilihan yg sy bt smsa mgisi form upu fasa 2
    PILIHAN 1 * : UiTM – E0001 ASASI SAINS
    PILIHAN 2 * : UIAM – Y0150 ASASI BAHASA INGGERIS (Bumiputera sahaja)
    PILIHAN 3 * : UIAM – Y0060 ASASI FARMASI (Bumiputera sahaja)
    PILIHAN 4 * : UiTM – E0400 ASASI KEJURUTERAAN
    PILIHAN 5 : UiTM – E2440 DIPLOMA KEJURUTERAAN KIMIA
    PILIHAN 6 : UM – M0010 ASASI SAINS HAYAT (Tbuka kpd Bmiptra shj)
    PILIHAN 7 : UPSI – A2002 DIPLOMA SAINS (MATEMATIK)
    PILIHAN 8 : UniSZA – D2033 DIPLOMA TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN
    btoi ke pilihan sy brdsrkn komen sy di ats??yg mne ptot mjd pilihan 1,2,3,4

    LSM, rasanya keputusan SPM yang awak peroleh dan kombinasi pilihan ke IPTA adalah elok-elok saja. Tak ada masalah untuk awak. Pergilah ke program asasi sains atau matrikulasi sains kerana ia laluan sesuai untuk kamu ke chemical engineering sepertimana yang kamu inginkan. Tahniah dan semoga berjaya.

  36. wans syafawani :
    salam sifu..
    saya nak bertanya tentang asasi sains hayat, apa perbezaanya di antara sains hayat n sains fizikal?? bru2 ni saya dapat
    BM A+
    SEJ A+
    PI A
    MATH A
    AKAUN A
    BI B+
    ADD MATH B+
    BIO B
    FIZIK B
    KIMIA B
    memang rsult yg agk mngecewakan.. pada pandangan sifu,, masih layak ke saya untuk menjadi pelajar prubatan sedangkn minimum untuk asasi prubatan hanya B+..saya agak ssah hati klau mmikirkan perkara ini.. masih ada jalan ke untuk saya mnjadi pelajar perubatan????

    wans syafawani, Secara mudahnya, sains hayat adalah bidang diikuti oleh pelajar yang nak jadi doktor, farmasi dan sebagainya, manakala sains fizikal kalau nak jadi jurutera, sains komputer dan sebagainya. Laluan lain nak menjadi doktor perubatan, kalau awak gagal masuk ke IPTA, ialah melalui program kolej universiti swasta (IPTS) seperti Masterskill, dan beberapa lagi kolej sains kesihatan. Tetapi kos pengajian sememangnya amat tinggi berbanding belajar di IPTA. Begitulah realiti hidup. Hakikatnya bersusah-susah dalam SPM akan dibayar dengan peluang ke IPTA dan membayar yuran murah (kerana sebahagian besar yuran IPTA dibiayai/disubsidi oleh kerajaan secara langsung). Tersilap sikit je, maka peluang ke IPTA semakin menipis. Sememangnya tak dapat nak elak kerana persaingan antara calon SPM adalah amat tinggi setiap tahun. Apa-apapun, awak sebenarnya masih boleh berjaya. Berusahalah memohon ke IPTS, berjanji akan buat sehabis baik. PTPTN atau biasiswa/pinjaman kerajaan negeri masing-masing masih boleh dipohon. Yakinlah, awak bukannya tidak cemerlang, awak masih pelajar SPM 2010 yang cemerlang, cuma lagi ada orang lain yang memperoleh prestasi lebih baik sikit dari awak. Semoga berjaya.

  37. amirah :
    salam sifu
    result saya : bm=a+,bi+a-,mt=a-,pi=a-,sj=a,pngajian mekanikal=a,kimia=c+,fizik=c+,add math=d,l.k=d
    saya nak tnye saya ni brpluang tak nk msuk mtriks tuk pdt ?kalo saya buat asasi seni bina dan alam sekitar sesuai tak dgn saya ?

    AMirah, kalau awak berminat, apa salahnya. Mohonlah ke program asasi tersebut. Tetapi jangan lupa turut memohon masuk ke program diploma yang anda yakin juga sesuai demi memberi peluang kepada diri kamu untuk menyerlahkan kebolehan kamu. Semoga berjaya.

  38. sifu…sy mandapat a dlm akaun n math tapi ….sy xambik subjek admath…boleh ker sy smbg pengajian dlm bidang akauntan di u?adakanh pljrn akaun di u berkait dgn admath

  39. pelajar :
    sifu…sy mandapat a dlm akaun n math tapi ….sy xambik subjek admath…boleh ker sy smbg pengajian dlm bidang akauntan di u?adakanh pljrn akaun di u berkait dgn admath

    Pelajar. Masalahnya ialah syarat masuk ke matriks contohnya mestikan pelajar dapat lulus mat tambahan. Ini bermakna pelajar MESTI ambil Add Math dan paling rendah pun lulus. Begitu juga syarat masuk ke diploma. Kaitan dengan Perakaunan memang ada, secara langsung dan tak langsung. JIka anda belajar perakaunan di peringkat diploma dan/atau ijazah, anda wajib belajar perakaunan kewangan dan perakaunan kos, juga pelaburan. Dalam kursus/subjek itu, banyak formula pengiraan mengikut formula matematik yang kebetulannya ada diajar dalam Add math juga.

  40. Salam,
    saya ni SPM candidate 2010 n result saya camni :
    BM A-
    PI A-
    P.Akaun A-
    ADD Math A-
    SEJ A+
    Math A+
    BI B+
    Bio B+
    Fizik B+
    Kmia B+

    saya mintak asasi perubatan dlam semua slot upu walaupun subject sains x strong n skrang x boleh nk kemaskini dah..sifu rsa dengan result camni UIA boleh terima x?

  41. sifu,my resuly agk spoilt…tp tue lah,life still must go on..spm is history,cannot be change anymore.btw,nak tanya pndpt sifu…dgn result spm 2010 sy
    bm=a+
    bi=a-
    mathematic=a
    pendidikan alquraan dan sunnah=a-
    syariah islamiah=b+
    sejarah=b+
    bahasa arab=c+
    add math=c
    physic=c+
    chemistry=b+
    biology=b

    pada pndapat sifu,ada tak peluang untuk sy ke matrikulasi hayat/fizikal
    dan mana diploma engineering?sy sbnarnya berminat nak buat engineering..tp result mcm x merestuinya..but for sure,i never give up in praying….

  42. hope u reply it soon..seriusly…

  43. fighter- aq rsa kn klaw matrik ko da sure lepas.. insyaAllah :)

  44. kamal:amin….we plan but allah better in it…btw,kau nak jd doktor kan…aku tak nak spoilt kau punyer dream,cuma aku hrp ko spend some time to read this aricle…

    http://pagalavan.com/education/a-doctor-too-many/

    what do you think about the articles? for those who want to become doctors, PLEASE READ!!

  45. salam sifu…result spm sy thn 2010 kurg dr trget sbnr sy..
    BM- A
    REKA CIPTA- A
    MATHE- A-
    PAI- B+
    SEJ- C+
    BI- C
    ADDMATH- C
    BIO- C
    FIZ- D
    KIM -E
    hmm..sy trtekan sgt skrg ni..mk sy xleh trima result sy sbb cume tu je sy dpt..mk ckp sy dh xde hrpn nk smbg bljr mane2 ipta dgn result cm tu…sbnrnya mk sy ingin sy ambk kos kjururawatan kt uitm or mane2 ipta lain..tp sy xthu sama ada sy layak utk ke ipta ke x..sy dh semak pm klykan kt laman uitm tp sy xyakin ngn result sy sbb bio sy C..lgpm mk nk sgt2 sy msk ipta..skrg sy slalu kna maki ngn mk sbb result truk tu!.. =( ..mk ckp sy ssuai jd pkrja kilg je kalu result gitu..sy sdh sgt sbb mk sy xnk bgi smgt kt sy lngsng..dy slalu mmbandingkn sy dgn anak org lain yg lbih pndai dri sy n trlalu mmkse sy mngikut khndaknya..sy hrp sifu dpt bantu sy untk jelaskan kpd mk sy adakah sy mmpu untk melangkah ke ipta dgn result sbgitu n adakh kos kjururawtn,pmulihn carakerja,statistik,prakaunan smua sy plh ni mmpu sy ambk salah satu drpnya? =(
    trima kasih..

  46. betul ke tempoh belajar di matrikulasi untuk sesi 2011/2012 adalah 3 semester? macam mana pula dengan asasi? yang mana satu lebih jimatkan masa?

  47. harzy:lebih kurang jer tempoh masa belajar di matriks/asasi harzy…
    tp,kalau ambil asasi kecuali asasi UM,tempat belajar untuk buat degree sdh dlm tangan,cuma kena capai minima poiter jer utuk layak ke course,tp kalau pergi asasi UM,matriks,kena compete dgn ramai student untuk dapatkan tempat di u untuk buat degree..wallahualam.moga membantu..

  48. salam sifu…result spm sy thn 2010 kurg dr trget sbnr sy..
    BM- A
    REKA CIPTA- A
    MATHE- A-
    PAI- B+
    SEJ- C+
    BI- C
    ADDMATH- C
    BIO- C
    FIZ- D
    KIM -E
    hmm..sy trtekan sgt skrg ni..mk sy xleh trima result sy sbb cume tu je sy dpt..mk ckp sy dh xde hrpn nk smbg bljr mane2 ipta dgn result cm tu…sbnrnya mk sy ingin sy ambk kos kjururawatan kt uitm or mane2 ipta lain..tp sy xthu sama ada sy layak utk ke ipta ke x..sy dh semak pm klykan kt laman uitm tp sy xyakin ngn result sy sbb bio sy C..lgpm mk nk sgt2 sy msk ipta..skrg sy slalu kna maki ngn mk sbb result truk tu!.. =( ..mk ckp sy ssuai jd pkrja kilg je kalu result gitu..sy sdh sgt sbb mk sy xnk bgi smgt kt sy lngsng..dy slalu mmbandingkn sy dgn anak org lain yg lbih pndai dri sy n trlalu mmkse sy mngikut khndaknya..sy hrp sifu dpt bantu sy untk jelaskan kpd mk sy adakah sy mmpu untk melangkah ke ipta dgn result sbgitu n adakh kos kjururawtn,pmulihn carakerja,statistik,prakaunan smua sy plh ni mmpu sy ambk salah satu drpnya? =(
    trima kasih..

  49. assalamualaikum sifu. saya nak tanya dan berharap agar sifu menjawab soalan saya agar tenang sikit rasa hati ni. saya bercadang nak ambik matrikulasi jurusan akaun. layak ke?
    BM, BI, MATH, PAI : A
    SEJ, TASSAWUR : B+
    PHYSICS, ADDMATH : C
    BIO, KIMIA : D

    saya tak yakin sbb kimia D. mcm mana ek?

  50. dan boleh ke saya ambik akaun sbb saya tak ambik akaun masa spm.

  51. fighter :
    kamal:amin….we plan but allah better in it…btw,kau nak jd doktor kan…aku tak nak spoilt kau punyer dream,cuma aku hrp ko spend some time to read this aricle…
    http://pagalavan.com/education/a-doctor-too-many/
    what do you think about the articles? for those who want to become doctors, PLEASE READ!!

    fighter: aq da baca tp cita2 nk doc ttap akn ku capai “the show must go on”.. aq bwu dpat tawaran ke uniKL dlam bdang farmasi, aq nk tuka ke foundation science tpi da abis.. melepas la satu peluang aq T.T

  52. Adriana :
    dan boleh ke saya ambik akaun sbb saya tak ambik akaun masa spm.

    try check kat syarat kemasukan.. ssh la x amik akaun tba2 nk msuk bdang akaun pulak,
    btw klaw nk bljar 80% free apply la Kolej polytech mara, kna bayar duit beli buku je

  53. farah :
    salam sifu…result spm sy thn 2010 kurg dr trget sbnr sy..
    BM- A
    REKA CIPTA- A
    MATHE- A-
    PAI- B+
    SEJ- C+
    BI- C
    ADDMATH- C
    BIO- C
    FIZ- D
    KIM -E
    hmm..sy trtekan sgt skrg ni..mk sy xleh trima result sy sbb cume tu je sy dpt..mk ckp sy dh xde hrpn nk smbg bljr mane2 ipta dgn result cm tu…sbnrnya mk sy ingin sy ambk kos kjururawatan kt uitm or mane2 ipta lain..tp sy xthu sama ada sy layak utk ke ipta ke x..sy dh semak pm klykan kt laman uitm tp sy xyakin ngn result sy sbb bio sy C..lgpm mk nk sgt2 sy msk ipta..skrg sy slalu kna maki ngn mk sbb result truk tu!.. =( ..mk ckp sy ssuai jd pkrja kilg je kalu result gitu..sy sdh sgt sbb mk sy xnk bgi smgt kt sy lngsng..dy slalu mmbandingkn sy dgn anak org lain yg lbih pndai dri sy n trlalu mmkse sy mngikut khndaknya..sy hrp sifu dpt bantu sy untk jelaskan kpd mk sy adakah sy mmpu untk melangkah ke ipta dgn result sbgitu n adakh kos kjururawtn,pmulihn carakerja,statistik,prakaunan smua sy plh ni mmpu sy ambk salah satu drpnya? =(
    trima kasih..

    farah : ni bkn lagi masa untuk kenangkn result tu..pikir ntuk masa depan, ipt kat mlaysia ni bkn kira blangan A dlam result pn.. bnyk2 la berdoa, so jgan risau sbb risau tu pn satu doa jgak :)

  54. terima kasih kamal. tapi saya berharap sifu yang dapat menjawab soalan saya.

  55. assalamualaikum sifu. saya nak tanya dan berharap agar sifu menjawab soalan saya agar tenang sikit rasa hati ni. saya bercadang nak ambik matrikulasi jurusan akaun. layak ke?
    BM, BI, MATH, PAI : A
    SEJ, TASSAWUR : B+
    PHYSICS, ADDMATH : C
    BIO, KIMIA : D
    saya tak yakin sbb kimia D. mcm mana ek?

  56. adriana,i’m not sifu,tapi sejujurnya,sy rasa better awk call bhgn kemasukan matrikulasi, for better explanation…sbb i x think awk akan dpt peluang utk ke matrikulasi accounting as long as you from science stream.i never mean to spoilt ur dream,just want to help you..sorry interframe….
    sifu:bilalah sifu nak reply sy punya question???..he3

  57. salam sifu, sy sedang search tiba2 sy nampak website nie.. Result x lah power sangat, tapi sy mahu mengambil kos perakaunan
    BM :A
    BI :B
    MATH:A
    SCIE:A
    P.I:A-
    SEJ:A-
    P.AKAUN:A
    Ekonomi :C+
    ADDMATH:B+
    Semoga sifu blh balas kpd sy jika blh meminta IPTA…

  58. saya terlupa English 1119 – 6c , LCCI – 1

  59. Nik :
    salam sifu, sy sedang search tiba2 sy nampak website nie.. Result x lah power sangat, tapi sy mahu mengambil kos perakaunan
    BM :A
    BI :B
    MATH:A
    SCIE:A
    P.I:A-
    SEJ:A-
    P.AKAUN:A
    Ekonomi :C+
    ADDMATH:B+
    Semoga sifu blh balas kpd sy jika blh meminta IPTA…

    Masyaallah, tak payah tanyalah pada sifu ni. Kalau ikutkan, pasti dapat ni untuk ambil matriks perakaunan atau diploma perakaunan. Tak de hal punya.

  60. Adriana :
    assalamualaikum sifu. saya nak tanya dan berharap agar sifu menjawab soalan saya agar tenang sikit rasa hati ni. saya bercadang nak ambik matrikulasi jurusan akaun. layak ke?
    BM, BI, MATH, PAI : A
    SEJ, TASSAWUR : B+
    PHYSICS, ADDMATH : C
    BIO, KIMIA : D
    saya tak yakin sbb kimia D. mcm mana ek?

    Adriana, peluang ke matriks perakaunan untuk awak, sememangnya cerah. Mudah-mudahan peluang itu benar-benar awak peroleh. Amin.
    Sifu ada pelajar perakaunan aliran sains tulen dahulu, juga keturunan Cina, belajar di matriks perakaunan Labuan, dan kini mengikuti ijazah perakaunan di IPTA. Walaupun awak tak mengambil perakaunan seperti dia, dari pengetahuan sifu, pelajar aliran sains tulen (tanpa perakaunan) juga boleh memohon masuk ke matriks perakaunan dan ia banyak bersandarkan kepada penguasaan matematik mereka (gred math dan addmath diperhatikan). Apa-apapun, kita tunggu dan lihat.

  61. sifu2b :

    Nik :
    salam sifu, sy sedang search tiba2 sy nampak website nie.. Result x lah power sangat, tapi sy mahu mengambil kos perakaunan
    BM :A
    BI :B
    MATH:A
    SCIE:A
    P.I:A-
    SEJ:A-
    P.AKAUN:A
    Ekonomi :C+
    ADDMATH:B+
    Semoga sifu blh balas kpd sy jika blh meminta IPTA…

    Masyaallah, tak payah tanyalah pada sifu ni. Kalau ikutkan, pasti dapat ni untuk ambil matriks perakaunan atau diploma perakaunan. Tak de hal punya.

    Terima Kasih Banyak2 ….

  62. salam.

    sifu,saya dapat

    sejarah A+
    science A+
    akaun A
    ekonomi A
    p.syariah islam A
    p.quran sunnah A
    math A
    bm A
    bi B+
    b.Arab tnggi B+
    add math B+

    dan dapat tawaran temuduga dalam certified accounting technician CAT.
    apa pandangan sifu ?
    CAT or matrik or diploma

  63. rahim zakaria :
    salam.
    sifu,saya dapat
    sejarah A+
    science A+
    akaun A
    ekonomi A
    p.syariah islam A
    p.quran sunnah A
    math A
    bm A
    bi B+
    b.Arab tnggi B+
    add math B+
    dan dapat tawaran temuduga dalam certified accounting technician CAT.
    apa pandangan sifu ?
    CAT or matrik or diploma

    Rahim, amat berminat dalam bidang perakaunan dan jadikan ia kerjaya utama anda? Jika ya, apa kata awak teruskan ke CAT. Lepas tu teruskan untuk dapat jadi CPA. Tak perlulah lagi laburkan masa ke matriks 1 tahun atau diploma 3 tahun lepas tu masuk ke ijazah lagi 4 tahun.
    Melalui CAT, tempoh masa anda belajar dan terus ke pasaran kerja dapat dipendekkan. Kerjaya dalam sektor swasta adalah amat luas buat anda.
    Tetapi harus diingat, buat masa ini anda tak boleh memohon kerja dalam kerajaan negeri atau persekutuan menggunakan kelulusan CAT kerana belum ada peruntukan dari Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) yang membolehkan anda menjawat apa-apa jawatan sokongan umum mahupun jawatan khas berkaitan perakaunan.
    Apa-apapun, tahniah atas tawaran yang diterima.

  64. sifu,result saye mcm ni
    BM=A+
    BI=B+
    MATH=A
    PAI=A+
    SEJ=A-
    ADDMATH=B+
    CHEMIST=A+
    PHYSIC=B+
    BIO=B+
    layak ke saye tok masok matriks or asasi sains uitm????

  65. atika :
    sifu,result saye mcm ni
    BM=A+
    BI=B+
    MATH=A
    PAI=A+
    SEJ=A-
    ADDMATH=B+
    CHEMIST=A+
    PHYSIC=B+
    BIO=B+
    layak ke saye tok masok matriks or asasi sains uitm????

    Maaf, saya bukan Sifu, kelayakan Matriks saya tak pasti. Tapi ada Sifu ada post entry di link http://mivec.wordpress.com/2009/09/04/syarat-kelayakan-minimum-program-matrikulasi-kpm/. Asasi Sains di Uitm tu awak boleh check di website ini https://online.mohe.gov.my/upu/emas/index_epanduan.php?pagefunc=epanduan

  66. Maaf, blog Tuan Tulis.

  67. museca23vaniela

    assalamualaikum sifu..

    mcmna ni
    keputusan sya..
    bm.a+
    bi.a
    sej. a-
    math a+
    psi a+
    pqs b+
    bat c
    kim c+
    fiz c
    bio d
    admath b

    saya x dapat maktab uitm upsi sma matriks…mcmna ni ada pluangka lg sya ni msuk ipta..
    saya mau msuk program asasi sma dploma…spaya masa sya blajar jd lbih sngkat…macamna ni sfu..

    mnta pendapat sifu ya…terima kasih

  68. Salam,saya minta maaf jika terkeluar dari topik,saya akan menyambung pelajaran saya di Uniten dalam jurusan Asasi Kejuruteraan Mekanikal,bolehkah saya menyambung ijazah di IPTA contohnya UTM,saya banyak mendengar bahawa asasi Uniten hanya boleh digunakan di Uniten,sebenarnya saya tidak berhajat untuk meneruskan ijazah di Uniten.Harap sifu dapat membantu saya.Sekian terima kasih.

  69. assalamualaikum sifu..
    saya ada pertanyaan saya harap sifu boleh tlong saya..

    saya dapat ke matrik dlm bidang sains dan juga ditawarkan ke uitm untuk jurusan diploma perakaunan.. masalahanye saya pelajar sains dan saya takut jika saya belajar perakaunan saya tidak boleh buat dgn baik kerana tiada basic akaun..

    ibu bapa saya juga ada menasihatkan saya untk ke matrik.. tetapi saya takut saya tidak dapat mencapai pointer yg baik bg membolehkan saya meneruskan pelajaran dlm bidang farmasi..
    di sini saya sertakan keputusam spm 2010 saya:
    bm, agama =A+
    math, sejarah = A
    bi = A-
    addmath, kimia = B+
    fzik, bio = C+

    ]nasihat dan pandangan sifu amat saya hargai..

  70. salam..saya dapat
    spm 2011
    bm A+
    paiA+
    sejarah A+
    math A
    english B+
    kimia B
    biologi B
    fizik C+
    add math C+

    saya dapat tawaran matrikulasi sains hayat dan diploma kesihatan persekitaran…
    pendapat sufi or cikgu..yang mana lagi better untuk saya?
    ayah sya lebih suka sekranya ke matrik sedangkan mak saya ke diploma…saya confius….harap cikgu dapat bantu saya secepat yang mungkin…
    segala nasihat dan pandangan sifu saya dahului dengan ucapan terima kasih….

  71. salam..saya dapat
    spm 2011
    bm A+
    paiA+
    sejarah A+
    math A
    english B+
    kimia B
    biologi B
    fizik C+
    add math C+

    saya dapat tawaran matrikulasi sains hayat dan diploma kesihatan persekitaran…
    saya takut seandainya tidak dapat score matrik..tapi kita kena fikirn positif!diploma at least have long learning…ape peluang pekerjaan kesihatan persekitaran ye?
    pendapat sufi or cikgu..yang mana lagi better untuk saya?
    matrik atau diploma kesihatan persekitaran?
    ayah sya lebih suka sekiranya ke matrik sedangkan mak saya ke diploma…saya confius….harap cikgu dapat bantu saya secepat yang mungkin…
    segala nasihat dan pandangan sifu saya dahului dengan ucapan terima kasih….

  72. sifu….diploma fisioterapi 2 mcm mna???

  73. saya nak tanya kalau slip saya ada tertera 1119 (gce-0)-7d maksudnya apa? layak ke saya dapat sijil LCCI? ataupun saya tidak layak?

  74. Salam,result saya mendapat 1A+ 2A- 1A, 1B+ 1B, 5C+ and saya menepati syarat2 kelayakan untuk menyambung dalam program asasi sains hayat di UM and asasi sains di UMS. saya tidak mendapat straight A tapi tgk kpd result mcm ni and menepati syarat2 rasanya UM akan terima ka?or dia akan terima yg straight A sahaja?

  75. hello sifu.. result saya mcm ginihh.. SEJ – A . MATH – A . PAI – A- . BM – B+ . BI – B . BIO – B . FZ – B+ . ADDMATH – D . KIMIA – D

    layak ke masuk matrik? dan boleh ke kalau saya apply bidang kejuruteraan??

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 147 other followers

%d bloggers like this: