Lepasan SPM sambung belajar di peringkat diploma dan sijil

Peluang lepasan SPM sambung belajar

Oleh RADHUAN HUSSAIN
pengarang@utusan.com.my

KUALA TERENGGANU 14 Jan. – Mulai tahun ini, lebih ramai lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) berpeluang menyambung pengajian di peringkat diploma dan sijil apabila kerajaan menawarkan lebih 148,500 tempat di institusi-institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, ia melibatkan sejumlah 14,000 tempat bagi pengambilan kursus asasi dan 34,000 tempat untuk diploma di IPTA.

Selain itu jelasnya, sebanyak 51,000 tempat ditawarkan untuk diploma di politeknik dan 11,000 tempat bagi peringkat sijil di kolej-kolej komuniti serta 38,500 tempat untuk sijil di Institut Latihan Kemahiran Awam (ILKA).

Beliau menjelaskan, peluang julung kali itu ditawarkan sempena Karnival Pengajian Tinggi Negara 2011 ‘Jom Masuk U’ yang membawa pendekatan 1Malaysia: Pendidikan Untuk Semua, yang bermula di sini hari ini.

“Penganjuran karnival kali ini akan membantu memastikan semua pelajar lepasan SPM dan setaraf dengannya memperoleh pendidikan lanjutan termasuk bidang kemahiran dan teknikal.

“Peluang ini juga untuk pelajar yang kurang cemerlang dalam SPM,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran karnival tersebut yang disempurnakan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) di sini.

Karnival dua hari berakhir esok itu dianjurkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi dengan kerjasama Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA).

Mohamed Khaled berkata, jumlah tempat yang ditawarkan itu merupakan sebahagian daripada 469,500 tempat yang disediakan untuk lepasan SPM atau setaraf selain di IPTS.

“Ia juga memberi peluang pendidikan lanjutan lain seperti tingkatan enam, matrikulasi, program ijazah sarjana muda pendidikan dan program persediaan ke luar negara secara tajaan,” ujarnya.

Beliau berkata, kementeriannya juga merancang mengarusperdanakan program pengajian diploma di IPTA bagi memperkasakannya sebagai salah satu pilihan pelajar lepasan SPM.

Sumber utama : Utusan Online – 15hb Januari, 2011.

About these ads

135 responses

  1. AZIMAH BT JAMAIN

    salam…ank saya baru hbis spm utk tahun 2010..saya nak bertanya boleh ke ank saya menguna kputusan percubaan utk mendaftar mana2 ipt.dan bagaimana caranya utk mendaftar masuk ke ipt.ank saya dlam haliran perdagangan.tapi dia berminat dalam bidang artistik dan kulinari..brapa kdit yg perlu ank saya ada utk dapt masuk kos itu.diharap pihak tuan dapat membantu dan memberi tunjuk ajar kepada saya dalam hal tersebut.

    W.SALAM
    SHIMA

  2. Asalamualaikum sifu,

    Saya ada sedikit soalan hendak bertanya kepada sifu ttg perjalanan selepas SPM. Harap sifu dapat menolong saya.

    Saya rasa saya sudah jelas dengan pilihan antara matrik, diploma dan asasi dan saya memilih utk meneruskan pelajaran terus ke univesiti. Jadi, saya membuat keputusan utk tidak ke matrik walaupun sy ada memohon matrik. Saya bercadang utk meneruskan pelajaran dalam bidang Sains Komputer di universiti. Sy sudah fikir masak-masak dan yakin dengan pilihan saya kerana saya SANGAT meminati bidang tersebut. Ibubapa saya turut berada di belakang saya.

    Jadi, sekarang ini saya dalam proses membuat pilihan di UPU Fasa 2. Setelah saya meneliti pilihan yg ditawarkan kepada pelajar sains seperti saya, hanya ada 4 pilihan yg menawarkan berkaitan dgn minat saya, iaitu berkenaan Sains Komputer.
    Pilihan yg ada ialah;
    * UTM – (T2811) DIPLOMA SAINS KOMPUTER (TEKNOLOGI MAKLUMAT)
    * UiTM – (E2810) DIPLOMA SAINS KOMPUTER
    * UIAM – (Y0400) ASASI KEJURUTERAAN DAN SAINS KOMPUTER (BUMIPUTERA SHJ)
    * UMP – (J2810) DIPLOMA SAINS KOMPUTER

    Namun begitu, sy masih lagi buntu utk meletakkan keutamaan dalam pilihan yg mana antara 4 pilihan ini. Sy dimaklumkan guru sekolah, hanya 1 daripada pilihan yg sy minta shj akan ditawarkan. Jadi sy merasakan, meletakkan keutamaan ke atas pilihan yg betul sgt penting.

    Jadi, sy ingin bertanya kepada sifu, andaikan pilihan pertama sy pasti diterima, antara 4 pilihan tersebut, yg manakah patut sy letak sbg pilihan pertama, kedua, ketiga dan seterusnya.

    Sy berminat utk mengambil asasi Sains Komputer di UIA atas sebab kelebihan2 asasi namun sy risau jika jurusan itu lari daripada Sains Komputer sebenar kerana jurusan itu termasuk Kejuruteraan. Saya kurang berminat kejuruteraan dan saya ingin menumpukan lebih kepada Sains Komputer. Manakah yg patut sy pilih?
    Dan jika sy patut memilih diploma. Diploma di universiti manakah yg paling sesuai?
    (Andaikan result yg saya akan terima nnti cemerlang- insyaAllah)

    Harapan sy hanya utk menjadi pelajar Commputer Science yg cemerlang dan sy harap sifu boleh menolong sy kerana sy tidak tahu pihak berkenaan yg manakah patut sy kemukakan soalan ini.
    Terima kasih sifu.
    Assalamualaikum

  3. Faiz Fizi,
    Waalaikumsalam.

    Sebelum dapat beri pandangan sifu kena tanya balik,
    1. Apa yang awak tahu tentang sains komputer?
    2. Apakah kerjaya yang ingin diceburi. Bidang komputer dan ICT amat luas – ada bidang mikro lagi atau sub-industry.
    3. Minat awak berasaskan kepada????
    4. Awak tahu apa beza computer science dengan computer engineer? tak tahu? Bagaimana dengan Information System atau System analyst?

    Jika awak tahu mengenai perkara 4 baguslah. Maknanya awak dah tahu jawapan untuk soalan 1. Jika tak tahu, sila perdalamkan lagi set atau koleksi pilihan anda. Sebenarnya bidang berkaitan komputer atau ICT adalah luas. Dari programmer kepada pengguna aplikasi. Dari pereka bentuk sistem kepada pengurusan sistem maklumat. Dari penyenggara peralatan dan perkakasan komputer kepada pereka bentuk peralatan dan perkakasan komputer.

    Apakah bidang (atau sub-bidang) yang awak sebenarnya nak ceburi. Adakah ia berkaitan secara langsung atau tidak langsung. Adakah anda sudah juga menilai prospek kerja di Malaysia dan/atau diluar negara.

    Umumnya sifu suka jika awak memilih program asasi tersebut (P3). Dari blog awak, awak ada kata dah berkenalan dengan pelajar Sains komputer UiTM. Bagus. harap awak ada mendengar dari Meor (nama diakan?) tentang silibus dan bahasa komputer yang diajar dalam silibus Dipkom.

    JIka berminat programming dan nak jadikan ia kerjaya, of course computer science sudah memadai. Tetapi jika nak jadi programmer DAN mencipta dan menyenggara sistem maklumat untuk pengurusan dan perakaunan, maka belajar hanya sains komputer memang tak cukup. MIS dan AIS adalah bidang mengkhusus dan sangat kritikal. Juga jika awak nak menjadi pencipta teknologi baru atau pengubahsuaian teknologi digital, faham-faham sahajalah, IPTA malaysia belum ada menawarkan bidang khusus sebegitu tetapi mungkin asas atau pembelajaran yang sedikit boleh jadi ada ditawarkan langsung atau secara tak langsung.

    Dalam kes ini, tak salahkan jikalau awak juga menjadi jurutera pengkomputeran. Apa-apapun, pilih yang anda minat dan yakin boleh berjaya dengan cemerlang. Kerjaya boleh diperoleh atau dicipta oleh individu yang cemerlang dan terbilang.

  4. assalamualaikum…
    sy xtau hala tuju yg sy nk tuju lepas spm..
    klu bley sy nk pilih jurusn yg byk peluang pekerjaan..
    sy xnk ble da kua u nt..kje xde..
    sy nk tau antara jrusn yg bley sy ambk..
    sy xkesah pasal minat sekarang krna bg sy asl kan dapt kje sudah cukup..
    lagi pn..klu bley sy nak ambk jurusn yg xbyk persaingn ble nk cari kje nt..

  5. nor69 :
    assalamualaikum…
    sy xtau hala tuju yg sy nk tuju lepas spm..
    klu bley sy nk pilih jurusn yg byk peluang pekerjaan..
    sy xnk ble da kua u nt..kje xde..
    sy nk tau antara jrusn yg bley sy ambk..
    sy xkesah pasal minat sekarang krna bg sy asl kan dapt kje sudah cukup..
    lagi pn..klu bley sy nak ambk jurusn yg xbyk persaingn ble nk cari kje nt..

    Wa alaikumsalam.
    Nor69, bab peluang banyak kerja ni ada banyak jurusan dan mengikut keperluan pasaran semasa. Juga kalau nak dapatkan jurusan yang kurang persaingan memang sukarlah. Sudah tentulah mana-mana bidang yang mempunyai prospek kerja yang cerah akan juga mendapat permohonan dari ramai calon dan secara tak langsung akan mewujudkan persaingan yang ketara dan mungkin sengit.
    Tetapi dari segi statistik, bidang kedoktoran/perubatan, perakaunan, dan 6 bidang kritikal lain masih mempunyai peluang kerja yang banyak tetapi sudah tentulah bidang-bidang ini ramai pemohonnya dan ramai juga yang berjaya mengikutinya dengan jayanya dan memperoleh pekerjaan sekitar tempat graduan itu bekerja.
    Nak kepastian kerjaya yang mudah dapat kerja, terpaksalah Nor69 hubungi terus Jabatan Buruh negeri.

  6. Salam sifu, Sy ni ada hajat. Nak minta pendapat sifu. First of all, sy ni lepasan STPM. Result baru je klua.

    PA: B
    BM: B+
    Sej: C
    P. Perniagaan: C+
    CGPA: 2.65

    Mula2 ingat nak ambik Law, tp dah result macam confirm la tak dapat kan? So terpaksa la guna Plan B. Sy minat la jugak nak ambik accountancy,political science,psikologi..tapi memandangkan PP sy dapat C+,agak mustahil la kan. Kalau nak diikutkan dengan minat, sy memang sangat2 berminat nak ambik political science. Sifu ada pendapat dan juga mungkin idea lain tak?

    p/s: utk memudahkan, time spm sy dapat A2 bagi BM & BI, B3 utk maths dan C5 utk addmaths dan akhir sekali, MUET Band 3. Terima kasih sifu.

  7. Sha :
    Salam sifu, Sy ni ada hajat. Nak minta pendapat sifu. First of all, sy ni lepasan STPM. Result baru je klua.
    PA: B
    BM: B+
    Sej: C
    P. Perniagaan: C+
    CGPA: 2.65
    Mula2 ingat nak ambik Law, tp dah result macam confirm la tak dapat kan? So terpaksa la guna Plan B. Sy minat la jugak nak ambik accountancy,political science,psikologi..tapi memandangkan PP sy dapat C+,agak mustahil la kan. Kalau nak diikutkan dengan minat, sy memang sangat2 berminat nak ambik political science. Sifu ada pendapat dan juga mungkin idea lain tak?
    p/s: utk memudahkan, time spm sy dapat A2 bagi BM & BI, B3 utk maths dan C5 utk addmaths dan akhir sekali, MUET Band 3. Terima kasih sifu.

    Sha, Jika benar awak minat sains politik, teruskan saja. Tak ada masalah pun. Prospek kerjaya secara khusus mungkin tidak jelas tetapi kerjaya berlandaskan kecerdikan, kemahiran dan kecekapan yang dipelajari dalam bidang tersebut masih boleh diperolehi. Contoh senang ada seperti PTD, consultant/juru-runding, pentadbiran dan banyak lagi. Nak terlibat dalam politik? Mungkin menjadi setiausaha politik pun sesuai sangat. Tetapi jika hanya berdasarkan keputusan Sejarah dan Addmaths awak, mungkin awak ni bukan jenis pelajar yang suka menganalisis fakta secara details. Jadi perlu diperbaiki di situ. Bidang lain yang mungkin boleh difikirkan adalah seperti bidang pemasaran, pentadbiran serta pengurusan. Walaupun PP awak hanya C+, tapi tak mustahil awak sebenarnya boleh menguasai bidang berkaitan pentadbiran dan pengurusan perniagaan jika awak mengubah perspektif anda terhadap subjek sedemikian. Semoga berjaya.

  8. tapi Sifu, dengan result macam ni layakkah saya memohon. Sy ade jugak tanya forum lain,diorang cakap course ni limited & priority akan diberikan kepada 3.0 ke atas. Dan kononnya course ni agak popular dalam kalangan pelajar sastera. Ni yang buat saya takut. Apa2 pun saya tetap nak mencuba. Insyallah kalau dapat, sy mungkin berminat ke arah menjadi pengawai tadbir N41 dan mungkin pegawai diplomatik.

    Terima Kasih Sifu.

  9. Sha :
    tapi Sifu, dengan result macam ni layakkah saya memohon. Sy ade jugak tanya forum lain,diorang cakap course ni limited & priority akan diberikan kepada 3.0 ke atas. Dan kononnya course ni agak popular dalam kalangan pelajar sastera. Ni yang buat saya takut. Apa2 pun saya tetap nak mencuba. Insyallah kalau dapat, sy mungkin berminat ke arah menjadi pengawai tadbir N41 dan mungkin pegawai diplomatik.
    Terima Kasih Sifu.

    Sha, agaknyalah popular. Memangpun budak sastera yang conquer. Tentan CGPA 3.00 tu, mohon sahaja, mana tau dapat panggilan atau tawaran juga. Tak semua pelajar CGPA 3.0 tu nakkan Sains politik, so akan ada peluang pelajar yang rendah ranking. Tak panggilan pertama, mungkin panggilan kedua atau ketiga atau juga panggilan keempat, dan juga panggilan atas dasar rayuan dan kekosongan yang ada. Ingat strategi ialah turut memohon IPTA yang baru/tak popular/lokasi luar pantai barat semenanjung.

  10. Ok Sifu terima kasih. Sy ni dr Kuching sebenarnya,so kiranya nak apply UNIMAS/UMS. Bak kata Sifu, pilih lokasia luar pantai barat semenanjung,so rasanya nak try la UUM jugak. Terima kasih :D

  11. Sifu,UiTM sabah ada menawarkan progran sains komputer?
    apa beza sains komputer dan komputer engineering..??

  12. Russel :
    Sifu,UiTM sabah ada menawarkan progran sains komputer?
    apa beza sains komputer dan komputer engineering..??

    Russel,
    Sains Komputer/Computer Science? Ada di UiTM. Beza Sains Komputer dan Kejuruteraan Komputer. Rasanya pernah sifu terangkannya di dalam blog ini. baca komen #3 di atas.

  13. assalamualaikm…

    sifu baru ni saya dapat result spm….

    fizik A-
    add math A-
    kimia C+
    bio C+
    sej B+
    bi C
    agama islm A
    math A+
    bm A

    saya paling lemah dlm subjek bi.. sifu rasa saya mampu masuk matrik tak?
    n saya takut kalau dapat pointr rendah kat matrik… apa nasihat sifu? n apa saranan sifu kpda saya

  14. Sifu..
    nak tnya ne..
    ne results spm saya baru2 ne..

    BM= A-
    BI= B
    P.Moral= C+
    SJARAH= C+
    MATHS= C+
    SC= A-
    GEO = B
    REKA CIPTA = A
    S.Sukan= C

    Sifu rasa saya layak ke melanjunkan pelajaran ke mana-mana institusi pengajian tinggi??
    apa pandangan sifu??

  15. soleh :
    assalamualaikm…
    sifu baru ni saya dapat result spm….
    fizik A-
    add math A-
    kimia C+
    bio C+
    sej B+
    bi C
    agama islm A
    math A+
    bm A
    saya paling lemah dlm subjek bi.. sifu rasa saya mampu masuk matrik tak?
    n saya takut kalau dapat pointr rendah kat matrik… apa nasihat sifu? n apa saranan sifu kpda saya

    Soleh, Tahniah di atas keputusan SPM yang memuaskan. Sebenarnya syarat minimum untuk memohon masuk ke Matriks sebenarnya dah awak penuhi. So tak ada masalah. Soal mampu ke tidak itu adalah apa yang AKAN BERLAKU, bukannya telah berlaku. Oleh itu awak masih sempat untuk membina wawasan diri dan kekuatan diri yang baru. Jadikan sejarah SPM ini menjadi pemangkin untuk awak memperbaiki diri awak. Bukan awak seorang yang bermasalah BI, ramai juga tetapi tetap berjaya membaiki diri dan mencipta kecemerlangan tersendiri.
    Tetapi jikalau permohonan ke Matriks gagal (kerana ramai pesaing anda yang lebih hebat), janganlah risau, kerana anda masih boleh mengikuti pengajian dalam tingkatan enam ataupun kalau tak kisah, diploma 3 tahun. Kekurangan awak boleh menjadi kekuatan baru, jikalau awak bijak menangani dan membetulkannya. Semoga berjaya.

    Russel :
    Sifu..
    nak tnya ne..
    ne results spm saya baru2 ne..
    BM= A-
    BI= B
    P.Moral= C+
    SJARAH= C+
    MATHS= C+
    SC= A-
    GEO = B
    REKA CIPTA = A
    S.Sukan= C
    Sifu rasa saya layak ke melanjunkan pelajaran ke mana-mana institusi pengajian tinggi??
    apa pandangan sifu??

    Russel, tahniah di atas keputusan SPM yang memuaskan.
    Awak masih dan layak memohon masuk ke IPTA dan ke Politeknik untuk pengajian di peringkat Diploma. Sudah tentulah anda juga layak ke tingkatan 6. Memandangkan awak kurang menguasai matematik, cubalah memohon program diploma dalam aliran sastera. Semoga berjaya.

  16. terima kasih.. sifu

  17. Terima kasih bnyak sifu..=)

  18. apa kelayakan bagi kemasukan DIPLOMA SAINS KOMPUTER UITM sabah ??
    Ble sifu terangkan??
    buntu sangat2 nih..=(

  19. Dengan keputusan saya yang…

    BM= A-
    BI= B
    P.Moral= C+
    SJARAH= C+
    MATHS= C+
    SC= A-
    GEO = B
    REKA CIPTA = A
    S.Sukan= C

    layak ke saya mengambil diploma sains komputer UITM sabah??
    plz terangkan sifu..

  20. Russel :
    apa kelayakan bagi kemasukan DIPLOMA SAINS KOMPUTER UITM sabah ??
    Ble sifu terangkan??
    buntu sangat2 nih..=(

    Russel :
    Dengan keputusan saya yang…
    BM= A-
    BI= B
    P.Moral= C+
    SJARAH= C+
    MATHS= C+
    SC= A-
    GEO = B
    REKA CIPTA = A
    S.Sukan= C
    layak ke saya mengambil diploma sains komputer UITM sabah??
    plz terangkan sifu..

    Russel, syarat UiTM di seluruh negara adalah sama seperti yang dinyatakan oleh UiTM induk mahupun Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia. Tetapi ada juga perbezaan dari segi SYARAT-SYARAT KHAS.
    Nak juga ambil Sains Komputer UiTM? Hmm, sukar nak jawab ni. Rasanya Russel lebih baik juga memohon masuk ke IPTA lain kalau masih nak ke Computer Science, selain dari UiTM. Juga tolong mohon juga program lain yang juga sesuai dengan potensi dan prestasi SPM 2010 awak. Hanya berdasarkan keputusan SPM di atas, sifu fikir ia tak cukup kuat untuk ke program seperti ComSc tadi yang memerlukan penguasaan matematik, kemahiran logik dan juga sains. Tambahan lagi awak tak ada pun ambil subjek Matematik Tambahan (additional Mathematics) dalam SPM yang lalu. UiTM contohnya menetapkan pelajar MESTI kredit dalam subjek Matematik dan matematik tambahan. Perkataan DAN tu amat signifikan.
    Tetapi tak salah mencuba. Ataupun lebih baik lagi awak juga memohon masuk ke Pra-diploma sains UiTM supaya awak masih dapat diterima masuk belajar ke Diploma Sains Komputer UiTM sebagai pelajar lepasan Pra-diploma mereka.
    Semoga berjaya.

  21. askum..bgy lepasan spm hendak smbung sijil 2 tahun..skirnye smbung ke diploma,mngmbil mse 3 tahun…mksnye 5 tahun bru dpt diploma??

  22. apix :
    askum..bgy lepasan spm hendak smbung sijil 2 tahun..skirnye smbung ke diploma,mngmbil mse 3 tahun…mksnye 5 tahun bru dpt diploma??

    Apix, begitulah realitinya. Sebab itulah, kecemerlangan akademik amat signifikan dalam merancang hala tuju pelajar. Dalam hal lepasan SPM, ramai pelajar yang akan memohon masuk ke Tingkatan Enam, Diploma, Program Asasi dan Matrikulasi, serta ke Program Ijazah Luar Negara (PILN). Mana-mana calon yang gagal melepasi syarat ditetapkan utk mana-mana program dinyatakan itu, maka terpaksalah mengikuti program persediaan peringkat sijil.
    Jikalau Apix ingin mengelak tempoh masa yang lama sebegitu, maka pilihan anda, jika layak, ialah mengikuti pengajian Pra-U di sekolah dan mengikuti pembelajaran, peraturan dan undang-undang sekolah seperti lazimnya.
    Apix juga boleh cuba memohon masuk ke Diploma di IPTS. Umumnya, syarat masuk kurang ketat berbanding ke IPTA. Namun seperti diketahui, yuran IPTS agak tinggi berbanding IPTA. Ini kerana kos pengajian IPTA sebenarnya dibiayai sebahagiannya (subsidi) oleh kerajaan.

  23. Assalamualaikum sifu,

    Dgn keputusan sy yg,

    BM A+
    BI D
    MT A
    SJ A-
    PI A-
    FZ C
    KIMIA C+
    ADD MATH B
    TEKNOLOGI KEJURUTERAAN B
    LUKISAN KEJURUTERAAN B+

    Adakah sy layak ke mana2 IPTA?
    SY minat kejuruteraan awam.
    dan sy jgk minat bidang ukur bahan.
    sy tidak yakin jika keputusan spm sy menepati syarat2 kelayakan program ipta.
    Hal ini kerana, BI sy sangat lemah.
    masuk program matrikulasi sudah tentu tidak lepas.
    apatah lg program asasi.
    Situ tolong sy.
    rakan b’pndpt Bi D susah msk IPTA.

  24. assalamualaikum sifu..

    saya nk tny subjek di matrik bgi aliran perakaunan apa?..
    saya blajar aliran sastera kat skolah dlu..
    result saya:
    bm A
    bi A
    math A
    agama A
    perakaunan A
    sains A
    sejarah A-
    ekonomi asas B+
    English in literature B
    addmath C+

    untuk bahagian perakaunan , wajib kat addmath tu?
    boleh senaraikan x subjek2x untk matrik bgi aliran saya ni…

    terima kasih..

  25. sue :
    Assalamualaikum sifu,
    Dgn keputusan sy yg,
    BM A+
    BI D
    MT A
    SJ A-
    PI A-
    FZ C
    KIMIA C+
    ADD MATH B
    TEKNOLOGI KEJURUTERAAN B
    LUKISAN KEJURUTERAAN B+
    Adakah sy layak ke mana2 IPTA?
    SY minat kejuruteraan awam.
    dan sy jgk minat bidang ukur bahan.
    sy tidak yakin jika keputusan spm sy menepati syarat2 kelayakan program ipta.
    Hal ini kerana, BI sy sangat lemah.
    masuk program matrikulasi sudah tentu tidak lepas.
    apatah lg program asasi.
    Situ tolong sy.
    rakan b’pndpt Bi D susah msk IPTA.

    Wa alaikumsalam Sue,
    1. Bidang kejuruteraan memerlukan pelajar yang mengikuti program tersebut menguasai bidang sains dan pengajian fizik dan matematik. Anda bagaimana? Ada dua subjek iaitu TEKNOLOGI KEJURUTERAAN dan LUKISAN KEJURUTERAAN. Tahniah. Selalunya sukar untuk anda masuk secara terus ke bidang yang anda pilih. Tetapi tolonglah jangan putus asa. Pastikan anda turut memohon yg sama di IPTA lain yang terletak di luar Selangor.
    2. Atau memohon juga ke politeknik dalam jurusan kejuruteraan awam tadi. Anda akan mengiktui pengajian di peringkat diploma terlebih dahulu.
    3. Kalau tetap berminat ke IPTA yang amat popular, peluang terakhir ialah mengikuti pengajian pra-diploma sains.
    4. Kalau mampu, sifu galakkan juga anda memohn masuk ke IPTS di mana-mana kolej universiti yang anda sukai.

  26. Sifu,saya bakal memasuki PLKN siri ke-2 di Selangor,Kuala langat,kem paya indah..
    apa yg ,merisaukan saya di sini,ketika saya mengikuti PLKN,adakah saya masih layak utk mendapatkan tawaran mana2 insitusi pengajian tinggi?
    selepas saya menamatkan PLKN,adakah saya masih boleh menyambung ke mana2 IPTA ??
    IPTA pilihan saya merupakan UITM..
    adakah saya masih boleh masuk ke UITM selepas menamatkan PLKN pggilan ke-2??

  27. sifu?? sy tgh buntu ni..lyk ke sy msok ke IPTA.?sy minat kos pentadbiran awm,lyk ke dgn kputusan sy ni
    bm-B+
    mate-B+
    bi-C
    p.islam-A
    prinsip perakaunan-B
    tasawur islam-B+
    sains-B+
    sejarah-C+
    add mate-C

    disamping tu sy dpt sijil LCCI..hmm tp sy kurang minat dgn perakaunan..sy lbih mnt pada pentdbiran awam..dgn result sy mcm 2 lyk ke sy msuk IPTA??

    harap2 sifu dapat membantu… Thanks,

  28. assalamualaikum sifu .
    saye betul betul tengahbuntu nie . berbekalkan keputusan SPM saye :

    BM : A-
    BI : C
    AG : B+
    SJ : C
    MATH : E
    PA : E
    TASAWUR : B+
    EKONOMI ASAS : C
    SCIENCE : A-

    sifu rase saye layak tak apply masscom dekat uitm ?
    saye memang minta sanagt masscom
    harap sifu boleh bantu .

  29. sofia jamal :
    assalamualaikum sifu .
    saye betul betul tengahbuntu nie . berbekalkan keputusan SPM saye :
    BM : A-
    BI : C
    AG : B+
    SJ : C
    MATH : E
    PA : E
    TASAWUR : B+
    EKONOMI ASAS : C
    SCIENCE : A-
    sifu rase saye layak tak apply masscom dekat uitm ?
    saye memang minta sanagt masscom
    harap sifu boleh bantu .

  30. fatin :
    sifu?? sy tgh buntu ni..lyk ke sy msok ke IPTA.?sy minat kos pentadbiran awm,lyk ke dgn kputusan sy ni
    bm-B+
    mate-B+
    bi-C
    p.islam-A
    prinsip perakaunan-B
    tasawur islam-B+
    sains-B+
    sejarah-C+
    add mate-C
    disamping tu sy dpt sijil LCCI..hmm tp sy kurang minat dgn perakaunan..sy lbih mnt pada pentdbiran awam..dgn result sy mcm 2 lyk ke sy msuk IPTA??
    harap2 sifu dapat membantu… Thanks,

    Fatin, sifu berpendapat peluang awak untuk mengikuti bidang pentadbiran awak adalah cerah. Sifu doakan peluang itu benar-benar anda perolehi. Amin.

  31. Russel :
    Sifu,saya bakal memasuki PLKN siri ke-2 di Selangor,Kuala langat,kem paya indah..
    apa yg ,merisaukan saya di sini,ketika saya mengikuti PLKN,adakah saya masih layak utk mendapatkan tawaran mana2 insitusi pengajian tinggi?
    selepas saya menamatkan PLKN,adakah saya masih boleh menyambung ke mana2 IPTA ??
    IPTA pilihan saya merupakan UITM..
    adakah saya masih boleh masuk ke UITM selepas menamatkan PLKN pggilan ke-2??

    Tak ada masalah. Ibu bapa awak boleh mewakili awak dalam pendaftaran masuk ke IPTA jika tawaran dah keluar. Alasan PLKN memang diterima oleh semua IPTA.

  32. sofia jamal :

    sofia jamal :
    assalamualaikum sifu .
    saye betul betul tengahbuntu nie . berbekalkan keputusan SPM saye :
    BM : A-
    BI : C
    AG : B+
    SJ : C
    MATH : E
    PA : E
    TASAWUR : B+
    EKONOMI ASAS : C
    SCIENCE : A-
    sifu rase saye layak tak apply masscom dekat uitm ?
    saye memang minta sanagt masscom
    harap sifu boleh bantu .

    Setahu sifulah, bidan Mass Comm (komunikasi massa) mudah masuk. Maaflah kalau silap. Peluang itu tetap ada sebenarnya.

  33. sifu…

    terima kasih byk2.. sejuk hati mndgrnye..
    hrp2 dpt la kos yg sy minati itu ..amin!!

  34. salam..
    ada yg ingin sy tnyakan.. jika result spm 2010 sy seperti post #30 diats itu ..adakah sy lyk untk masuk ke mtrik? mksud sy..mudah ke peluang utk dpt msuk ke mtrik bhgian perakaunan??

    thanks…

  35. salam . sifu . saya ada masalah sikit la dalam nak further study ni . result spm saya memang tak berapa nak cemerlang laa . dan saya ni memang susah nak buat keputusan . senang cite memang tak berpendirian tetap . saya tak dapat ke ipta , dan sangatlahh sedih :'( mungkin tak layak atau rezeki memang bukan dekat situ kot . hurmm saya ada dapat tawaran KPTM , dip in Business Information Technology . macam susah je course tu . saya tak berani nak ambil . because i’m not good in english . masa dekat teknik , saya ambil Pengurusan Perniagaan . result pon tak de lah seteruk yang disangka kann .

    BM : A
    BI : C+
    SJ : C
    PI : B
    SN : A-
    Peakaunan Peniagaan : A+
    Aplikasi Komputer dalam Perniagaan : A-
    MM : A+
    SN : A-

    agak agak kalau saya nak tuka course dekat KPTM boleh tak ? saya nak ambil accounting , tapi tak yakin boleh bawak . sebab dah tengok banyak orang komen benda tu susahh . LCCI lahh bagai tu . dan masa buat pilihan ipta hari tu , saya ada pilih Banking . mana yang elok ye ?

  36. salam… sifu br2 ni result upu kluar..dan saya tdk lyk memasuki ipta..salh satu course yg saya tls mse wat p”mohonn kat upu sblm ni adalah diploma perkaunan,diploma pengajian bank n diloma pengajian perniagaan..tetapi result yg saya dpt:
    BM:B+
    BI:C
    MATH:A-
    SCIENCE:A-
    PERDAGANGAN:A-
    PENDIDIKN ALQURAN&SUNNAH:A
    PENDIDIKN SYRIAH ISLAMIAH:B+
    SEJARAH:B
    BAHASA ARAB TINGGI:D
    EKONOMI ASAS:B
    Dan saya juga ada cek kat i mas u jenis kelayakan saya..
    dan saya lyk memohon course yg saya tulis td…
    saya keliru kenapa bila dapat result upu br2 ni..
    saya tidak lyk mne2 ipta..
    so saya ingin tnye sifu…knapa blh jd mcm tu..
    n lagi satu saya ingin membuat e-rayuan ke ipta…
    dan saya ingin memasuki course diploma pentadbiran awam..
    dan juga diploma pengajian bank..
    adakah sifu rsa saya layk..even diloma pengajian bank saya tdk lyk mse result upu kluar..
    sifu rsa diploma pentadbirn awam bnyk persaingan tak..
    kalu tak boleh lah saya memohon course itu..
    saya harap sifu tdk kisah menjawab persoaln saya..tq

  37. salam..sifu,saye nak minta pendapat sikit.
    ini result spm 2010 saya.
    BM= A+
    BI= A
    AG= A+
    MATH= A-
    SEJ= A
    BIO= B
    CHEM= B
    PHY= C+
    ADDMATH= D

    setakat ini saya telah ditawarkan matrik 2 tahun dalam jurusan sains dan uitm bagi course diploma sains.minat saya adalah ke arah sastera kerana bercita cita ingin menjadi seorang guru.malangnya,saya x dipanggil untuk kplspm.oleh itu,saya ingat ingin memohon untuk pendidikan di universiti.pada pandangan sifu,antara matrik dan uitm,manakah yang patut saya pilih?bagi saya kedua duanya ok.kalau saya ambil matrik 2 tahun,kiranya selepas itu saya boleh memohon pendidikan pada mana2 universiti.tidak begitu?jika saya menerima tawaran uitm,diploma sains selama 2 tahun,adakah cita2 saya ingin menjadi seorang guru bisa tercapai?untuk pengetahuan sifu,saya tidak kisah untuk mengajar subjek sastera mahupun sains(tetapi tidak bagi pengiraan=math)hehehe…:)sayapernah bertanya hal ini kepada abg sya.katanya,jika mengambil diploma sains di uitm,seterusnya ingin menukar haluan ke upsi contohnya,saya perlu menambah tahun lagi dan ini menjadi pembelajran saya panjang berbanding orang lain.persoalannya…adakah matrik 2 tahun keputusan bijak atau diploma sains?

  38. salam..sifu,saye nak minta pendapat sikit.
    ini result spm 2010 saya.
    BM= A+
    BI= A
    AG= A+
    MATH= A-
    SEJ= A
    BIO= B
    CHEM= B
    PHY= C+
    ADDMATH= D

    setakat ini saya telah ditawarkan matrik 2 tahun dalam jurusan sains dan uitm bagi course diploma sains.minat saya adalah ke arah sastera kerana bercita cita ingin menjadi seorang guru.malangnya,saya x dipanggil untuk kplspm.oleh itu,saya ingat ingin memohon untuk pendidikan di universiti.pada pandangan sifu,antara matrik dan uitm,manakah yang patut saya pilih?bagi saya kedua duanya ok.kalau saya ambil matrik 2 tahun,kiranya selepas itu saya boleh memohon pendidikan pada mana2 universiti.tidak begitu?jika saya menerima tawaran uitm,diploma sains selama 3 tahun,adakah cita2 saya ingin menjadi seorang guru bisa tercapai?untuk pengetahuan sifu,saya tidak kisah untuk mengajar subjek sastera mahupun sains(tetapi tidak bagi pengiraan=math)hehehe…:)sayapernah bertanya hal ini kepada abg sya.katanya,jika mengambil diploma sains di uitm,seterusnya ingin menukar haluan ke upsi contohnya,saya perlu menambah tahun lagi dan ini menjadi pembelajran saya panjang berbanding orang lain.persoalannya…adakah matrik 2 tahun keputusan bijak atau diploma sains?

  39. AsSalam, sifu. Anak saya mendapat tawaran matriks @ sains dan asasi kejuruteraan Uitm. anak saya berminat menjadi seorang Dr/dentist tp bg saya kita kena tengok peluang mana yg terbuka utk kita bukan. Anak saya takut utk mengikuti asasi kejuruteraan, dia tak tau subject apa yg bakal dia pelajari dan kemana halanya slpas keluar dari U. Tolong saya bagaimana saya nak tolong anak saya agar pilihannya nanti adalah pilihan yg bijak@ berguna utk masa depannnya. utk ruj sifu ini adalah spm resultnya.
    BM = A+
    BI = A
    PI = A
    SEJ = A-
    MATHS = A
    ADDMATH = A-
    FIZIK = B
    KIMIA = B+
    BIO = B+

  40. askum sifu sye ad pertanyaan ……. sye lpsan spm 2010 …….nie result sye …

    bm C+
    sej C
    bi D
    math B
    add math E
    science A
    p.islam A-
    p.seni A-
    p.akaun C
    eko.asas D

    sye minat kpd penerbangan ….tpi sye x jamin dgn kptsan sebegini sye blh lps utk mncpai mnat sye … sye x amk fizaik … …….bagaimana saya blh truskn utk mncpai mnat sye …. ad x tawaran yg blh sye apply yg mnjurus kpd pnrebangan …..lbih baek lg sekiranye under felda …tlg sye

  41. saya nak tanya betul ke ramai yang cakap pointer 2 ++ ssah nak smbung mna2 ipta melainkan 3 ++ peluang tu lebih cerah bagi pelajar diploma.?? saya juga nak tanya sifu pointer yang diambil kira adakah dri sem 1 smpai sem 6 untuk melayakkan seseorang itu layak menyambung pelajaran or macam mana tolang jelaskan ??

  42. assalamualaikum..
    saya lepsn matrikulasi..

    result p.perniagaan sya dpat B+..
    saya x tau nak pilih course yg mana antara ekonomi atau business management…
    bleh x sifu jelaskn lg tentang jurusan2 nie…
    Ap pluang pekerjaan klu amek course ekonomi/ busnes management.

    Klu minat maths pulak… course ap yg kta boleh amek??

    Tlg saya sifu…
    Terima kasih…

  43. saya lepasan spm 2010. ni result saya…
    bm B+
    bi c+
    math A
    sains A
    sejarah A
    kh B+
    geo B+
    Ekonomi asas B+
    saya gagal mendapat tempat di ipta. saya telah ditawarkan diploma kejuruteraan mekanikal (bahan) politeknik .adakah bidang ini boleh menjamin masa depan saya?

  44. assalamualaikum sifu..

    saya ingin tanya apakah kos yang perlu saya ambil selepas pra perdagangan di uitm sabah?
    kerana rakan saya memberitahu bahawa hanya dua kos sahaja yang boleh dipilh selepas pra diploma perdagangan…

    harap sifu dapat membantu..

    terima kasih sifu..

  45. Assalammualaikum,.. maaf… saya nak tanya… boleh tak saya mengambil course lain untuk sambung diperingkat ijazah sarjana muda? sebab sekarang ini saya belajar dip pendidikan awal kanak-kanak.. dan saya bercadang nak sambung ijazah sarjana muda dengan mengambil course lain iaitu sarjana muda pentadbiran korporat dengan kepujian atau sarjana muda sains pentadbiran (kepujian)? kalau tak boleh sambung, adakah merugikan kalau saya ulang semula iaitu dengan mengambil diploma sekali lagi, diploma pentadbiran awam…kemudian, sambung terus diperingkat ijazah sarjana muda?? tapi kalau boleh, saya tak nak ulang diploma sekali lagi… saya harap sifu dapat tolong dan bagi cadangan yang lebih baik…

  46. ada x peluang sambung belajar ke luar negara bagi lepasan diploma?
    kursus pengurusan dan teknologi pejabat uitm

  47. salam,saya betul2 x tahu nk belajar apa,saya lepasan stpm..sy buntu dan dilanda kesesalan…saya mendapat keputusan stpm pointer 2.75,tp keputusan upu saya tidak berjaya,saya ingin memohon rayuan,tetapi takut gagal sekali lagi dan terlepas peluang,kos apakah yg layak dengan keputusan saya..sila bantu saya…saya perlukan jawapan segera..tarikh tutup rrayuan 24 julai ini..bantuan di perlukan,terima kasih..

  48. rohaizan :
    ada x peluang sambung belajar ke luar negara bagi lepasan diploma?
    kursus pengurusan dan teknologi pejabat uitm

    Ada wang sendiri? Semua boleh. Tapi kalau nak harap kerajaan yang hantar? Rasanya kuota untuk lepasan diploma ke ijazah luar negara, sama ada wujud atau amat tipis. Kerajaan fokus kepada pelajar cemerlang SPM dan STPM untuk tajaan dalam negara dan luar negara.

  49. Atie :
    salam,saya betul2 x tahu nk belajar apa,saya lepasan stpm..sy buntu dan dilanda kesesalan…saya mendapat keputusan stpm pointer 2.75,tp keputusan upu saya tidak berjaya,saya ingin memohon rayuan,tetapi takut gagal sekali lagi dan terlepas peluang,kos apakah yg layak dengan keputusan saya..sila bantu saya…saya perlukan jawapan segera..tarikh tutup rrayuan 24 julai ini..bantuan di perlukan,terima kasih..

    Maaf lambat respons. Tapi memandangkan awak sendiri tak bagi tau keputusan STPM (subjek) maka sukar nak diberi cadangan yang sesuai. Apa-apapun, pilihlah program yang agak-agak sesuai dengan kebolehan, kemahiran, potensi diri, cita-cita dan keperibadian anda.
    Nampaknya, jika awak fokuskan kepada ‘asal masuk universiti’, maka apa-apapun boleh kot. Tapi kalau nakkan ‘pasti dapat kerja’, MAKA memanglah sukar kerana begitu juga ramai pelajar cemerlang STPM lain, yang memohon bidang yang dipercayai menjamin masa depan kerjaya mereka.
    Semoga berjaya.

  50. hai…saya nak tnya,da penat sya memikir untuk mencri tmpat untuk belajar… apa ya yg patut sya ikuti,….kptusan SPM bm-c+,bi-e,sej-c,pdagn-c+,p.moral-b+,p.seni-a-,sains-b,math-c…
    pliz kalo bole bagi cadngan….

  51. putri anessa aryanna

    Assalamualaikum sifu…
    sy nk bertanya…
    adakah pelajar lepasan diploma politeknik boleh memohon untuk menyambung degree di uitm?
    ade pihak mengatakan pelajar politeknik tidak diterima untuk ke politeknik..
    dan ade pihak juga mengatakan ‎”uitm rela ambil student mereka yg pointer 2.5 daripada student2 politeknik yang dapat 3.5 above untuk sambung degree..”
    ade pihak mengatakan ia menimbulkan perasaan mcm ni, ” melayu untuk melayu, cina untuk cina” same goes here.. uitm untuk uitm.. so people will see it that way
    ayat ini berbentuk provokasi..
    adakah ia benar ???

  52. salam sifu..

    saya pelajar thn 2 diploma sains uitm..
    saya teringin sgt utk belajar ke luar negara selepas diploma. tp masalahnya cgpa saya dlm 2.75. ada tak peluang saya utk sambung degree ke luar negara? melalui yayasan negeri? atau saya tidak layak dpt mana2 tajaan?

    harap sifu boleh bantu.. terima kasih :)

  53. aslamkum….. sifu, saya basri bin mohd azmi plajar yg akn mnduduki SPM pada tahun 2011..
    sya mngambil dalam aliran peraukaunan di sekolah saya…
    jadi apakah syarat saya agar boleh mmasuki diploma perakaunan/perniagaan d UITM nnti apabila result spm kluar nnti pada tahun dpan….
    Tolong saya sifu…. kerana ini lah harapan saya ingin mnjadi seornag akauntan…. tolong saya sifu???

  54. Mitchell Maxwell

    salam. . sifu. .sya budak sabah. . saya dalam kebingungan ni. .sebenarnya saya dapat tawaran daripada upsi untuk kos diploma sains. . boleh terang kan kepada saya apa hala tuju dan kerjaya yang boleh saya ceburi selepas tamat diploma. . dan apa kebaikan mengikuti kursus diploma ini?? :) thank you

  55. Salam, saya akan menduduki SPM pada 14.11.11- 30.11.11 ini……saya pelajar aliran sains… keputusan percubaan saya teruk iaitu :
    agama dan tasawwur – A
    bm,bi,sej – B
    math – C
    dan yg paling teruk ialah subjek matematik tambahan,biologi,fizik dan kimia saya hanya mendapat markah dalam 30 lebih sahaja…. jadi saya sangat keliru apakah jurusan yang patut saya ambil kelak…saya amat mengharapkan jawapannya…terima kasih

  56. affrina,
    jangan putus asa. masih ada masa utk study. selagi ada hayat, selagi tu boleh study.

    dah dapat result nanti baru fikir balik nak amik jurusan ape. ok?

  57. assalamualaikum..sifu sy nk tnya nie betul k lepasan diploma politeknik ijazahxdapt nak smbung ijazah walaupn pointer 3+++ ke atas?????sy tkut sangt nie….

  58. e lepasan diploma politeknik

  59. assalamualaikum..sifu saya dapat keputusan spm
    bm A+
    bi B
    mm A-
    sj A-
    ag A-
    mt c
    bio C+
    fzk D
    kmia D

    saya lambat sambung belajar atas sebab2 peribadi..
    adakah saya layak sambung belajar dalam dip pengurusan teknologi/teknologi perakaunan?harap sifu boleh tolong saya..

  60. bolehkah pelajar lepasan spm mengambil bidang sains politik?

  61. 1 je masalah yg memeningkan kpala sy.. syarat am utk masuk ipta dah dipenuhi… bila semak dkat imascu.upu..tawaran terhad atas sebab syarat khas xdipenuhi… subjek sc smua A+ tp math sye jtuh sbb sye cuai… mate d… agak2.. layak ke~~

    harap ke diploma pengajian sains,FAKULTI SAINS PENTADBIRAN DAN PENGAJIAN POLISI…defisit sikit je.. adess

  62. salam sifu…saya skg tengah belajar kat politeknik…tpi saya masih x jelas lagi dengan hala tuju saya…saya ambik course IT(proggramming)..da kar course yg sa ceburi ne ada peluang yang cerah bagi sa…ada kar peluang untuk melanjutkn pelajaran slps tamat pengajian d poli ne…saya perlukn jawapan dari sifu..tq..

  63. Salam..saya baru lepas SPM 2011…saya nak tahu apa sebenarnya diploma pengurusan perkhidmatan makanan??saya dh cari bnyak mklumt tapi xada yg trgkan..
    sya prlkan mklumat dri segi apa yg dpelajari dlm bdg ini dan apa pkerjaannya nanti?peluang kerja pula mcm mna??

  64. salam saya nk tnya,mcmna sy nk memohon kemasukan guru,saya lepasan diploma kejuruteraan,sy berminat sgt untuk jd guru,jd apa langkah perlu sy buat.di mana saya perlu sambung belajar,kalau boleh sy nk mengajar di sekolah vokasional@teknik@institusi kemahiran yg ada di malaysia

  65. assalamualaikum..
    sya ada sorang kwn..umur 19 thn..result spm dia x brapa bgus..dia dlu skolah teknik..ambil kos pertanian..dan dia mnat tntang hal2 brkaitan dgn moto atau hal2 mngecat..smpy skrg dia bntu tntang hal nk smbung plajaran..tlg bntu kwn saya ni..

  66. salam,saya lepasan spm 2011,belum ketahui keputusan spm lagi.kerana itu saya buntu mahu ambil bidang apa untuk mohon upu fasa ke 2.,adakah patut saya tunggu sehinnga keputusan spm keluar dahulu?atau sebaliknya? kerana ramai sarankan mohon seawal yang mungkin untuk elak sebarang keungkinan..dan lagi..saya minat bidang kejuruteraan dan seni bina yang melakar2 atau pembinaan,..saya ambil subjek lukisan kejuruteraan dan pendidikan seni sebagai subjek tambahan spm.jadi apakah bidang yang course yang sesuai saya ambil?.adakah kejuruteraan awam?

  67. sy brcdg nk ambil pjj kat uitm – diploma pentadbiran awam. tp setau sy semua subjek yg diajar di uitm adalah dalam BI dan masalahnya sy kurang fasih dlm BI. begitu jg math, coz dlm silibus DPA pun ada diajar bussines math. jd, patut ke sy teruskan niat sy ambil course DPA di uitm?

  68. Assalammualaikum sifu. saya pelajar lepasan SPM 2011. saye tgh menunggu keputusan SPM. sekarang ni saya tengah berfikir unuk mengisi upu fasa 2. saya keliru untuk mengambil jurusan apa selepas keputusan diumumkan nanti. saya meminati subjek kimia, add math, math. tetapi saya kurang berminat dengan subjek fizik dan biologi. saya keliru untuk memlilih bidang apa. kerana pada saat ii saya memikirkan untuk menyambung pelajaran dalam asasi ke universiti tempatan. jadi saya perlukan nasihat sifu untuk membantu saya membuat pilihan. satu lagi, saya juga berminat untuk mengikuti foundation programme yang ditawarkan di universiti teknologi petronas. akan tetapi universiti tersebut merupakan universiti swasta. bagaimana caranya untuk memohon biasiswa? biasiswa apakah yang ditawarkan di ipts tersebut?

  69. mila boleh la tanya kat kawan2 atau sedara yg belajar di utp.

  70. pelangi indah :
    salam sifu…saya skg tengah belajar kat politeknik…tpi saya masih x jelas lagi dengan hala tuju saya…saya ambik course IT(proggramming)..da kar course yg sa ceburi ne ada peluang yang cerah bagi sa…ada kar peluang untuk melanjutkn pelajaran slps tamat pengajian d poli ne…saya perlukn jawapan dari sifu..tq..

    course IT sangat laku kalau anda dapat degree first class atau second upper di universiti nanti.. jgn putus asa dengan kehidupan anda.. bykkan berdoa kepada Allah.. insyaAllah akan diberi jalan keluar..

  71. wan mohd rushdan bin wan ahmad pauzi :
    salam saya nk tnya,mcmna sy nk memohon kemasukan guru,saya lepasan diploma kejuruteraan,sy berminat sgt untuk jd guru,jd apa langkah perlu sy buat.di mana saya perlu sambung belajar,kalau boleh sy nk mengajar di sekolah vokasional@teknik@institusi kemahiran yg ada di malaysia

    wan kene apply buat kursus kpli.. boleh tanya kat mana2 kawan yg jadi guru yg ikut course kpli..

  72. salam sifu

    hari result spm dah keluar ..saya ingin bertanya bagi pihak anak saya
    BM = B
    BI = C
    Agama = C+
    Sejarah = D
    Math = E
    Sains = B
    Perdagangan = D
    Tasawuf = C+

    kemana arah tujuan ..layak ke dia memohon ke IPTA. dia lebih berminat dalam bidang masakan @ kulinari

  73. salam..saya lepasan stpm 2011..jika saya isi upu spm,adakah terjejas permohonan upu stpm saya?

  74. salam..sya lepasan spm 2011..this is my result..
    BM-A
    BI -A
    MT-A
    SJ- A+
    PI-A
    CHE-B
    BIO-B+
    PHY-B
    A3-B
    SO,what is the best option for me?I am interested in physic..but i don’t what is the best option..if i don’t get matrix then should i take stpm(mean that i’m not choosing spesific course yet) or going to diploma?

  75. salam, sy lpsn spm12 bru ni, ni rslt sy
    bi_b+
    bm_b+
    pai_b+
    sej_A+
    math_A
    phy_c
    bio_c
    chem_c
    +math_D

    kalau sy mntk law bley x?
    sy jg bmnt dgn physcology
    bley x bg pndpt scepat mgkin…tq

  76. Assalamualaikum sifu…sya lpsan spm 2012..result saya

    bm-a
    bi-a
    p.agama-a-
    sejrh-a+
    maths-a
    p.akaun-a-
    +maths-b+
    phy-b
    bio-b
    chem-b

    saya minat utk msuk dlm bdang kejuruteraan…saya x layak utk mndpat asasi di uitm…boleh x bgi pndapat sifu…dan kalau sya masuk matriks…jurusan apa yg boleh sya msok untuk smbung blajar dln kejuruteraan…?

  77. assalamualaikum…
    saya lepasan spm 2011…msih mencri bdang utk dipohon so sya nk tnya mengenai peluang kerjaya dlam bidang fisioterapi….???????

  78. assalamualaikum .
    saya nak tanya klw result spm kita x de kredit boleh sambung belajar x ?

  79. salam sifu. mohon kerjasama sifu untuk memberi pandangan.saya budak ex-sbp.tapi result saya tak berapa.hanya
    SEJ=A+
    MATH , PI=A
    BI=A-
    BM=B+
    KIM,BIO,FZK=C+
    ADDMATH=C
    sekiranya saya memohon aliran sastera di ipta adakah peratus untuk kemasukan ke ipta cerah? sebab setahu saya pihak ipta lebih mengutamakan bdk aliran sastera .harap sudi membantu

  80. sifu.. syer xtaw la kemana ara tuju sye lepas ni.. sye xtaw yg mana layak sye masuk.. syer tkot kalau salah memilih mana2 ipta ,, sye belajar dlm bidang elektrik n elektronik t bm=a- sej=a- agama=a- aplikasi elektrik=a- prinsip elektronik=b+ math=b+ sain=b bi=d

  81. Kerjaan menetapkan kelayakan SPM 9A+ dan ke atas untuk mendapat bursaries adalah terlalu tinggi.

    Memang terdapat 1609 pelajar 2011 mencapai keputsan itu,tapi apakah nasib pelajar yang cuma dapat 8A+,adakah diber peluang memohon biasiswa itu ?

  82. wkumsalam.. kerajaan mempunyai bajet yg ketat.. kalau 1 pelajar menelan belanja RM1 juta, maka kalau 1600 dah rm1.6 billion hanya utk 1600 pelajar, walhal ada ramai lagi pelajar dalam batch 2011 utk dibiayai.. jadi hope berdoalah byk2 agar dimurahkan rezeki mana tau boleh dapat biasiswa kerajaan negeri or biasiswa zakat/baitulmal..

    jangan berhenti berdoa dan berharap ya!

    wslm

  83. assalmmualikum..
    saya nk tanya tentang abg sya,dia adalah plajr lpsn stpm 2011
    ni kputusan dia..

    pengajian am : 1.67 C-
    bahasa melayu : 3.00 B
    sejarah : 1.33 D+
    pengajian perniagaan : 0.00 F
    cgpa : 1.5

    agak2 dia dpt ke panggilan u dgn result mcm 2?
    apa yg perlu abg saya buat dgn keputusan mcm 2,course yg sesuai dgn dia?
    menurut guru kaunseling skolh,dia ckp abg saya boleh cuba daftar perguruan untuk bahasa melayu sbb bm dia dpt tiga point.
    tapi saya dan mak saya terpikir tuk suroh dia dftar ambik semula exm stpm tuk subjek pp dan pngjian am..
    setakat ni dua tu je inisiatif yg bolah kami cari..
    yg lain abg saya dftr upu dgn KPLSPM

    senanya mcm2 abg saya dftar,tp x tau ap course yg sbenarnya dia layak
    kdang2 ad terpikir nk amik diploma guna spm dia balik..boleh ke?
    ni result SPM dia

    bm b+
    bi c+
    agma b+
    sjrah c+
    math c
    lukisn kejurutraan c
    pngajian kjruteraan meknikal d
    fizik d
    kimia e

    umur dia skrng 20..

    ada x jalan yg sesuai yg sya nyatakn di ats tuk dia smbung belajar atau ada pape lg idea sifu yg lain
    harap sifu boleh mmberi jwpn kpd soaln saya scpat mungkin,takot2 x smpat nk bertindak..
    tq!!

  84. sya plajar spm 2011
    sya dpt twran matrik..tp sya nk tunggu kputusan upu dulu
    sya dah pham ap kelebihan matrik, dan diploma.,
    tp klu sya amik mtrik,contoh sya gagal dlm matrik,bolah ke saya memohn diploma semula menggunakan spm
    atau
    saya terpaksa stay kt matrik smpai brjaya sehinggalah saya layak msuk ke ipta?
    n sya ad denga klu matrik x dpt pointer yg bgos.dia akan lelong aliran..adakah ini bermaksud saya masih lagi berada di bawah matrik atau sya akan sambong aliran yg diberi oleh matrik di u lain..

    soalan kedua saya:
    klu saya amik sains fizik dekat matrik,selepas setahun 2..ap course yg boleh saya amik?
    kadang2 sya keliru nak amik sains hayat atau sains fizik kt matrik..

    ni result spm sya bru2 ni

    bm a-
    bi b
    agma a
    sjrh a
    math a+
    add math b+
    fizik a-
    kimia b
    bio b

    sya pon x tau sya boleh bawak bio atau x bila smbong blaja nanti..(harap sifu boleh bgtau)
    saya nk mintak sikit nasihat dan jwpan drpd sifu
    aliran yg saya nkpilih pon masih x jelas lagi
    mungkin fisioterapi..doktor prgigian..
    harap sifu dapat luang kan masa tuk jwab soaln saya yg banyak ni
    terima kasih banyak2 sifu..

  85. assalamualaikum sifu saya na tanya la.saya dapat tawaran belajar under flda tp knp xpggl2 lgi ek…dye kta nti dye tlefon tp xde pn..knp lmbt dye pgl ek???saya g tmdga ri 2.bln 3..tp smpai skunk xde pn..saya na blja yg ade under flda..

  86. intan nazira :
    assalmmualikum..
    saya nk tanya tentang abg sya,dia adalah plajr lpsn stpm 2011
    ni kputusan dia..
    pengajian am : 1.67 C-
    bahasa melayu : 3.00 B
    sejarah : 1.33 D+
    pengajian perniagaan : 0.00 F
    cgpa : 1.5
    agak2 dia dpt ke panggilan u dgn result mcm 2?
    apa yg perlu abg saya buat dgn keputusan mcm 2,course yg sesuai dgn dia?
    menurut guru kaunseling skolh,dia ckp abg saya boleh cuba daftar perguruan untuk bahasa melayu sbb bm dia dpt tiga point.
    tapi saya dan mak saya terpikir tuk suroh dia dftar ambik semula exm stpm tuk subjek pp dan pngjian am..
    setakat ni dua tu je inisiatif yg bolah kami cari..
    yg lain abg saya dftr upu dgn KPLSPM
    senanya mcm2 abg saya dftar,tp x tau ap course yg sbenarnya dia layak
    kdang2 ad terpikir nk amik diploma guna spm dia balik..boleh ke?
    ni result SPM dia
    bm b+
    bi c+
    agma b+
    sjrah c+
    math c
    lukisn kejurutraan c
    pngajian kjruteraan meknikal d
    fizik d
    kimia e
    umur dia skrng 20..
    ada x jalan yg sesuai yg sya nyatakn di ats tuk dia smbung belajar atau ada pape lg idea sifu yg lain
    harap sifu boleh mmberi jwpn kpd soaln saya scpat mungkin,takot2 x smpat nk bertindak..
    tq!!

  87. Assalamualaikum :)

    nak tnya ….diploma pentadbiran islam kat unisZa tu cmna ?? bgus ka ?? apa pluang kerjaya b’dsarkan kos tu ???

  88. assalamualaikum sifu, nak dngar crta tak?

    ada seorang plajar ni,semasa skolah rndah,dia dpat 3a 2b dlam upsr dn trus ke skolah mnengah dn blajar mcm biasa,dn stelah dia memasuki tingktan 2, ayah dia mninggal dunia,dn dia tk dpat blajar sperti biasa lg krna trpaksa blajar smbil bkerja untk mnangung biaya dn blanja keluarga,akhrnya pmr dy mrosot,dn dy trus sja blajar smpai ke tngktan 5.ktika hendak mndaftar spm dy tdk lyak krna dokumen dia kurang lengkap,terpaksa dia berhenti dn mncri jlan untuk mmperbaiki dokumen itu dan sementara itu dia bekerja.slepas 4 thun mngurus akhirnya dia brjaya mlengkapkan dokumen itu,oleh krna dia brminat sngat hndak belajar,dia pergi mndaftar untk mngambil spm smula,dn hnya mngambil calon persendirian krna dia terpaksa bkerja jg krana mak dia kluar msuk hspital krna mmpunyai penyakit yang srius.pda thun 2011 yg lpas dia mnduduki spm dn bru-bru ni kputusan kluar,wlaupun dia blajar brsunguh-sunguh smbil bekerja,nmun dia tidak berjaya lulus dengan cemerlang kerana dia gagal dalam subjek bi,dia sedih krna dia ingin sngat untuk melenjutkan pelajaran tpi tiada tmpat yang mhu menerima dia sedangkan dia tringin sangat untuk smbung beajar dn berjaya,kerana tiada apa yng hndak di buktikan kpda mak dia slain kejayaan.

    bgi pndapat sifu apa yang ptut dy lkukan dn blh ka sifu membantunya?

    mohon dapat perhatian dri sifu dn mna-mna pihak yng dpat membantu…….dn bantuan anda amat sya hargai

    assalamualaikum

  89. Muhamad Rashi Azman

    Assalammualaikum ,
    memandangkan keputusan UPU bagi sesi 2012 sudah keluar, nampaknya saya tidak ditawarkan kemana-mana universiti , lalu saya membuat rayuan…

    soalan saya ,
    1-adakah rayuan saya dilayan jika saya mendapat tawaran ke politeknik metro?

  90. salam sifu,sy nak tanya,layak ke sy utk smbung ijazah sc politik tp pointer sy(matriks) hnya 2.99 >.< saya mrupakan pljar aliran sains di matrik.
    sy harap pihak upu akn tgok spm sy jgak

    result matrik
    -biology A
    -Kimia B
    -fizik B+
    -mt c+

    result spm
    -bm A-
    -bi A
    -EST A-
    -sejarah A+
    -mt A
    -mt tmbahan B
    -biology B
    -Kimia B
    -fizik C
    -PI A

    Pd pndangn sifu,adakah sy layak,?sy tahu utk ke Ukm agk susah,tapi sy ada mohon unimas.tp itu shja yg ada menawarkan course sc politik di malaysia(setahu sy).Jadi sy tak banyak pilihan.Atau sifu ada cdangan lain?Bagaimana pula kalau pgajian bahasa inggeris?adakah muet akan mmbantu?sy mendapat band 4 utk muet.sy harap sifu dpt mmberikan pandagn.Terima kasih

  91. salam kpd semua,sye ingn meminta pendapat drpd sesiapa jua yg arif tentang masalah sye ini,sye tlh ditawarkan untuk mengikuti program diploma elektronik(kawalan),akn tetapi,sye kurang arif lah tentang jurusan ini.Adakah lepasan program ini dpt melanjutkn pelajaran ke peringkt ijazah,? apakah potensi graduan jurusan ini dlm sektor pekerjaan,?…harap semua dpt membantu sye…

  92. assalamualaikum…saya ingin bertanya andai upu dan rayuan juga tidak diterima adakah masih ada panggilan yg kedua untuk ke uitm dan politeknik ..bilakah agaknya boleh diisi permohonan untuk panggilan yang kedua..sekian terima kasih..:)

  93. Salam sifu, tumpang tanya sikit.. klu sy lulus BM saja, x dapat credit. ada diploma IT software :3.33.. nk tanya senang dapat masuk IPTA atau Uniten x??

  94. salam sifu.. sya nk tnya kalau dftr uitm umur smpai bila?

  95. salam, sifu sya nk tnya klau umur 19 mc bleh apply uitm ka smetara tnggu ulangan spm nex yer?

  96. salam sifu..sy dr lepasan sijil melektrik kolej komuniti kalau nak bt pjj untuk prgram diploma elektrik blh ke??

  97. salam sifu . saye nak tanye pendapat. saye bakal gradute dalam diploma farmasi. Tapi, pointer saye tidak mencukupi syarat untuk smbung degree farmasi. Saye terfikir hendak sambung degree in analytical chemistry o degree in health science. tetapi , saye takot nanti selepas graduate suash hendak cari kerja. Dlam mase yng same , saye juga terfikir nak amek Degree in dietetics -,- ape pendapat sifu ? Terima kasih :)

  98. salam smua…saya lpasan stpm 2011,result upu dh kuar…sy dpt cos seni(design)…hmm pastu sy x mnat cos ni…rsa mcm nk apply diploma utk cos sains…syarat utk sy pohon gna result spm mmg layak bila dh check…mesti rmai yg ckap rugi sbb ambik diplma smula… tp blajar ikut mnat x salah kn??????

  99. slm…..sy ni lepasn spm 2011…tapi masih buntu nk belajr kt mne…kos nya amt tinggi…sy mrupakn ank ytim dan tak mmpu utk mnampung kos yg tnggi..sy mngmbil alirn sains perakaunan dan memperoleh 6 kredit…smuanya lulus….di manakah tmpat blajr yg harus sya mtak?

  100. Salam sifu.. saya ni lepasan spm 2005, skrg umur saya 24..lepas spm saya terus kerja… tp sekarg baru saya sedar betapa penting nya education.. so sekang saya teringgin sgt nak further study.. at least diploma.. bole ke lagi.. tapi say ada 2 kredit je,

    BM : 4B
    MATH : 6C

    yg lain 7D N 8E..

    Sekarang saya bekerja sebagai admin acc di 1 company developer ni..dah 2 tahun..
    baru2 ni saya ada pergi karnival pengajian sepanjang hayat di PWTC,
    so.. saya ada tanye beberape tempat university UITM, OUM..,UM,
    saya nak ambil pjj untuk course business administration, tp yg layak untuk sya executive diploma je org tu kata,tapi setahu saya klu amek short course ni.. selalu nye tidak di iktiraf oleh MQA kan.., dan ada satu org di UITM ni cakap saya bole cuba apply utk masscom..pjj 4 tahun… tapi boleh ke diorg terima saya…saya betul2 nak ambil diploma.. tp x tau ape yg perlu saya buat dengan result saya yg teruk ni… harap sifu dapat beri pendapat dan jalan untuk saya memajukan diri saya masa depan kelak..terima kasih..

  101. assalamualaikum,
    anak perempuan saya hanya ada 2 kredit….apa yang sesuai untuk dia.
    terima kasih.

  102. 2 kredit tu subjek apa cik puan? Dan apakah subjek elektif yg diambil dalam spm?

  103. assalammualaikum sifu2 saya peljar lepasan spm 2013 dan ini result saya
    bahasa melayu= B
    bahasa Inggeris=C+
    pendidikan islam =B
    sejarah=B+
    mathematics=D
    science=B+
    additional mathematics=G
    perdagangan=E
    tasawwur islam=B

    masalah saya ialah saya buntu angat2 apa course yg saya dapat ceburi melalui itu dan boleh tidak sifu2 senaraikan course2 itu secepat yang mungkin pleaseee sgt2…
    harap sangat2 sifu2 akan membalas messages sya ini secepat yang mungkin….

    TERIMA KASIH

  104. Menyenarai adalah tugas sukar. Ada pilih sendiri dulu dan tanya semula sama ada layak atau tidak. Tetapi dgn keadaan math D kbykn bidang profesional sukar dpt peluang. Selalunya nak kredit. Cari bidang sesuai di politeknik atau peogram diploma di kolej swasta. Dicadangkan jg anda duduk kertas julai ini utk baiki gred math

  105. Assalam sifu2..saya pelajar lepasan spm 2013 dan ini result saya
    bahasa melayu= a-
    bahasa Inggeris=d
    pendidikan islam =a
    sejarah=a-
    mathematics=b
    science=a-
    sains sukan=b+
    perdagangan=b+
    seni visual =B

    masalah saya saya tak tahu yang mana perlu diletakkan dahulu dalam pilihan upu..dan apakah saya layak memilihnya.
    DIPLOMA TEKNOLOGI TEKSTIL
    DIPLOMA KESIHATAN PERSEKITARAN
    DIPLOMA PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK
    DIPLOMA PENGAJIAN BANK
    DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT
    DIPLOMA PENGURUSAN HARTANAH
    DIPLOMA PENGURUSAN TEKNOLOGI PEJABAT
    DIPLOMA FISIOTERAPI

    dan saya sebenarnya tak tahu saya minat apa..dan saya tak tahu universiti mana yang harus saya pilih.tapi apakah saya layak masuk universiti dengan hanya keputusan sebegitu.. dan saya sebenarnya tak faham apa perbezaan pengajian bank dengan perakaunan.. antara unisza engan uitm yang mana lebih bagus?

  106. dan saya juga nak tnya antara pengajian bank atau peniagaan yang mana lebih baik.dan universiti mana yang harus saya pilih dengan result saya itu

  107. Fairuza sendiri bercita2 menceburi kerjaya apa? Adalah lebih baik jika matlamat pengajian disesuaikan dgn wawasan diri. Kedua2nya baik.

  108. Perakaunan adalah pengajian profesional. Perbankan walaupun juga profesion tetapi perakaunan jika seseorang menjadikan ia kerjayanya sehingga tahap akauntan maka manfaatnya lebih tinggi. Tetapi ada graduan perakaunan turut menceburi bidang perbankan dan memang tak ada mslh. Tetapi graduan perbankan tak boleh menjadi akauntan.
    Pilihan awak kira ok. Sesuai juga dgn prestasi spm anda. Anda memang memilih kerjaya berasaskan minat dan potensi adalah amat digalakkan. Kalau pun tak pasti, cari maklumat kerja dan potensi bidang itu dalam tempoh 5-6 tahun akan datang.

  109. Soal universiti mana sukar utk dikatakan. Masing2 ada penawaran yg unik serta potensinya. Kebanyakan bidang yg awk pilih tu terhad kpd ipt tertentu. So pilih mana ipt yg anda rasa selesa dari segi lokasi, keyakinan diri anda dan budaya ipt itu sendiri. Ia memerlukan pencarian lanjut. Selamat dan semoga berjaya.

  110. salam, nk tnya apakah kelayakan untuk apply course ict/komputer? ini result saya

    BM = A
    BI = B+
    SEJ = A
    MATH = A-
    B.ARAB = C+
    FIZIK = B
    KIMIA = B+
    BIO = B+
    PQS = A
    PSI = B+
    ADDMATH = C

    universiti manakah yg sesuai dgn course tersebut? adakah sy xlayak utk apply course tersebut dgn result sy ni? :(

  111. Layak memohon. No problem. Mohonlah. Kalau gagal di ipta pilihan krn dah penuh pihak kpm-bkp masih boleh tawarkan course yg sama di ipta lain yg tersenarai dlm pilihan saudara.

  112. ohh. terima kasih :)

  113. salam, saya nak tanya sifu..
    saya budak stpm aliran sains tulen..
    saya ingat nak sambung blajar nanti lepas stpm..
    saya berminat dengan kos psikologi,kaunseling dan sains politik..
    semuanya yang saya minat adalah aliran sastera..
    boleh ke saya sambung kos ni walaupun saya budak sains..
    ada harapan ke untuk saya sambung belajar??

  114. owh..disebabkan saya budak sains adakah peluang saya begitu tipis kalau nak sambung belajar dekat UM,UKM,USM?..sebab saya lihat..jurusan tu banyak ambil budak sastera aje..

  115. Sebenarnya apabila pelajar aliran sains memohon proram di bawah aliran sastera, automatik syarat kelayakan subjek SPM akan di beri merit mengikut peruntukan aliran sastera.

    Sebagai contoh, untuk aliran sastera, subjek BM mesti dihitung untuk kiraan merit. Matematik, dan beberapa subjek lain.

    Sebaliknya untuk permohonan ke aliran sains, subjek sains tulen dihitung dan subjek BM diabaikan untuk kiraan merit. Sila google untuk maklumat lebih terperinci berkenaan sistem meritokrasi dalam permohonan program diploma dan ijazah.

  116. sifu saya nk tanya jika jika saya tk dapat tawaran temuduga uitm bolekkah saya menerima tawaran universiti?

  117. Ada kemungkinan masih dapat tempat. Ketahuilah yg ipta turut buat panggilan ke2 ke3 dan seterusnya apabila masih ada kekosongan. Kadangkala org yg ditemuduga dan ditawarkan akhirnya menarik diri atau menolak kerana pelbagai alasan.

  118. Assalamualaikum cikgu . Jika tarikh kita dftar tingkatan 6 5 mei ni tu terus masuk persekolahan kehh ? jika kita dapat uitm bolehkah kita keluar

  119. Bwrgantung kpd arahan. Yes. Boleh.

  120. Assalamualaikum sifu. Nk tny pndapat sifu sikit ni. Result sy bagi sy teruk. Adakah kos sy apply tu insyaAllah blh msk? Ni result berserta kos yg sy apply. Minta pendapat drpd sifu :)

    SPM2013
    BM A-
    BI C+
    MATH A-
    PAI B+
    SEJ B+
    ADDMATH D
    FIZIK D
    KIMIA E
    BIO B+
    P.PERAKAUNAN A-

    KOS YG APPLY
    1-DIP PERAKAUNAN
    2-DIP UKUR BAHAN
    3-DIP PENTADBIRAN AWAM
    4-DIP PERNGURUSAN SUKAN DAN REKREASI#
    5-DIP SAINS GEOMATIK
    6-DIP PENGAJIAN PERBANKAN
    7-DIP PENGURUSAN PELANCONGAN
    8-DIP PENGURUSAN HARTANAH

    Agak2 sifu mana cos yg mngkin ada chance utk blh agak2 nye dan pendapat skit :)?

  121. sumenye UiTM. Mcm mane sifu tgk?

  122. Rasanya 4 atas tu awak layak. Kelayakan minimum telah dipenuhi. Tinggal lagi ada tifak orang yg memohon program yg sama dan lebih baik nikai merit dari awak. Sistem merit mengukur kelayakan murid secara saksama.

  123. oh sistem merit tu mcm mane ehh? Cuba trgkan skit utk tmbhkan pengetahuan. $kos yg bwh tu ad chance x sifu?

  124. Awak taip di google search Meritokrasi

  125. Salam…nk tny sy nk ambil dip pendidikan awal kanak kanak…pusat pembelajaran yg mane yg bagus dan diiktiraf?

  126. Ipg amat sesuai.

  127. Tapi sy nak belajar separuh masa sebab terikat dgn keje…kalau ambil di pusat pmbelajarn OUM Ipoh camane?minta pendapat sifu…

  128. Pastikan ia diiktiraf oleh Mqa dan KPM. Then it will be ok.

  129. Ok…tq so much:)

  130. Salam, cikgu saya lepasan spm dan baru tamat plkn. Saya tak ditawarkan ke uitm dan politeknik. Tapi saya dapat tawaran ke F.I.M (food institute of malaysia) diploma kulinari. Tapi dapat tajaan mara kalau pointer 2.00 keatas dan KUIM course pentadbiran islam dan tawaran ting6. Mulanya memang saya minat kulinari tapi kalau tak dapat saya nak cuba aliran agama. Tapi kulinari yg ditawarkan tu swasta. Saya takut tak dapat capai pointer yg dtetapkan. Saya buntu untuk buat pilihan. Mohon bantuan.

  131. Kebanyakan tawaran pembiayaan biasiswa MARA adalah utk IPTS. Kalau risau tak dapat pointer kenalah ingat sistem sama di IPTA dan juga STPM sistem oenggal sekarang. Bezanya tg6 tak de lah gagal dan berhenti. KUIM pun ipt swasta. Anda dah tahu dan mahir teknik belajar dan dah terlatih pun jiwa dan raga dalam plkn takkan nak risau. Kalau awak tolak orang lain ambil tempat awak. Ramai lagi yg menghatap peluang sama. Lagipun pointer 2.00 tu syarat lulus. Kalau dalm SPM kira mesti dapat lulus C.

  132. Salam…sy nk bertanya. Sy sudah mmnpunyai ijazah. Tp sy tidak meminati course tersebut dan ingin mengambil kursus lain..seperti diploma.sy ingin belajar dr peringkat awl. Adakah cara yg sesuai atau masih layak kah sy utk memohon diploma senibina wlupon sy mmpunyai ijazah.? Sy spm 2006

  133. Ya. Boleh. Tidak ada halangan. Cuma lagi anda harus bersedia juga merealisasikan cita2 itu di IPTS juga. Maklumlah IPTA mempunyai kuota yg terhad dan mesti mengutamakan fresh spm setiap tahun.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 145 other followers

%d bloggers like this: