Koleksi Soalan SPM Sebenar dan Klon

Saya menasihatkan semua pelajar yang menggunakan buku-buku soalan, mahupun klon soalan spm supaya merujuk terus kepada guru masing-masing terlebih dahulu untuk mengesahkan cadangan jawapan yang disediakan penerbit. Acap kali, skema jawapan itu tidak menepati kehendak soalan, salah jawab dan jika betulpun kekadang tidak mengikut format sebenar sepertimana dalam buku teks Prinsip Perakaunan T4 dan T5.

Sifu mengambil contoh, soalan sebenar SPM 2006, didapati buku koleksi soalan sebenar spm itu menyediakan skema jawapan yang tidak tepat. Sifu khuatir akan ada pelajar yang akan terkeliru dan bertanggapan skema dan cara menjawab, contohnya S1 itu, adalah betul atau paling tepat, kerana ia skema soalan SPM sebenar, sedangkan sebenarnya ia adalah salah atau tidak tepat. Penyediaan skema jawapan yang tidak sempurna, kurang penelitian ketika proses pencetakan, walaupun hanya sebahagian, boleh menjejaskan prestasi pelajar yang menjadi pengguna buku-buku sepertinya.

Sifu sendiri telah memaklumkan pelajar-pelajar saya tentang kesilapan tersebut dan meminta mereka berjumpa saya dahulu. Tadi pun ada pelajar yang menunjukkan buku yang digunakannya dan sifu terpaksa memberi komen bahawa skema yang beliau rujuk tidak lengkap dan tidak tepat.

========

LINK MUATTURUN SOALAN PRINSIP PERAKAUNAN SPM SEBENAR (sumber luar) :

Prinsip Perakaunan SPM 2008 Kertas 1 , Kertas 2 (sumber : Pusat Maklumat Rakyat (PMR), Kementerian Penerangan Malaysia)

Prinsip Perakaunan SPM 2006Kertas 1 , Kertas 2 (sumber : Pusat Maklumat Rakyat (PMR), Kementerian Penerangan Malaysia)

========

ARTIKEL LANJUTAN :

BUKU KOLEKSI SOALAN SPM SEBENAR – SATU DILEMA

Skema Jawapan Cadangan Tak Rasmi Prinsip Perakaunan SPM 2008

Cadangan Jawapan Prinsip Perakaunan SPM 2007

About these ads

168 gerakbalas-gerakbalas

  1. saya mempunyai adik yang akan mengambil spm aliran perdagangan. mana nak dapatkan soalan ramalan yang baik selain maktab adabi?

  2. Maaf bayan, selain maktab adabi saya hanya boleh cadangkan soalan ramalan yang diterbitkan oleh Sasbadi atau cerdik. Walau bagaimanapun, berhati-hati dengan cadangan jawapan yang disertakan di dalam buku, kemungkinan ianya tidak tepat.

  3. Boleh tak anda tolong hantar soalan PRINSIP PERAKAUANAN SPM 2006 kepada e-mail saya. Koz saya nak buat latihan.

  4. You kena download sendiri Joe. Mungkin link ini http://sifu2b.wordpress.com/pre-exam-series-of-qa/ boleh membantu

  5. sifu2be..
    I hope ure doin great with ur daily routine..I have found ur blogsite months ago and became one of the regular readers eversince.But,I have never posted any comments to any of ur entries.This is my 1st time.
    I’m also an accounting tcher in one of the government schools in the rural area in Sabah(in Keningau)
    ..n proud ure sabahan hehe..I’m not that young but,very freshie in the education world and teaching accounting without any teaching experiences made my 1st year of teaching profession a mess.This year there are only 8 students in my accounting (f.5)class and I find dat it’s hard to have them pass with flying colour results perhaps u can share me ur strategies?But,I have high level of confidence in making my (f.4) class all A’s scorers(there are 17 students now in the f.4 class):).. well,I have downloaded all of ur questions series and I will make sure I’ll get them fully utilised,thank you so much and please don’t ever stop posting it..my vision is clear that I want to produce many A’s students in the future..I hope you will be rewarded with an award for this site but,better still I know God’s blessings is wat matters most..keep blogging and all the BEST!
    warmest regards.

  6. Thanks claire for the encouragement. Maybe your support to this blog, in any way, may help us become a great teachers. That’s my hope. Just like you, I want my student becoming an “A” Star student, and I’m confident it can happen.8).

  7. sifu,
    do u teach any subjects other than accounting principles in ur school?

  8. Yes I did. Currently I’m teaching Economic Paper 1 for both level of Pre-U (aka Ting6), and accounting for Pre-U (just started recently for lower 6). If my F5 students is a lot, 54 students, my F6(low) is only 4 students.

  9. Sifu,
    I’m teaching microeco as well…perhaps we can share tips and modul..recently,i went to a course in Likas square and maybe u may want to have all sets of item?R u with SMK.Putatan now?

  10. Yes I love too, and yes I am.

  11. KRG NAK SOALAN SPM X.AKU ADER ARR

  12. akmal,
    aku nak boleh tak?

  13. maybe dis can help me..viewkn byk soaln k!!thanx a lot…

  14. hye..erm,saya ni sebenarnya da last minit pnye study coz atas sbb kesihatan yg tak mengizinkan..kalau tak kisah,bleh tak tlg bagi tips sket…plss,tlg sgt!!!!!!! saya dah rasa ilang semangat nak jawab SPM 2007..tlg ek

  15. Tahniah. teruskan usaha untuk bantu pelajar

  16. Terima kasih di atas encouragement anda.

  17. Iyda_dida, usahakan setakat yg boleh. Untuk PAK SPM ni, nak lulus, mudah aje, baca nota dan jawab K1. Kmdn tumpu usaha dan ikhtiar untuk maksimumkan markah dlm S1. Berbaloi usahakan S1 krn markah terbesar, 29-30 markah. Bila dah yakin S1 blh dpt, usahakan pula topik kerap keluar, iaitu Lembaran kerja, penyata pendapatan milikan tunggal dan penyata pendapatan perkongsian. Bila dah okay, usahakan pula bab perkongsian, kemahiran pengasingan untung-rugi dan akaun semasa, dan akhirnya pembubaran perkongsian. Iyda_dida, kalau dah mahir kesemua ni, bukan setakat lulus, kepujian juga boleh dimiliki.

  18. tolong ?????????
    aku b masalah skrag???

  19. doakn spm saye moge cemerlang n gemilang hendaknya dalam p.akaun

  20. Amin Mira. Doakan lebih terperinci. Sifu doakan mira dapat 1A dlm Prinsip Perakaunan SPM tahun 2007 ini berserta mata pelajaran lain supaya mira dapat mencapai cita-cita dan karier mira. AMIN.

  21. hello..im stpm student at keningau sabah..i feel so hard to past economic and sejarah i have to read a lot..some time what i read didnt have in exam..i very scared if that happen at real stpm..have somebody can help me?

  22. sifu,my name is mc. i’m 17 years old… i takut spm…in school, my result not good… spm is around corner, what can i do? i need the real spm tips!!!! please help me,sifu!!!!! where can i get real spm tips? i also need trail exam questions from every state, include sbp and mrsm.

  23. Jessyline, this blog is exclusive for accounting subject. However, I’ll give you some advise. Since you’re a STPM candidate, you should, by now, realised that STPM is SOO different from SPM. It’s quite hard since it is a higher level certification. Quality of STPM will makes you go further, be it in malaysia or overseas as STPM is soo LAKU even outside Malaysia. But then again, it’s started with your results!
    Jumpa cg2 awk, minta tips apakah topik paling kerap keluar. Jika malu/segan, jessyline periksa buku Longman-Pearson, setiap bab ada analisis kekerapan soalan keluar. Jika sukar dapat A tak salah jessline target untuk lulus penuh, C. bagi sifu, lulus sebahagian hanya membantutkan perjuangan anda. Malah masuk U pun mesti CGPA 2.0 ke atas. So kalau ambil 4 subjek, pastikan sekurang2nya C semua subjek terutama PA.
    Ekonomi mgkn saya boleh bagi tips, tapi tak tau berkesan atau tidak.
    a. Belajar dan kuasai bab-bab favorite:
    i. Permintaan dan Penawaran dan keseimbangan pasaran
    ii. Teori Permintaan Pengguna
    iii. Teori kos pengeluaran dan Kos Pengeluaran
    iv. Pasaran Persaingan Sempurna dan Pasaran Monopoli
    v. Pasaran Persaingan Bermonopoli

    b. Tekankan bab-bab di atas dahulu, sasarkan KUALITI JAWAPAN esei pendek dan panjang awak. Pelajar selalu abaikan KEMAHIRAN MELUKIS DAN MENERANGKAN GRAF KELUK. Ini ekonomi, bahasa melayu aras ekonomi akan lebih mudah jika ada keluk disediakan dan penerangan berasaskan keluk itu.

    c. Jika jessyline lemah pengiraan, tak apa, untuk Bahagian D, jawab hanya 2 soalan kan, so target topik berkaitan yang mudah bagi jessyline. Saya selalu nasihatkan pelajar lemah/sederhana supaya mahirkan bahagian kos pengeluaran, dan teori permintaan pengguna, alah yang bahagian MUx/Px=MUy/Py. Selalunya keluar. Begitu juga mungkin ada peluang bahagian permintaan dan penawaran.

    d. Exam STPM lagi 7 minggu, jaga masa ulangkaji dan TIDUR. jangan terkurang tidur, kerana bleh melemahkan otak. Bila otak lemah, walau pandai tetapi tetiba BLACKOUT krana otak dah lemah/letih, tak guna semua pengorbanan MENGURANGKAN TIDUR. Jangan terpedaya dgn cerita-cerita pelajar U. Jadual di kampus tak sama dgn jadual di sklh.

    e. Selalu semak markah. untuk dapat C, pastikan markah 40 secara total. Pada pandang sifu, kalau dpt 15 mkh dr Bahagian A, okay sudah. Tambah 3×6=18m dlm Bhgn B, tambah 2×10 dlm Bhgn C, dan 1×10 dlm Bhgn D, rasanya dah lebih mrkh dah. 15+18+20+10 = 63 dari 100 markah. Tak heran pun kalau dpt B!
    Kesimpulan Jessyline, jangan belajar semua, belajar bab-bab tertentu TAPI MENYELURUH. Uji diri kerap kpd jwpn objektif dan ESEI. Malangnya jgn bergantung sangat kpd buku-buku terbaru dipasaran, soalan Sasbadi STPM ada kesalahan di bhgn jwpn. Itu yang pljr saya beritahu. Kmdn komen mrk, soalan ADABI gaya pos pun tak memberangsangkan, ada kesalahan jawapan. So, awk terpaksa bergantung kpd guru awk.

  24. Mc, trial exam from other state boleh u peroleh dari malaysia-student.com di bahagian PMR, SPM, dan STPM Tips. Go there for downloading.

    Tips bgmn MC nak? Kalau nasihat dan pandangan sifu, apa kata mc baca diskusi, komen dan jawapan sifu di sini. Mungkin ia boleh membantu MC

  25. kamu ada skema jawapan bagi semua subject ini ke?bm, eng, maths, addmath, sejarah, physics, chemistry, moral, biology, dan est? saya amat memerlukannya..boleh ka dapat untuk saya?

  26. oh tak apa la. kalau ada bo hantar mail untuk saya
    x.jiali.x@hotmail.com

  27. halloo…taun ni amek SPM daa…takut dpt result x best la..trial pn ntahpape je result..ada tips bley kongsi???

  28. ade soalan rmalan bg subjek ekonomi n perdagangan???

  29. Sori Amir, tiada. Eksklusif utk Prinsip Perakaunan

  30. akmal..bley tlg send pe2 je soaln trial yg de?

  31. Apakah beza antara lengkapan dan perabot?

  32. Beza lengkapan dgn perabot…
    Lengkapan merangkumi pelbagai jenis aset spt perabot, kelengkapan kedai, peralatan spt paip/pili, hos, sinki dan sbg, dan aset lain spt lampu, pendingin hawa dsb.

    Perabot hanya merangkumi aset-aset yang dikelaskan perabot spt kerusi, meja pejabat, meja kaunter, almari, meja komputer, dsb.

    Pendek kata, perabot juga boleh dimasukkan dalam lengkapan, tetapi tidak semua lengkapan adalah perabot semata-mata.

  33. semek0m…aku nak mntk tlg kat kwg seme,aku nak ktew sme2 arR doa kan utk spm tok seme owg…taun nieyh…juzt doa kan jerh!!!!ktew jgn arR berkire sngt klo kte semua sme2 aut mesti allah tlg ktew…pr0mise….!!!

  34. klu ada spot 4 spm..bagi r aku sket..

  35. mcam mana nak dapat all A.. cikgu aku kata rebus kertas 2.

  36. kiki nak ramalan tuk soklan spm taun ni.. blh gtau x???
    kalau leh bgtau ek.. plzzz

  37. Ramalan tak semestinya yang terbaik. Tetapi kalau kiki nak juga, klik di sini, http://sifu2b.wordpress.com/pre-exam-series-of-qa/

  38. perdagangan adakah?

  39. sori, dnt hv perdagangan.

  40. cukupkah masa setahun untuk blaja subjek akaun ni?……susah ka….mcm nak amik la………..

  41. Shah, susah! Takdelah susah. Ia hanya susah jika pelajar mengharapkan guru semata-mata buat ‘miracle’. Miracle terbaik yang dah ada pada kita semua ialah otak dan keazaman. Berazam nak belajar dan cemerlang, akan bangkitkan motivasi kendiri. Itu sudah permulaan untuk mengatasi kesusahan itu. Amacam shah ada otak, ada keazaman, ada motivasi, lengkap dah, so ambil aje. Cipta Miracle korang sendiri, gerenti guru awk mampu membantu dgn lebih mudah, tak semestinya ambil tusyen diluar.

  42. saya sebenarnya aliran sains….memang bercadang nak amik pak…apa yang saya gentarkan…kata plajar akaun kat skola saya…mereka kata pemberian markah akan lebih ketat setelah tahun depan akan diberi 2 sijil bg plajar yang amik subjek ni…betul ka 2 sijil?…apa maksudnya diberi 2 sijil?…untuk subjek akaun ada tidak soalan/bab yang wajib kuar sprti beberapa subjek lain…..yang membuatkan saya nak amik balik subjek ni ialah kerana kawan saya memberitahu saya 2 sijil akan diberi….boleh beri sket penjelasan ttg 2 sijil ni?….dah hujung tahun ni…..nak ulangkaji T4 n T5 punya silibus rasanya 10 bulan cukup x?

  43. Syah, pemberian 2 sijil hanya diberi/ditawark kpd calon yang benar-benar layak dan menepati syarat ditetapkan LCCI/ACCA. Setakat ini, mesti dpt A dlm percubaan bagi Prinsip Perakaunan dan Bahasa Inggeris kerana exam LCCI/ACCA dilaksana dlm BI. Advantage calon spm ialah tak ada bayaran yuran exam utk exam profesional itu. Kalau ambil sendiri, wajib ambil Paper1 dan paper2 untuk LCCI dan ada yuran exam yang rasanya tidak dapat dibayar oleh calon SPM sendiri. Tahun ini aje, tak silap sifu hanya 10% calon sklh-sklh yang terpilih itu layak ditawarkan ambil exam profesional itu. Selebihnya tak layak, hanya layak sijil SPM aje.

    Exam SPM macam biasa, exam LCCI atau ACCA lain-lain. Tahu tak subjek BI pun sebenarnya ada 2 ‘sijil’, Sijil SPM yang biasa dan pengiktirafan kod 1119 (disemak oleh pihak selain LPM). Lebih kurang begitu lah cerita dua sijil ini.

    Cukup ke tak, bergantung kpd empunya diri. Tak hendak seribu dalih, hendak seribu daya. Kalau syah yakin nak ambil dan sasaran ialah 1A, maka Syah mestilah gerakkan diri syah SEKARANG, dan belajar sendiri atau ambil tuisyen SEKARANG. Kalau nak ambil tapi setakat lulus, pun boleh, senang aje, tumpu kpd kemahiran simpan kira, merekod urusniaga spt dlm S1 kertas 2, lepas tu jawab mana-mana soalan yang mampu dlm K2 dan berabis dlm K1. Boleh lulus, tapi cukupkah untuk diri anda? Lulus pasti tak cukupkan.

    Oleh itu, syah digalakkan belajar sekarang, tak pe tanpa rakan pun tak apa. Sifu disini kerap online dan insyaallah boleh menolong setakat terdaya melalui teknologi ini. Syah orang mana? Kalau Sabahan dan tinggal berdekatan, sifu boleh dihubungi.

    DOn’t worrylah. Ambil aje,jika mampu. Tapi ingat, sebagai pelajar aliran sains, beban belajar akan bertambah. Sifu sendiri ajar kelas aliran sains untuk subjek pak. Sklh sifu buka 2 kelas, aliran sains (23 org) dan aliran teknologi ikhtisas 31 orang. Sifu faham beban belajar itu, tapi nak jadi pelajar cemerlang mesti berani berkorban, betul tak.

  44. Sifu tinggal di mana??Ajar di sekolah mana?

  45. shah orang sabah….sekolah kat smk keningau dua..

  46. Oh. Bah, berhubung memlalui blog ini lagi mudah, macam juga student lain seMalaysia. Tak gitu.

  47. betul tu sifu……..bole ba kalau kau….

  48. sifu.. betol ke trial spm pon die ambil kire utk 2 pensijilan tu?

  49. yap, utk tentukan siapa yg layak ambil exam pro. Tidak semua student akan duduki exam LCCI/ACCA. Hanya terbaik sahaja ditawarkan. Kalau sifu tak silap, peperiksaan lain-lain juga diambil kira, mungkin termasuk kptsn T4 juga. Ini mgkn kerana ianya percuma (dibyr kerajaan) sedangkan exa profesional ini dikendali oleh pihak luar bertaraf dunia. LCCI dan ACCA kedua-duanya adalah badan perakaunan yang ada cawangannya di seluruh dunia, dah tentu ada satu standard yang mesti dipatuhi.

    Oleh itu, nasihat sifu, zedin hendaklah serius dalam pembelajaran, berusaha mendapatkan markah terbaik dalam setiap ujian dan peperiksaan spy zedin akan terpilih mengambil exam itu dlm T5 nanti. Hanya pelajar yang dapat 1A akan diberi peluang itu. Mulai tahun 2008, hampir semua sekolah seluruh negara akan diberi peluang, berbanding tahun ini hanya 10 buah sebagai sklh percubaan.

  50. sifu da tengok ka solan spm pak tahun ni…susah? dengar khabarnya ada susah sket?

  51. Shah, bukan setakat dah tengok, dah buat cadangan jawapan sekali. Cubalah download jawapan sifu (bukan official okay) di blog ini. Tak susah, cuma berbeza dari kebiasaan.

  52. owh…lain dari kebiasaan…patutlah rakan saya kata soalan pak tahun ni ada susah sikit….ni saya nak tanya sikit lg ni…dulu sifu dulu sifu kata selain pak…bi pun akan dapt 2 sijil….satu sijil biasa dan satu lagi 1119…maaflah kalau pertanyaan saya x ada kena mengena dgn pak tapi kalau sifu tahu, adakah Bahasa Inggeris dan Bahasa Inggeris 1119 merupakan 2 subjek yang berlainan…? Dalam pak pula, ada tidak soalan yang memang tiap2 tahun keluar?

  53. Shah, dlm BI awak akan belajar dan ambil exam SPM macam biasa. Tetapi skrip jawapan pelajar akan disemak dua kali, 1 kali oleh pihak LPM sendiri untuk penggredan SPM seperti biasa, 1 kali lagi oleh pihak Cambridge (kalau tak silap), dan jika selepas semakan dapat gred lebih baik mengikut standard UK, akan diberikan gred 1119. Zaman sifu dulu lain, mesti duduki exam berlainan, macam Prinsip Perakaunan 2 sijil inilah. Utk BI, dah sekian lama, tidak ada exam berlainan, sebaliknya ada 2 jenis pemeriksaan, standard Malaysia dan standard UK.

    Berkenaan PAK, sila semak analisis agihan soalan prinsp perakaunan spm dlm blog ini. Search aje, akan dapat jawapannya.

  54. owh.. mcm tu ke sifu? kalau exam SPM… cth mcm paper p.akaun.. dia semak 2 kali juga ke?

  55. Zedin, utk kertas PAK lain, akan ada exam lain kelolaan LCCI atau ACCA. Setakat pengetahuan sifu soalan dan pemeriksa dari pihak mereka. Kertas PAK utk SPM tetap mcm tahun lepas dan tahun ini. In other words, pelajar yang nak ambil 2 sijil mesti duduki 2 exam.

  56. oh.. mcm tuh.. boleh sy tau sifu pemeriksa paper spm.. dia akan semak setiap paper tu 2 kali ke? i mean.. ade 2 org pemeriksa..

  57. Zedin, paper mana? Sifu dah maklumkan dalam post di atas ttg BI dan PAK. Sila baca balik. Sifu tak boleh nak bincangkan perkara ini panjang lebar krn sifu tak layak utk berbicara ttg perkara ini.
    Sori Zedin, tapi tak perlulah fikirkan ttg siapa atau brp org pemeriksa. Itu tugas mrk. Tgjwb anda pula ia mempersiapkan diri utk memetik kejayaan kamu. Utk memetik kejayaan kena tanam dan jaga cita-cita kamu. Utk menanam cita-cita kena ada benih keazaman dan disinari keyakinan diri.

  58. Assalamualaikum Sifu..
    first time saya singgah kat sini..boleh tak sifu beri soalan-soalan perdagangan,kimia,biologi ngan add math// mintak tolong sgt//hehe

    lg satu,saya masih tak ada hala tuju lepas SPM ni…saya sangat ingin menjadi Games & Character designer…tapi tak tahu lagi nak attach kat mana2…kalu bleh,biar ada further study kat luar negara…University mana yg tawarkan course yg saya minat ni?? boleh bg nasihat tak//thanks

  59. Nik Shazmie, maaflah ye, blog ini khas untuk prinsip perakaunan sahaja. So tak de soalan-soalan untuk subjek yang awak minta.

    Sifu tak ada maklumat lengkap tentang minat Nik. Tetapi sifu ada dengar yang UMSabah ada menawarkan mata pelajaran elektif untuk game design dalam program ijazah berkaitan software engineering. Kalau tak silaplah. Lebih baik Nik lawati lamanweb UMS atau emel pendaftar UMS utk gambaran lengkap.

    Sifu ada terbaca dlm satu majalah computer suatu masa dahulu (last year), di US dan UK ada beberapa universiti atau technology college menawarkan program khusus dalam games design.

    Anyway, sifu ada terjumpa maklumat MSU yang turut menawarkan Bachelor in Games Design and Animation (Hons).

    Di UK, beberapa universiti turut menawarkan program sedemikian rupa. University of Teesside, University of Derby dan University of Bradford ada contoh universiti yang ada. Tetapi sifu tiada maklumat sama ada universiti ini atau program mereka diiktiraf oleh JPA atau kerajaan Malaysia. Itu Nik kena cari sendiri.

    Ini ajelah yang sifu boleh tolong carikan. Sekali lagi, blog ini khas utk Prinsip Perakaunan SPM, tapi kali ini sifu sedia menolong sebab sifupun nak ambil tau.
    Jika Nik ada maklumat tentang universiti lain terutama dalam Malaysia jangan segan memaklumkan sifu supaya dapat dikongsi dengan orang lain.

  60. akaun…bukan suatu pelajaran yang susua…kalau kita usaha dengan bersungguh-sungguh,pasti akan berjaya…..

  61. akaun…bukan suatu pelajaran yang susah…kalau kita usaha dengan bersungguh-sungguh,pasti akan berjaya…..

  62. cehhh….bunyi gye star jeee…bpenye rslt

  63. sifu…kalo ambik akaun,kat u nanti,leh ambk peguam x??kat luar ngra,u mne yang leh twrkn bdang ni

  64. trima kasih sifu…prinsip akaun payah ke? boleh tak bagi saya contoh soalan…saya cadang nak ambik jugak PA tahun ni,walaupun kelas Sains..nak tambah subjek,tapi,kalu buleh nk tengok dulu sejauh mana susahnya subjek ni..

    tentang dlm negara kita,saya jumpa laman web Mutimedia University,Lim Kok Wing University College dan Multimedia Super Corridor..tapi,mungkin semua yg saya cadangkan ni swasta dan tiada biasiswa kot..

  65. lagi satu saya nak tanya,kot2 sifu tahu..macamana orang di Jepun boleh terlibat dlm pembikinan Games dan Animasi dlm pekerjaan? saya harap dpt jd badan kerja untuk CAPCOM games di Jepun..adakah dorang ambek Diploma atau Bachelor,atau sekadar attach mana2?? cam ada program mcm malaysia pernah buat,The ONE Academy?

  66. Ahah NikShazmi, soalan #67 tu best. Sifu sendiri nak tau. Tapi maksud Nik Shazmie, mcmn nak kerja dgn syarikat JEPUN kan? Gini aje, proof yourself. Ni, sifu nak lari sikit dari ‘badan guru’ kejap, kejap je.

    Nik, realitinya karier dlm dunia hiburan, sama ada bidang perfileman, permainan video atau produksi TV, kreativiti dan kemahiran yang telah terbukti sangat main peranan. PROOF YOURSELF. Dalam dunia internet sekarang sangat senang nak bina your CV atau resume kerja. Bina program, atau bina karikatur, atau bina animated short-video atau apa aje, free games atau shareware game, dan kemudian publish atau tawarkan di internet, bagi orang tonton atau download hasil kerja u. Filem pendek, mulakan dengan youtube. free games boleh dapat free webspace di sourceforge (kalau Opensource) atau mana-mana download server percuma. Kemudian buat blog spt wordpress.com, atau blogspot.com dan uar-uarkan tntg hasil kerja anda. Jika perlu emel link (tapi macam spam pula) kpd syarikat yang awk berniat nak cari kerja dan dgn yakin tunjukkan kebolehan sebenar anda.

    Setakat yang sifu ikuti dunia animasi, ada sesetengah animator (game atau filem) tidak punya ijazah, tetapi dibayar lebih tinggi dari ijazah kerana kebolehan pengaturcaraan selain memahami matematical/logical programming dan sedikit-sebanyak tentang quantum-mechanical, atau umumnya kemahiran berkaitan fizik objek. Golongan ini hanya perlu buktikan kemahiran mrk yang diperoleh melalui pembelajaran sendiri (ingat tu… BELAJAR). Mereka boleh memasuki industri permainan video. Tapi Nik kena ingat mrk ini golongan pelopor, sudah tentu suatu masa dhlu tiada satu batas atau persaingan pekerjaan. Sekarang ini lain ceritanya, syarikat juga mencari orag yang berkelayakan diploma atau ijzh sebagai satu proof yang meyakinkan. Pembelajaran secara formal di U atau Kolej sememangnya bagus bagi sesiapa yang belum konfiden spt cadangan sifu tadi, sekurang-kurangnya dlm tempoh 3 tahun belajar, individu itu boleh membina keyakinan, membiasakan dgn tools terkini dlm industri (sifu masih lagi kagum dgn LOTR, esp. program yang mrk reka khas utk filem itu, MESS atau MESH, tak ingat nama program itu), dan latihan industri di syarikat berkaitan perfileman atau videogames. Tapi Nik, better belajar di US atau UKlah, tak de barrier bhs yang sgt susah.
    So itulah dia my ‘2 cents’. Ok, dah boleh balik jadi guru. Nik apa-apapun, raihkan diri dgan ijazah dlm bidang yang Nik minati, kerjaya boleh nik bina sendiri selain bekerja dgn orang lain. WHo knows, by the time nik graduates, Malaysia dah mula memasuki industri videogames. Perfilemen dgn ‘CGI’ kita masih ketinggalan berbanding Thailand. Jika itulah kehendaknya, NIk ajelah jadi pelopor industri videogames terbesar di Malaysia. Amacam Nik, sanggup sambut cabaran sifu?

  67. Ciput, boleh. Dlm kes ini subjek PAK menjadi pembantu anda bersaing dlm mencari tempat di IPTA. Setakat sifu tahu, kemasukan diploma undang-undang tidak memerlukan subjek khusus. Ciput hanya perlu kuasai kedua-dua bahasa dgn cemerlang, keutamaan kpd BI, subjek Geografi dan Sejarah sangat membantu. Kemudian mana-mana subjek dpt kepujian. Itu aje. Tapi nasihat sifu pastikan PAK turut dpt kepujian, kerana dari segi penilaian kekuatan individu calon siswazah, perakaunan akan menceritakan kekuatan ‘daya pemikiran berasas analisis dan kemahiran mengitlak’ (analytical thinking) yang sangat diperlukan dlm bidang undang-undang selain kemahiran berkomunikasi.

  68. InsyaAllah Sifu,kalau diizinkan Allah..saya sgt2 nak naikkan nama Malaysia dalam bidang ni..Apa2pun,trima kasih sifu,sbb sanggup bertukar minda dan pendapat dengan saya…saya sambut cabaran Sifu,saya nak buktikan Sifu boleh lihat nama saya di persada ‘games n cgi animation’ kelak..Amin

  69. Okay, sifu tunggu.

  70. Ezza Syahira Bt Abdul Shakur

    salam sifu,
    saya masih bru dlm ni..
    nk tanya mcm mana nk kira utk kontra dlm akaun kawalan penghutang?

  71. Ezza Syahira, kontra dlm SPM tiada pengiraan yg banyak. Tips sifu ialah. KONTRA MESTI, sifu ulang, mesti berada di sebelah kredit akaun kawalan penghutang dan di sebelah debit akaun kawalan pemiutang. Tak kisah apakah ayat yang digunakan dlm soalan. Kemudian, kontra mesti ambil nilai terendah. Tunjukkan sifu soalan yang ezza sedang fikirkan, dan sifu akan beri jawapan contoh.

  72. Sifu, saya tau web ni just for p. ak jer tp sy nk tanya…
    sy ni student sains tulen n memang saye nk amik p. ak sbg tambahan..
    but adakah pdggn n ekonomi asas patut diambil sekali…
    in these 3 subjects, subject mne paling important?

  73. Setahu sifu, utk pelajar aliran sains tulen, jika ambil PAK, maka tak perlu lagi tambah subjek EKA atau PDG. Subjek Fizik, bio atau kimia akan dijadikan sandaran utk pelajar sains tulen layak memasuki aliran perakaunan di matrikulasi, diploma atau setaraf dengannya. Malahan jika awak bernasib baik, tanpa PAK pun akan ada peluang utk ke aliran perakaunan.

    Namun demi memikirkan strategi mencipta peluang, maka pelajar yang berminat digalakkan/diseru mengambil PAK di pgkt SPM walaupun aliran sains tulen agar peluang menjadi pilihan pertama (first-call batch) menjadi lebih cerah, dengan andaian anda turut cemerlang dalam PAK selain subjek lain.

    BE THE BEST AMONG THE BEST. THE MOST SKILLFULL PERSON WILL BE THE FIRST CHOICE.

  74. Boss, macam mana nak cari Soalan- soalan SPM Chemistry, Matematik Tambahan, dan Fizik dalam web ini? Macam mana nak download file- file tersebut?

  75. Oh maaflah Saledin1, sptmana awak dah lihat heading kat atas, ianya tertumpu kpd prinsip perakaunan sahaja. Tapi sifu boleh mencadangkan saledin1 memuatturun soalan percubaan MRSM, bolehlah awak lawati lamanweb MRSM di URL ini.

    Saledin1, apa-apapun terima kasih kerana melawati blog ini. Selamat berjaya.

  76. Kenapa tajuk bagi Penyata Pendapatan kena tulis macam ni “…… bagi tahun berakhir 31 Disember 20X8″ (bukan 2008)

  77. 3X, adakah awak merujuk soalan dalam buku? Setakat sifu tau, penerbit buku melakukan sedemikian supaya buku itu ‘panjang usianya’. Tapi dalam format sebenar, menulis tahun selengkapnya seperti contoh 3X adalah betul. Teruskan aje menulis tahun sebenarnya.

  78. c-fu boleh tak keluarkan analisis soalan spm biologi yang belum pernah keluar atau jarang keluar dalam spm 2004-2008.saya nak ulangkaji topik2 ni.ok.thanks!

  79. Sorry Arry, I’m not a biology teacher. I don’t even know where to find it for you. Can’t help you on that.

  80. boleh bagi saya koleksi soalan lepas prinsip perakaunan SPM?

  81. kamo cm mane ek nk improve g sbjek akaun ny?

  82. Wahyu, insyaallah, sifu akan usahakan dari semasa ke semasa. Buat masa ini, wahyu bolehlah memuatturun koleksi soalan Pre-Exam Series (PES) seperti di link di atas.

    Gadis, banyakkan latihan, banyakkan latihan, banyakkan latihan.

  83. c-fu…. mcmn nk stdy dgn lbh berksn?? sya dr aliran sains dan akan mgambil spm thun 2008 ini…. hope u can help me… thanx… :)

  84. Zeejee, ada pelbagai teknik belajar yang perlu dilaksanakan.
    1. Kemaskini jadual ulangkaji/belajar di rumah
    2. Pastikan jumlah jam ulangkaji tidak kurang dari 12 jam seminggu. 15 jam/minggu adalah ideal.
    3. Kenal pasti subjek terkuat dan terlemah. Agihan ulangkaji mesti mengikut prioriti. Subjek terlemah tetapi penting mesti diberi masa lebih banyak 2-3 jam berbanding subjek terkuat dan penting, memadai 1 jam sehari.
    4. Ulang kaji mesti dengan menggerakkan pancaindera – rasa (gerakan tangan-spt menulis, mengira), penglihatan(fokus kpd buku, bukannya luar rumah), pendengaran (mendengar suara sendiri-bacaan, penegasan, dll) tetapi bukannya tv atau radio
    5. Jaga kesihatan dan masa tidur. Remaja sepatutnya tidur 7-8 jam sehari untuk mendapatkan kecerdasan otak yang optimum. Kurang tidur boleh membawa kpd kesukaran berfikir mahupun menganalisis dengan cekap krn otak kurang cerdas. Kurang tidur setiap hari juga boleh membawa kpd kurang kefahaman ttg pengajaran guru menyebabkan anda akan menganggap guru membosankan sedangkan deria pendengaran, penglihatan dan deria lain boleh dirangsang ketika di dalam kelas.
    6. Baca buku motivasi dan kemahiran belajar spy anda sentiasa dalam keadaan bersemangat tinggi.
    7. Doa dan doa dan usaha, dan doa dan usaha
    8. AKhir sekali, berjumpalah dengan kaunselor dan minta bimbingan mengenai kaedah pembelajaran berkesan.

  85. selamat sejahtera saya ucapkan kepada semua…

    saya ingin meminta tolong pihak berkenaan iaitu saya ingin mnecari KERTAS SOALAN SEBENAR SPM 2007. adakah ia terdapat dalam web-web tertentu..atau memang dirasmikan oleh kerajaan?

    sekiranya ada, sila email kepada say berserta dengan skema jawapannya.

    sekian, terima kasih atas bantuan anda!

  86. Anna Teo,
    Hmm, macam pernah dengar nama tu.
    Soalan SPM sebenar masih dipegang hakcipta oleh LPM dan dilesenkan penerbitannya kepada syarikat Cerdik. Anda boleh peroleh soalan dengan membeli buku KOLEKSI SOALAN SPM SEBENAR PRINSIP PERAKAUNAN, yang mungkin dah berada di pasaran.
    Walaupun sifu ini guru, sifu tak dapat menawarkan soalan sebenar di blog ini untuk mengelakkan masalah termasuklah masalah IP. Tetapi jawapan yang sifu sediakan sebagai cadangan TAK RASMI boleh anda perolehi di blog ini. Sila cari di sini dan download melalui pos ini (sambil baca apa yang sifu tulis ya). http://sifu2b.wordpress.com/2008/02/14/cadangan-jawapan-prinsip-perakaunan-spm-2007/

  87. sesiapa nk tahu soalan yg berpotensi keluar for sejarah stpm ..boleh pergi ke http://www.redbwg.blogspot.com.

    saya merupakan calon stpm 2007.tips utk student yg ambil stpm..tetapkan mind set dari awal bahawa sgt senang utk berjaya dlm stpm.walaupun sebenarnya susah.
    hehehe..tp serious..jgn BLOCK your mind awal2 dgn mengatakan stpm tu susah. sebenarnya xada apa sgt kalau kita betul2 study ikut cara yg betul, fokus in class, keep on doing exercises..main2 soalan past years…main soal2 ngn kawan..discuss in a small group of fren yg btul2 nk berjaya same2..n paling best skali, TOLONG AJAR KAWAN-KAWAN.be the coach. so bile kita ajar org lain..kita akan fhm 2kali ganda.
    so..mmg sng nk sng..n hanya akan jad susah kalau kita ckp susah awal2.

    bila da berusaha n KUAT doa..baru leh ckp nk bertawakal mase exam.
    semoga berjaya adik2ku.hihihi

    sy dulu ambil pengajian am, bahasa melayu, sejarah, ekonomi dan syariah.

    saya suka ekonomi very much.masa ujian n exam kat skola n trial..my result is okay.but in the real stpm..sy stuck in mikroecon. xplan masa dgn betul, x jawab bhg C, n jwb dgn kelam kabut bhg B.sbb terlalu amek masa byk byk D yg at last sy x dpt gak buat.haha.sedihnye.tapi dats wat we call rezeki.kalau da berusaha kuat tp xdpt ape kita nk..itu namanya fate.mesti ada hikmah pada kemudian hari.

    anyway, good luck utk stpm candidates 2008.

  88. Nur Adilah bt johari

    saya masih kurang memehami akan format spm ,macam mana saya ingin mendapat penjelasan tentang format ini?

  89. boleh minta soalan sebenar spm fizik dari tahun 2000-2002?

  90. Sheifa,
    Thanks kerana berkongsi pandangan dan memberi nasihat. Cuma lagi salah pos, sebaiknya di bahagian STPM.

    Nur Adilah,
    Apa kata awak berjumpa dengan guru mengajar ia lebih baik kerana mudah menerangkannya secara bersemuka. Walau bagaimanapun, Prinsip Perakaunan SPM ada 2 kertas. Kertas 1 soalan objektif mengandungi 40 soalan. Kertas 2 pula menyediakan 6 soalan, tetapi pelajar hanya wajib jawab 5 soalan. K2 Bhgn A ada 4 soalan dan wajib jawab semua manakala bhgn B pula ada 2 soalan dan jawab salah satu. Harap ia membantu.

  91. boleh mintak soalan sebenar additional mathematic spm 2007..

  92. Ada,
    SIfu tidak ada. Kenapa tak beli aja dipasaran, terbitan Cerdik.

  93. boleh tak poskan..kat saye contoh2 soalan prinsip akaun dan addmad tahun2 sblm nie..please saya nk buat rujukan…

  94. tahun depan saya akan menghadapi upsr,perasaan gemuruh ini membuatkan saya tak dapat kawal pelajaran…

  95. Eiyra,
    Tak bolehlah kalau soalan spm sebenar. Tapi Eiyra boleh jumpa guru awak sendiri dan mohon pinjam soalan sebenar dan fotostat. Itu lebih baik. Ataupun minta dari pelajar tahun lepas. Soalan percubaan pula atau modul-modul soalan boleh eiyra dapatkan di sini.

  96. Yaya,
    banyakkan bersabar dan rancang pelajaran dgn baik ok. Kalau boleh, dapatkan nasihat dari guru-guru juga.

  97. sifu ,,
    dkat mana nk cari koleksi soalan sebenar SPM 2003 ??
    semua buku keluaran koleksi sebenar dari tahun 2004-2007 ..
    saya cuma nak yang 2003 sahaja ..
    maw bwat revision ..

    thnks yeah!

  98. melya,
    Adakah guru awak ada menyimpan koleksi yang lama? Jika ya, maka sudah tentulah pinjam dari guru awak. Koleksi di internet sifu belum jumpa. Tapi Melya fokus kepada 2004 ke atas sahaja sudah mencukupi kerana sebenarnya kertas PAK SPM diubah mulai 2004. Sebelum itu, kertas PAK SPM hanya ada satu. Banyakkan melakukan latih tubi dari buku model atau klon SPM.

  99. saye nak soaln disertakan dengan jawapan y tepat untk mate plajaran matematik tambahan dengan jalan kerja…..

  100. saya nak tanya…semasa menutup akaun ambilan , perlukah kita pindahkannya ke akaun modal ???????

  101. salam,ley poskan soklan +math ngan pure science x??pleazzzzze,syer nak wat ruujkan …pleazzzze

  102. Xxx,
    Adakah anda bertanya utk SPM atau STPM? Kalau dlm SPM, ni trick dia, TAK PERLU/Tak semestinya. Setakat ini, jika awak menutup akaun ambilan dgn baki h/b juga dibenarkan dan diterima. Tetapi yes, realitinya, penutupan akaun diakhir tempoh perakaunan, akaun ambilan akan dipindah ke akaun modal, cuma lagi di SPM perkara itu tidak diberi penekanan. Tahniah kerana dah belajar lebih jauh.

    Himawari & Ammar,
    Awak berdua salah tempatlah. Sifu tak ada koleksi soalan itu. Sifu hanya fokus kpd subjek prinsip perakaunan.

  103. saya perlukan soalan-soalan terbaru, kerana saya salah seorang calon persendirian.soalan-soalan yang diperlukan (mate biasa, B.I ,B.M ) itu sahaja.Diharap dapat membantu

  104. Mohd Zin bin Sulaiman

    Assalamualaikum? Saya perlukan soalan Pendidikan Syariah Islam (SPM) kerana saya calon persendirian dan akan mengambil Exam pada 2008. sekian, diharap dapat membantu

  105. sifu, boleh x sifu upload kamus atau istilah utk jwb soalan2 esei pendek… so, sy x perlu lagi rujuk buku yang terlalu byk isi… saya hrp sifu tidak keberatan…

  106. mat petng sifu..em taun ni sy mendudukki SPM,jd kelmaha sy mambaca bhsa inggris..bagimana nk memperbaikki untuk membaca??

  107. em sifu ni msti pena p pekan kiningau kn??

  108. aku dak teknik batu pahat nak kertas spm 2008…bley tak?

  109. Farkhan,
    kamus apa? Sifu tak fahamlah.

    Andy,
    Maksud Andy belajar BI? Pekan Keningau? Bukan setakat pernah, sifu tinggal bersama nenek di Kg. Kota Ayangan dulu semasa sifu bekerja di sebuah institusi kewangan di sana.

  110. sorry sifu, bukn kamus.. sy ni blaja tasawwur tu psl sng ckp kamus istilah..tp kalau sng.. sy nk sifu tlg uploadkan nota2 ringkas yg biase ditanya utk soalan esei pendek…

  111. Farkhan,
    Oh, gitu. Sifu ni guru perakaunan. Sorilah, sifu tak dapat nak tolong hal tasawur.

  112. kamus istilah tswur sy dh ada.. yang sy nk nota akaun yg biase ditanya dlm esei pendek..

  113. Farkhan,
    Oh, itu. Senang je. Awak download nota tingkatan empat dan tingkatan lima dari blog Cikgu Sila. Jika masih tak mencukupi, beritahu semula di sini.
    Barulah sifu akan fikirkan nak tambah nota atau tidak. Terima kasih kepada cikgu sila, sifu hanya tunjukkan link itu.

  114. SAYA SETUJU…
    hari tu sya beli buku tu…
    bila buat tgk2 dpt jwpn x sama…
    penin2..
    last2 sya tnya cikgu…

  115. Soalan; Salam tuan, mana boleh saya dapatkan contoh2 soalan spm dari tahun 2000 ke 2006 dan macam mana saya boleh muaturunkan soalan2 tersebut.

  116. Shafiq,
    setakat ini sifu tak sediakan soalan sebegitu kerana terbitan Cerdik Publication boleh didapati di pasaran. Namun begitu, sifu sarankan anda memuatturun koleksi soalan SPM yang ditaip semula yang disediakan oleh Cikgu Narzuki dalam blognya di sini.

  117. sifu sy nak mintak salinan sijil spm boleh??
    plz sifu…

  118. sifu..nadya nk mtk soaln spm dari 2000 – 2007 bley x??

  119. John dan Nadya,
    Blog ini hanya untuk subjek Prinsip Perakaunan. Subjek lain sifu tak ajar.

  120. hai sifu..sy bkl amek spm taun nie dan akaun antranya..sy nk skor akaun tp cmner care nk skor sbenonyer,sy krg yakin stp kali nk jwb solan akaun..pd pndpt sifu,ape erkk solan ramalan akaun taun nie jika sifu taw la..thanks..

  121. Azah,
    Apa kata awak turut membaca pos ini.

  122. sifu,saya nak contoh soalan bahasa inggeris spm 03-07 boleh x?

  123. sifu,kertas prinsip akaun untuk tahun hadapan 2 ke 3???

  124. Umahani,
    tak tau lagi. tunggu dan lihat bersama-sama.

  125. saya soalan soalan percubaan

  126. A’SKUM,BLEH SY TNYE CMNE NK DPTKN A1 DLM PA,SY TKUT LAH SBB WAKTU DAH MKIN SUNTUK NIE,LGPUN SY LEMAH SNGT DKT PENYATA PENDAPATN DGN KUNCI KIRA2,SY MSIH ADE HRPAN LG KE,TLG BANTU SY DAN BAGI SEMANGAT KT SY.

  127. nor hayati,
    jangan risau walaupun masa sangat suntuk, awak boleh berusaha untuk lulus asalkan awak rajin membuat ulangkaji dan latihan. anak saudara saya pun gurunya minta dia buat ulangkaji dan banyakkan latihan past year questions.gurunya juga minta dia belajar secara berkumpulan. alhamdullillah dia sudah boleh menjawab soalan 1 dan 2 dengan baik.jangan cepat putus asa.

  128. Nor hayati,
    Ikuti nasihat ciknon. Sifu sokong penuh.

  129. askum……..sifu,leh sy tahu cm ne cara nk jwb paper sejarah dgn baik…plz…help me!

  130. Syud,
    so sifu pun tak tahu kerana sifu tak ajar sejarah. Maaf ya.

  131. sifu sy nk tanye..soaln percubaan sy lembaran kerje tahun nike…dn bakal jwb isniin nanti…kalau sy dpt jwb ngan baik…dapatkah sy score…markah penuh.pelupusan aset dan bagaimana?oh yer..dlm lembaran kerja…susut nilai,peruntukan sst nilai dan pertambahan serta pengurangan susut nilai bagaimana?

  132. Nabilah,
    Maaf sifu tak faham soalan nabilah. Jadi sifu agak-agak aje.

    dalam Lembaran kerja,
    susutnilai dihitung dahulu berdasarkan soalan. Selalunya soalan akan maklumkan kaedah susut nilai yang diamalkan, kaedah garis lurus atau kaedah baki berkurangan.

    katalah kos Alat Pejabat ialah Rm10000
    Kadar susut nilai ialah 10%
    peruntukan susut nilai sedia ialah RM1000

    Bagaimana menghitung Susut nilai tahun itu?
    Garis Lurus => SN = RM10000 x 10% = RM1000
    Baki berkurangan => SN = (RM10000 – RM1000) x 10% = RM9000 x 10% = RM900.

    Dengan kata lain, baki berkurangan mesti berkurang, kalau awak hitung dan nilai SN sama dgn PSN tahun lepas, maka anda pasti dah salah.

    PSN mesti di sblh kt walau apa berlaku, Belanja susut nilai mesti di sebelah debit walaupun anda fikir sebaliknya.

    Boleh dikatakan soalan pelupusan hampir pasti tak akan disoal dalam lembaran kerja, setakat analisis sifu sejak 1993 – 2007 (kecuali sifu terlupa). Oleh itu nabilah tak perlu risau, kecualilah guru anda keluarkan soalan sebegitu, maka anda perlu lakukan sebegini.

    Katalah maklumat sedia ada dalam ID seperti berikut

    Perabot – kos (Dt.) RM5000
    PSN (kt.) RM2000
    Kadar susut nilai 10%, garis lurus

    Di akhir tahun, perabot terpakai yang kos asal RM1000 yang dibeli sejak 2 tahun lepas telah dijual pada nilai buku terkini secara tunai.

    catatan Jurnal Am adalah seperti berikut:
    Dt. Tunai RM800
    Dt. PSN RM200 (RM1000 x 10% x 2)
    Kt. Perabot RM1000

    Akaun pelupusan Perabot tak perlu disediakan.

    Sekali lagi, untuk Lembaran kerja, sifu yakin soalan sebegini tak akan dikeluarkan. Tetapi untuk soalan Penyata Pendapatan ia boleh dikeluarkan tetapi setakat ingatan sifu tak pernah pula sebagai maklumat tambahan dalam S2.
    Selalunya dalam soalan tersendiri.

  133. ade tak jawapan untuk kerja kursus add math tahun ni??

  134. sila bagi soalan yang bagus2 boleh? bodoh!!!

  135. saya mahu soalan-soalan spm dari tahun 2004 hingga thun 2007..plizz..

  136. Riaz,
    Bukankah anda boleh beli soalan dan jawapan cadangan dari terbitan Cerdik Publication? Ia sudah berada dipasaran.

  137. boleh sifu bagi cadangan bgmn mengenal prbezaan penggunaan rumus atmate dgn mate.pls..

  138. salam.. sy arif dari melaka ingin minta bantuan cikgu.. sy merupakan calon persendirian.. sebelum ni sy hanya pernah menduduki peperiksaan percubaan spm dan alhamdulillah sy mendapat 8a1 2a2 1b3.. namun, pada tahun ini sy akan menduduki peperiksaan spm sbenar.sy telah ketinggalan sekolah selama 4 tahun.. stakat ini, sy rasa yang saya tidak mampu utk skor dalam 7 subjek yg sy ambil pada tahun ini… bagaimanakan tips2 utk menghadapi spm dlm masa yang sangat singkat ini.. sy kosong… tak tahu nak mula dari mana… bantulah sy..

  139. Rubi,
    Sori, tak dapat sifu bantu anda. Sifu hanyala guru perakaunan. Prinsip Perakaunan SPM masih lagi tak memerlukan penguasaan matematik seperti matematik tambahan.

    Arifmelaka,
    Dari keputusan awak, sifu pasti anda pelajar bijak. Kemahiran belajar awak yang telah awak pupuk seharusnya digunakan semula dalam menyediakan diri menghadapi SPM tahun ini. Keapda pelajar bijak, masa yang tinggal beberapa minggu masih boleh digunakn. Istilah kosong tidak sah untuk awak, kerana sifu percaya masih banyak perkara yang awak masih ingat.
    Sukar untuk mencipta kejayaan atas angin, tetapi tidak sukar untuk menjanjikan kejayaan untuk diri anda sendiri. Oleh itu, fikir nak berjaya, rancang untuk berjaya, dan lakukan untuk kejayaan anda. Motivasi diri terpenting di sini, kemudian usaha yang sistematik, persediaan yang bijak.

    Selain dari itu, sifu tak dapat nak bagi tip. Tetapi tolonglah jangan belajr sehingga anda mengantuk sangat, kerana ia menjadikan otak kita tidak produktif. Sebaliknya belajar dan jaga tidur. Awak dah bekerja ke? Bahagikan masa sebaik-baiknya. SEMOGA ALLAH PERMUDAHKAN KEJAYAAN ANDA.

  140. sifu, saye asyik lmh kt krts 2 biologi, tpi sye pnyer krts1 n 3 tnggi, boleh x sifu bgi sye soaln ramaln biologi spm 2008 ni, ramaln je sye nk,

  141. Bler,
    Sifu tak adalah dek. tapi kalau Bler ada jawap soalan-soalan percubaan dari mana-mana sekolah lain, atau negeri lain, ketahuilah ia serupa dengan soalan ramalan. Ini kerana semua panel atau penyedia soalan (terutamanya soalan percubaan peringkat negeri) memerlukan mereka menjangkakan apa topik yang akan ditanya dalam SPM atau STPM. So ia juga dianggap ramalan.
    Semoga Berjaya.

  142. askum sifu,sy ni lmh dlm matametik tambahan…setiap mlm sy tlah pun mengulangkajinye tp msih x fhm…what must i do now…????bley bg tip2 untuk mudah fhm blajar matapelajarn ni n bley bg soaln ramalan spm 2008 ak..?

  143. Girlz Ganu,
    Alamak, tak dapatlah den nak tolong. Sifu ni guru perakaunan je. Tetapi sifu boleh beri sedikit tips, fokus kepada topik yang pasti atau paling popular untuk disoal. Selalunya guru awak akan tahu tentang hal itu, kekadang guru-guru ni pintar meramal topik yang akan ditanya. Lepas tu, pupuk kemahiran mengggunakan formula yang diberi. Dalam MTT, terdapat banyak formula yagn telah disediakan, pastikan anda TAK perlu menghafal formula, sebaliknya memahami bagaimana menggunakannya.

    ALL THE BEST.

  144. sifu… lgi 4 ari..
    doakan lyana blh jawab dgn tenang n ingatan yang kuat
    … lyana nie seorg yg mudah lupa…
    lyana takut kang terlupa perkara senang mase exam…
    sifu lyana blh buat kan??
    blh kan??
    erggggggggggg

  145. x fahamla camne nak wat akaun realisasi..ley tolong terangkan tak?????????

  146. sifu agak2 spm nie akaun msk ape?? tlg la saya..

  147. banksoalanspm.com…..banyak soalan boleh download..tapi skema dia berbayar..

  148. sifu,i gotta question for u regarding prinsip akaun subject.

    question sounds like this :

    bought 2 machines worth rm60,000 each for cash.

    my student did in this way.

    dt machine 1 rm 60,000
    dt machine 2 rm 60,000
    kt cash rm120,000

    problem nw is the teacher had marked wrong for this. he said the answer should be :

    dt machine rm120,000
    kt cash rm120,000

    my question is , if the student goes further level after spm, they need to have proper fixed asset schedule in order for them to calculate capital allowances, initial allowances and to find loss/gain from the disposal of assets. now which answer is right and which one is wrong? please help me in this. u can reply me back @ kalaiselvan_@hotmail.com

  149. tolong sy
    sy nak soalan bahasa arab tinggi spm thun lpas…

    sy nak buat latihan
    kwn sy trut inginkan
    kami ingin mula dari skarang

    tolong sy
    yer
    pleazzzzzzzzzzzz

  150. sifu..
    saya perlukan soalan fizik dan prinsip perakaunan SPM 2008…
    saya harap sifu tolong ye….

  151. sifu,
    this year saya amik exam.
    tp,sy ada masalah dengan:
    1.dokumen tak berape pass.slalu silap tmpt.
    2.pengeposan ok.tp,silap gak
    3.imbangan duga,kunci kira-kira,susut nilai paling worst

    sy cam dah give up,last year periksa only 10 and half je markah saya utk paper 2.
    cmne ni,mr.sifu.

  152. sifu,another quest!
    ada tak link camni gak utk subjek lain.
    saya dah search tp kebanyakannya bkn cmni.only tunjuk cth soalan je.step jwb soalan tak tunjuk.

    .plish2.^^

  153. sifu, isnin nie saya nak ujian(form 4)…apa perancangan yang perlu saya lakukan untuk target A1 dlm semua peperiksaan????

  154. boleh tak sifu hantar soalan soalan contoh STPM mikro dan makroekonomi sebab saya nak cuba pelbagai latihan..

  155. askum..sy calon persendirian spm..bleh x bg cra mcm mne nk study untk mnhadapi spm ni…please

  156. Tahniah dalam usaha membantu pelajar

  157. minta maaf semua sebab tak mampu jawab semua soalan yang terdahulu. Tak tau nak mula mana dulu… Saya cuba berdikit-dikit ya.

  158. Cara-cara menulis dan membaca soalan SPM yang sebenarnya supaya mendapat markah yang tinggi.

  159. saya nak soalan sebenar spm utk wat latihan…………..

  160. salam sifu.. sy nak mnta tlg ngan sifu. blh tak bg saya soalan ramalan spm biologi tahun ni cz sy lemah sgt dlm subjek bio.

  161. tahun depn sya nk spm,,

    so,,ni nk prepare awal lar,,

    tp,,

    mna nk dpt soaln-soaln prinsip akaun dan perdagangan spm thn2 lepas???

  162. Papye,
    Maaflah sifu tak de soalan bio. Sifu ni guru akaun je.

    Asq,
    Sudah tentulah dengan membeli buku koleksi soalan tahun-tahun lepas.
    Sebenarnya topik yang sifu bincang (atau thread ini) adalah tentang potensi kesalahan jawapan yang dicetak oleh penerbit. SIFU LANGSUNG tak tawarkan soalan SPM sebenar kerana ia adalah HAK CIPTA LPM dengan kebenaran terbitan kepada penerbit Pelangi/Cerdik

  163. [...] Posts Matrikulasi atau program asasi atau diploma?Bagaimana melanjutkan pelajaran selepas SPMKoleksi Soalan SPM Sebenar dan KlonTAHUN 2009 TAHUN KEJAYAAN?Perakaunan STPMSyarat Masuk Ijazah Perakaunan di IPTASoalan Percubaan [...]

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 139 other followers

%d bloggers like this: